Torsk på Tallinn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Torsk på Tallinn
Genre komedi
Regissör Tomas Alfredson
Manus Robert Gustafsson, Johan Rheborg, Henrik Schyffert, Jonas Inde, Andres Lokko och Martin Luuk
Medverkande Robert Gustafsson, Johan Rheborg, Jonas Inde, Tõnu Kark
Fotograf Leif Benjour
Land Sverige
Språk svenska
Produktion
Produktionsbolag Sveriges Television
Producent Iréne Tostar
Sändning
Originalkanal SVT 1
Originalvisning 22 april 1999
Status avslutad
IMDb SFDb

Torsk på Tallinn – en liten film om ensamhet är en svensk TV-film från 1999 av Killinggänget, regisserad av Tomas Alfredson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Några svenska män deltar i en gruppresa till Tallinn anordnad av en kontaktförmedling, för att hitta kärlekspartner. Resenärerna utgörs av den försagde dansbandsentusiasten Roland Järverup från Karlstad, Micke och Slobodan, två skojfriska raggningskonstnärer från Skövde som tröttnat på de lokala kvinnorna, den asociale överliggaren Magnus Ronell, den talträngde renhållningsentreprenören Lennart Sundström som bor med sin åldriga mor i Vännäs, och ett antal andra män. Resan leds av Percy Nilegård och bussen körs av Lasse Kongo, en svårt alkoholiserad man som talar obegripligt grötig dialekt. För många av deltagarna slutar inte resan riktigt som planerat.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades i SVT 1 den 22 april 1999[1] och är ett exempel på en fiktiv dokumentärfilm. Begreppet Kongo lär vara slang från 1960-talets Stockholm och innebära att någon är tjurig och vresig[källa behövs], vilket stämmer mycket väl in på Gustafssons rollfigur.

Delar av filmen är inspelad i den nästan avfolkade hamnstaden Paldiski i Estland, ett par mil väster om Tallinn. Kvällen då männen får möta de estniska kvinnorna är dock inspelad i Folkets hus i Spånga i västra Stockholm.

Filmen finns även utgiven på DVD, bland annat i "Collectors edition" med 37 minuter bortklippta scener.[2]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Torsk på Tallinn”. Svensk mediedatabas. 22 april 1999. https://smdb.kb.se/catalog/id/001751371. Läst 15 oktober 2016. 
  2. ^ http://smdb.kb.se/catalog/id/001390359

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]