Torsk på Tallinn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Torsk på Tallinn
Genrekomedi
RegissörTomas Alfredson
ManusRobert Gustafsson, Johan Rheborg, Henrik Schyffert, Jonas Inde, Andres Lokko och Martin Luuk
MedverkandeRobert Gustafsson, Johan Rheborg, Jonas Inde, Tõnu Kark
FotografLeif Benjour
LandSverige
Språksvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
ProducentIréne Tostar
Sändning
OriginalkanalSVT 1
Originalvisning22 april 1999
Statusavslutad
IMDb SFDb

Torsk på Tallinn – en liten film om ensamhet är en svensk TV-film från 1999 av Killinggänget, regisserad av Tomas Alfredson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Några svenska män deltar i en gruppresa till Tallinn anordnad av en kontaktförmedling, för att hitta kärlekspartner. Resenärerna utgörs av den försagde dansbandsentusiasten Roland Järverup från Karlskoga[1], Micke och Slobodan, två skojfriska raggningskonstnärer från Skövde som tröttnat på de lokala kvinnorna, den asociale överliggaren Magnus Ronell, den talträngde renhållningsentreprenören Lennart Sundström som bor med sin åldriga mor i Vännäs, och ett antal andra män. Resan leds av Percy Nilegård och bussen körs av Lasse Kongo, en svårt alkoholiserad man som talar obegripligt grötig dialekt. För många av deltagarna slutar inte resan riktigt som planerat.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades i SVT 1 den 22 april 1999[2] och är ett exempel på en fiktiv dokumentärfilm. Begreppet Kongo lär vara slang från 1960-talets Stockholm och innebära att någon är tjurig och vresig[källa behövs], vilket stämmer mycket väl in på Gustafssons rollfigur.

Delar av filmen är inspelad i den nästan avfolkade hamnstaden Paldiski i Estland, ett par mil väster om Tallinn. Kvällen då männen får möta de estniska kvinnorna är dock inspelad i Folkets hus i Spånga i västra Stockholm.

Filmen finns även utgiven på DVD, bland annat i "Collector's edition" med 37 minuter bortklippta scener.[3]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]