Hoppa till innehållet

Nol

Nol
Del av Nödinge-Nol tätort
Nya trafikplatsen Nolmotet och järnvägsstationen under uppbyggnad.
Nya trafikplatsen Nolmotet och järnvägsstationen under uppbyggnad.
Land Sverige Sverige
Landskap Västergötland
Län Västra Götalands län
Kommun Ale kommun
Koordinater 57°54′57″N 12°3′50″Ö / 57.91583°N 12.06389°Ö / 57.91583; 12.06389
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Nol
Riktnummer 0303
Ortens läge i Västra Götalands län
Ortens läge i Västra Götalands län
Ortens läge i Västra Götalands län

Redigera Wikidata

Nol är en del av tätorten Nödinge-Nol i Ale kommun, belägen i Starrkärrs socken vid E45 och Norge/Vänerbanan, öster om Göta älv, cirka 2,5 mil nordost om Göteborg.

Nol ligger norr om Nödinge och söder om Alafors, de tre orter som sammanväxt och bildar Nödinge-Nol.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nols järnvägsstation öppnades för trafik 1877 och lades ned 1970. 2012 öppnades Nol station på nytt för pendeltåget Alependeln som går i kvartstrafik. År 1914 startade Tudors batteritillverkning i Nol, 1999 lades produktionen ner.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

I Tudors gamla lokaler har utvecklingsbolaget ETC Battery and FuelCells Sweden AB sin verksamhet, med inriktning mot ny batteri- och bränslecellsteknik. I Nol finns även petrokemisk industri. Axel Christiernsson AB tillverkar smörjfetter med Nordeuropas största fabrik i Nol. Vid Perstorp Oxo AB:s i Nol tillverkas ftalsyraanhydrid (FSA) som är en viktig mellanprodukt vid tillverkningen av mjukgörare till plaster, omättade polyesterhartser samt alkylhartser för lack- och färgindustrin. Anläggningen är den enda FSA-anläggningen i norra Europa. Dåvarande Neste Oxo (nu Perstorp Oxo) tog över f.d. Polyester AB, som var beryktat för miljöfarliga utsläpp i Göta älv.

Samhället[redigera | redigera wikitext]

I Nol finns en av kommunens två deltidsbrandstationer, den andra finns i Surte, samt Nols kyrka. Pendeltåg stannar vid Nol station, som ligger centralt i samhället.

I Nol finns livsmedelsbutik, vitvarubutik, pizzeria, indisk restaurang, vårdcentral med BVC, fyra förskolor och en F-6 skola Nolskolan med ca 360 elever.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]