Hoppa till innehållet

Norre Port

Uppslagsordet ”Norreport” leder hit. För Nørreport i Köpenhamn, se Nørreport.
Norre Port från Norra vägen.

Norre Port, även Norreport, stadsport i Halmstad, Hallands län. Norre Port färdigställdes 1601 under den danske kungen Kristian IV. Den var en del av stadens befästning, som även innefattade Halmstads Slott och de vallar man ser rester av i Norre Katts park och vid Karl XI:s väg. Porten, som leder till Storgatan, är vinklad i förhållande till denna, ett sätt att förhindra beskjutning in mot staden.

Modern tid[redigera | redigera wikitext]

I slutet av 1870-talet önskade Halmstads stadsfullmäktige riva Norre Port; den var då i dåligt skick och ansågs vara ett hinder för trafiken och stadens utveckling. Dåvarande riksantikvarie Hans Hildebrand avslog dock summariskt stadsfullmäktiges begäran. Storgatan, nu gågata, var till 1958 en del av Rikstvåan, som genom staden passerade Norre Port och Stora Torg, för att via ÖsterbroLaholmsvägen. Norre Port försågs 1929 med ljussignaler som slussade igenom trafiken växelvis; Halmstads första trafiksignaler. Fram till 1960 passerade Riksväg 2 igenom Norre Port. Efter att vägen flyttades stängdes porten av för biltrafik.

Vid norra infarten till Halmstad finns den så kallade Karl XI:s stuga. Där fick kungen söka härbärge en natt på sin väg till Halmstads slott, då porten enligt gällande regler ej öppnades efter stängningstid. Norre Port, som är en av Sveriges få bevarade stadsportar, genomgick en renovering under 2005. I juni 2007 förklarades Norre Port som byggnadsminne. Under en period inrymdes i Norre Port ett galleri – Galleri Norre Port.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]