Om könets existens

Från Wikipedia
Om könets existens
Tankar om den nya synen på kön
FörfattareKajsa "Ekis" Ekman
OriginalspråkSvenska
OmslagsbildSara Acedo
LandSverige
ÄmneKönsrolls- och genusfrågor
GenreDebatt
Förlag för förstautgåvanPolaris
Utgivningsår2021

Om könets existens är en debattbok av Kajsa "Ekis" Ekman, utgiven i april 2021 på förlaget Polaris.

Boken menar att feminismen nyligen har anammat en ny syn på kön, nämligen att kön är något självupplevt och inte biologiskt, och att det leder till ett bakslag för feminismen.[1] Hennes poäng är att feminismen alltid kämpat för att man ska få ha vilken roll som helst, oavsett kön. Hon menar att konsekvensen av det nya synsättet blir att de som intar en typiskt kvinnlig roll, till exempel en pojke som leker med dockor, riskerar att pådyvlas det biologiska könet kvinna, och att det är ett gammalt patriarkalt sätt att se på kön.[1] Enligt en äldre patriarkal syn ville man förändra personen att få dem att agera som sitt kön, medan man numer vill förändra personen genom att faktiskt byta dennes kön.[2] Hon menar vidare att det innebär att barn och ungdomar i alltför tidig ålder genomgår behandlingar för att försena puberteten eller för att genomgå transition. Dessutom menar hon att dessa behandlingar inte är beprövade och medicinernas indikation inte är transition och att konsekvenser som sterilitet inte ska beslutas av unga människor. Hon för fram att om det är för enkelt att byta juridiskt kön kan män som inte är transkvinnor utnyttja detta för att få tillträde till omklädningsrum eller kvinnofängelser till exempel.[2][3] Hon noterar att det får konsekvenser som att vården inte pratar om kvinnor eller kvinnosjukdomar, eller att dessa begrepp inte är sökbara på vårdens informationssidor.

Kajsa Ekman anser att frågan inte har diskuterats i Sverige och att feminismen alltför lättvindigt accepterat denna nya syn på kön.[1]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Feminister som Nina Björk och Yvonne Hirdman har stött Ekmans bok i sina recensioner. Yvonne Hirdman skrev i juni 2021 i Kvartal att "Kajsa Ekis Ekmans bok kommer i rätt tid. Den kommer, hoppas jag innerligt, att bidra till en viss tillnyktring." Hirdman menade att Ekmans styrka, och värt att berömma, var "det tillspetsade uttrycket, förmågan att dra en tanke till sitt logiska slut, orken att sätta sig in i dessa mängder av material, ofta medvetet tillkrånglande texter, förmågan att avläsa dem deras avsikt".[4] Nina Björk menar att konsekvensen av att konstatera att det finns biologiska kön inte är detsamma som att förneka att det också finns könsdysfori, och att diskussionen behövs.[5] Även Expressens och Aftonbladets kulturskribenter, Lisa Bjurwald respektive Åsa Linderborg, argumenterar för att debatten inte har funnits, men att den är nödvändig.[6][7]

Boken fick omfattande kritik från andra delar av den feministiska rörelsen som menar att boken är alarmistisk och att feminismen måste vara inkluderande.[1][2] De menar att boken går reaktionära biologisters ärenden och avfärdar genusvetenskapen.[8][9] Litteraturkritikern Maria Ramnehill hävdade att Ekmans bok har problem, att problemen är ideologiska och att boken är "en utmärkt sammanfattning av samtidens motstånd mot transpersoners rättigheter på svenska".[10]

Det noterades också i debatten att vårdguiden i sina riktlinjer faktiskt hade börjat undvika att använda ordet kvinna, annat än om det fanns risk för att det annars blir obegripligt.[11]

I flera recensioner och debattinlägg anklagades Ekman för att sprida faktafel och att vinkla fakta vad gäller bland annat WHO:s definition av könsdysfori och vad gäller antalet som ångrar könskorrigerande ingrepp.[12][13][14] Litteraturkritikern Per Andersson recenserade boken i SVT och framförde att han blev allt mer skeptisk till boken ju mer han läste på grund av att den saknade övertygande argument och hur källor användes. Han exemplifierade det med påståenden i boken om WHO:s diagnoskriterier för könsinkongruens, som han menar är en direkt felaktig beskrivning av källans innehåll.[12] RFSL publicerade pamfletten 100 faktafel i Om könets existens.[15][16]

I Göteborgs-Posten recenseras boken av Sanna Samuelsson, idé- och kulturredaktör på GP Kultur, som också kritiserar källorna och vilken typ av källor som används. Angående påståendet i boken att vården börjat tvätta bort kvinnobegreppet ur sina policydokument, skriver Samuelsson följande om källunderlaget: "...till en artikel i Daily Mail, alltså en brittisk tabloidtidning som inte ens Wikipedia använder som källmaterial längre, då den anses så opålitlig. Ekman använder sig även av 'fakta' från artiklar från alt-right-sajter, som National File. En sajt som sprider fake news, där man exempelvis kan läsa att covid-vaccin ger Alzheimers".[17][14] Transdebattören Lukas Romson framför i en recension i Arbetet att boken är ogenomtänkt och motsägelsefull, i strid med etablerad forskning och svensk lag, samt innehåller felaktiga källhänvisningar.[12][15] [18][17]

I maj 2021 planerades ett frukostseminarium i regi av Mittuniversitetets forum för genusvetenskap, delvis med utgångspunkt från boken Om könets existens. Några dagar före utsatt tid valde arrangören att ställa in seminariet, och angav i ett utskick bland annat att ”Utifrån frågor och kommentarer som inkommit i anslutning till seminariet vill vi poängtera att Forum för genusvetenskap inte är en plats för transfobi och transhat”.[19]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] ”Kajsa Ekis Ekman: Nya synen på kön gynnar inte kvinnor”. DN.SE. 24 april 2021. https://www.dn.se/kultur/kajsa-ekis-ekman-nya-synen-pa-kon-gynnar-inte-kvinnor/. Läst 5 maj 2021. 
  2. ^ [a b c] Carnhede, Anna-Maria (8 april 2021). ”Kajsa Ekis Ekman: Därför är jag inte biologist”. ETC. https://www.etc.se/kultur-noje/kajsa-ekis-ekman-darfor-ar-jag-inte-biologist. Läst 16 juni 2021. 
  3. ^ ”Kajsa Ekis Ekman går i en liberal kvinnofälla”. www.aftonbladet.se. https://www.aftonbladet.se/a/lERP6L. Läst 16 juni 2021. 
  4. ^ Yvonne Hirdman. ”I fängelset som kallas kvinna”. Arkiverad från originalet den 6 juni 2021. https://web.archive.org/web/20210606195859/https://kvartal.se/artiklar/i-fangelset-som-kallas-kvinna/. Läst 6 juni 2021.  Kvartal, 6 juni 2021.
  5. ^ ”Nina Björk: Vi har inte längre något gemensamt språk för att prata om kön”. DN.SE. 1 juni 2021. Arkiverad från originalet den 1 juni 2021. https://web.archive.org/web/20210601100643/https://www.dn.se/kultur/nina-bjork-vi-har-inte-langre-nagot-gemensamt-sprak-for-att-prata-om-kon/. Läst 20 juni 2021. 
  6. ^ Lisa Bjurwald (7 maj 2021). ”Lisa Bjurwald: Ekis Ekman har rätt – begreppet kvinna hotas”. Expressen. https://www.expressen.se/kultur/ekis-ekman-har-ratt-begreppet-kvinna-hotas/. Läst 20 juni 2021. 
  7. ^ Åsa Linderborg (18 maj 2021). ”Den konservativa baksidan: Nu delas könen upp igen”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/Ky0QP5. Läst 20 juni 2021. 
  8. ^ Swarup/TT, Foto: Bokomslag och AP Photo/Manish. ””Jag saknar transpersoners verklighet i Ekmans svammel””. QX.se. https://www.qx.se/noje/kultur/210228/jag-saknar-transpersoners-verklighet-i-ekmans-svammel/. Läst 16 juni 2021. 
  9. ^ ”Tesdrivet och grovhugget”. Arbetaren. https://www.arbetaren.se/2021/04/23/tesdrivet-och-grovhugget/. Läst 16 juni 2021. 
  10. ^ Ramnehill, Maria (7 maj 2021). ”Maria Ramnehill: Problemen med Ekis bok är ideologiska”. gp.se. http://www.gp.se/1.46276479. Läst 20 juni 2021. 
  11. ^ ”Tar ställning i genusdebatten: ”Folk blir rädda””. www.aftonbladet.se. https://www.aftonbladet.se/a/39v9W9. Läst 31 januari 2022. 
  12. ^ [a b c] ”Bokrecension: Faktafel sänker Kajsa Ekis Ekmans kritik av transrörelsen”. SVT Nyheter. 28 april 2021. https://www.svt.se/kultur/bokrecension-kajsa-ekis-ekman-forblindas-av-sin-egen-storslagna-berattelse. Läst 3 maj 2021. 
  13. ^ ”Kajsa Ekis Ekman bemöter anklagelser om faktafel: ”Grundlösa påståenden””. SVT Nyheter. 6 maj 2021. https://www.svt.se/kultur/kajsa-ekis-ekman-bemoter-anklagelser-om-faktafel-grundlosa-pastaenden. Läst 15 juni 2021. 
  14. ^ [a b] ”Kajsa Ekis Ekman anklagas för faktafel i Om könets existens”. SVT Nyheter. 4 maj 2021. https://www.svt.se/kultur/kajsa-ekis-ekman-anklagas-for-faktafel-i-ny-bok. Läst 15 juni 2021. 
  15. ^ [a b] ”Kajsa Ekis Ekman missar allt transrörelsen och feminismen har gemensamt”. DN.SE. 28 april 2021. https://www.dn.se/kultur/kajsa-ekis-ekman-missar-allt-transrorelsen-och-feminismen-har-gemensamt/. Läst 3 maj 2021. 
  16. ^ Tali da Silva (4 maj 2021). ”Kajsa Ekis Ekman anklagas för faktafel i Om könets existens”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/kultur/kajsa-ekis-ekman-anklagas-for-faktafel-i-ny-bok. Läst 30 januari 2022. 
  17. ^ [a b] Samuelsson, Sanna (28 april 2021). ”Recension: Fake news-källor i Ekis Ekmans nya bok”. gp.se. http://www.gp.se/1.45711193. Läst 5 maj 2021. 
  18. ^ ”Behöver vi verkligen en kvinnlig Alexander Bard? – Arbetet”. https://arbetet.se/2021/04/22/behover-vi-verkligen-en-kvinnlig-alexander-bard/. Läst 3 maj 2021. 
  19. ^ Klara Rönnqvist Fors (7 maj 2021). ”Universitet ställde in seminarium om Kajsa Ekis Ekmans bok”. svt Nyheter / Kultur. https://www.svt.se/kultur/universitet-stallde-in-seminarium-om-kajsa-ekis-ekmans-bok.