Orala allergisyndromet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Orala allergisyndromet (OAS) innebär klåda och svullnad i mun och svalg som förekommer vid födoämnesöverkänslighet, i Sverige framförallt hos björkpollenallergiker och gråboallergiker. Reaktionen beror på att olika födoämnen korsreagerar (se korsreaktioner) med björkpollen respektive gråbopollen.

Symtom[redigera | redigera wikitext]

Vanligast är klåda eller brännande känsla och ibland svullnad av läppar, I munhåla, tunga och svalg, alltså de ytor som kommit I kontakt med födoämnet. I en del fall kan symptom uppträda även från andra kroppsdelar.

Enligt en italiensk undersökning fördelade sig symptom utlösta av frukt och grönsaker på följande sätt (siffrorna anger procent):[1]

Födoämnen som ger besvär[redigera | redigera wikitext]

De födoämnen som oftast ger besvär hos björkpollenallergiker är framförallt nötter, kiwi och frukter tillhörande den botaniska familjen Roasaceae. såsom äpple, päron och stenfrukter.

Födoämnen eller kryddor som har samband med gråboallergi hör framförallt till flockblomstriga växter, Apiaceae. Selleri, persilja, koriander, morot, vitlök, curry, paprika, kamomill och brödkryddor som anis, fänkål och kummin korsreagerar med gråbopollen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ortolani C, Ispano M et al. The oral allergy syndrome. Ann Allergy. 1988;61:47

-

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Nytt om korsallergier Nils E Eriksson Allergi i Praxis nr 1, 2007