Bukspottkörtelcancer

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Pankreascancer)
Hoppa till: navigering, sök
Bukspottkörtelcancer
Neoplasma malignum pancreatis, cancer pancreaticus
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 C25
ICD-9 157
OMIM 260350
DiseasesDB 9510
MedlinePlus 000236
eMedicine med/1712 
MeSH engelsk

Bukspottkörtelcancer eller pankreascancer, är cancer i bukspottskörteln, en relativt ovanlig cancerform. Buksmärtor och kraftig viktnedgång är vanliga symtom. Multipla ytliga venproppar kan ibland förekomma. Cancern kan även växa så mycket att den blockerar bland annat gallvägar. Ultraljud och datortomografi används för att visualisera tumören.

Om bukspottkörtelcancern upptäcks i ett mycket tidigt skede kan bot erhållas genom att bukspottskörteln opereras bort (pankreasektomi). I de flesta fall ger dock cancern inga symtom förrän tillväxten gått så långt att botande behandling ej längre är möjlig. Den har då oftast redan hunnit sprida sig till levern. Dödligheten för personer med bukspottkörtelcancer är därför mycket hög och är 100 procent efter tio år för den majoritet där tidig operation ej kunnat genomföras.

Endokrina bukspottkörteltumörer[redigera | redigera wikitext]

Det finns många olika endokrina bukspottkörteltumörer, men det alla har gemensamt är att de är mycket ovanliga. Tumörerna är oftast ofarliga, men utsöndringen av hormoner kan ge svåra symtom. Tumörerna kan också vara del av Multipel endokrin neoplasi (MEN).

Zollinger-Ellisons syndrom[redigera | redigera wikitext]

Bukspottkörteltumören utsöndrar gastrin vilket gör att risken för att utveckla magsår och andra tarmsår ökar kraftigt. Såren kan vara svårbehandlade och återkommer ofta. Diarré är vanligt. Metastaser uppkommer i drygt hälften av fallen.

Insulinom[redigera | redigera wikitext]

Ger den drabbade attacker som är precis likadana som de som drabbar diabetiker vid lågt blodsocker. Svettningar, hjärtklappning, ångest och förvirring är vanligt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]