Darin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Darin
Darin 2009.jpg
Darin Zanyar (2009).
Födelsenamn Darin Zanyar
Född 2 juni 1987 (27 år)[1]
Botkyrka, Stockholms län, Sverige[1]
Bakgrund  Sverige
Genre(r) Pop
Roll Sångare, låtskrivare, producent
År som aktiv 2004–nutid
Skivbolag Dex Music
Webbplats www.darinofficial.com

Darin Zanyar, populärt bara Darin, född 2 juni 1987 i Stockholm, är en svensk artist och låtskrivare av kurdisk härkomst. [2].

Darin släppte sitt första studioalbum 2005. Han har sedan dess bland annat haft fem albumettor på topplistan, blivit utnämnd till en av de personer som gjorde 00-talet i Sverige, varit värd för Sommar i P1 och varit en av deltagarna i TV-programmet Så mycket bättre. Darin började skriva och spela in låtar redan som 14-åring och har samarbetat med flera av världens främsta producenter, låtskrivare och artister som Lil Jon, Kat DeLuna och Leona Lewis. 2010 specialskrev han en låt till det kungliga bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

2004–2005: Genombrott, "The Anthem", "Darin"[redigera | redigera wikitext]

Darin blev rikskänd i Sverige år 2004 då han deltog i den första säsongen av Idol i TV4. Han var en av favoriterna och den enda att gå vidare med så mycket som 78 procent av rösterna i kvalfinalen. Han slutade tvåa i tävlingen.

Step Up To The Party Tour 2006

I början av 2005 släppte Darin sin debutskiva "The Anthem" efter att ha fått skivkontrakt med skivbolaget Sony BMG. Hans första singel "Money for Nothing" skrevs av Robyn och gick direkt in på förstaplatsen på både radio och singellistan, likaså albumet. Under år 2005 var Darin den mest omskrivna personen i Sverige[3]. Man skrev ofta om hans hysteriska publik, och använde ofta uttryck som, "Den perfekta popstjärnan" och "Framtiden heter Darin".

Samma år bestämde han sig för att släppa det självbetitlade albumet, "Darin", som sålde platina och nästan dubbelt så mycket än hans första album. I albumet ingick hans singeletta "Step Up", balladen "Who's That Girl" samt "Want Ya" som var årets mest spelade video på MTV året därpå.

2006: Grammis, NRJ Awards, "Break The News"[redigera | redigera wikitext]

År 2006 vann han en Grammis för årets låt, en Rockbjörn för bästa manliga artist, Nickelodeon Kids Choice Award och The Voice '06-priset. Han vann även två europeiska NRJ Awards.

I slutet av 2006 släppte Darin sin tredje skiva "Break the News" med låtar som "Perfect", "Everything But The Girl" och "Desire". På albumet jobbade han med bland andra superproducenten Max Martin. Albumet gick direkt in som etta på albumlistan och sålde guld redan första dagen.

2007–2009: Europa, "Flashback"[redigera | redigera wikitext]

Efter framgångarna i Sverige fick han ett skivkontrakt i Tyskland, Schweiz och Österrike. Under 2007 promotade han sin första singel "Insanity" som blev en hit i stora delar av Europa. Samma år gjorde sångerskan Leona Lewis en cover på Darins låt "Homeless" på sin debutskiva. Det har även gjorts covers på flera av Darins andra låtar av artister i bl.a. Tyskland, Japan, Israel och Italien.

Darins "Breathing Your Love" skivor i rymden med Christer Fuglesang 2009.

2008 släpptes Darins fjärde album "Flashback". Första singeln "Breathing Your Love" var en duett tillsammans med den amerikanska R&B sångerskan Kat DeLuna. Albumet innehöll även singlarna "See U At The Club", "Runaway" och "What If" som var ett samarbete med organisationen Friends för kampen mot mobbning.

2009 gjorde Darin vinjettlåten till Idol, en egen version av Colplays "Viva La Vida". Låten var först inte planerad att släppas som en singel, men efter en förfrågan om att öppna den första fredagsfinalen i programmet bestämde han sig för att släppa hela sin version. Det var inte förrän hans tolkning av låten släpptes som den nådde första platsen på både singellistan och radiolistan i Sverige.[4][5]

I slutet av 2009 blev han utnämnd till en av de personer som gjorde 00-talet i Sverige av bland annat Sydsvenskan, Fokus och Dagens Nyheter.[6][7][8]

2010: "Lovekiller", Sommar i P1, Det kungliga bröllopet[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha blivit tillfrågad upprepade gånger avslöjade Sveriges Television 2009 att Darin skulle medverka i Melodifestivalen 2010, detta med låten "You're Out of My Life". Han kvalificerade sig direkt till finalen i Globen,[9] och placerade sig på en fjärde plats.[10]

Även om detta var första gången Darin intog scenen som deltagare i själva tävlingen var det inte hans debut i Melodifestivalsammanhang. Redan 2005, då tävlingen firade sitt 50-årsjubileum gjorde Darin ett hyllat framträdande med sin egen version av "Det gör ont".[11]

Inför det kungliga bröllopet 2010 fick Darin en förfrågan av Sveriges Television att specialskriva en låt till kronprinsessan Victoria och hennes blivande man prins Daniel[12]. Detta utmynnade i "Can't Stop Love" som Darin framförde på Operahusets tak kvällen den 19 juni.

Under sommaren 2010 debuterade han som sommarpratare i Sommar i P1. Där berättade han bland annat om sina föräldrars dramatiska flykt från Kurdistan till Sverige.

I augusti släppte han albumet "Lovekiller" som även den sålde guld och hamnade etta på Sverigetopplistan.[13] Albumet innehöll singlarna "Viva la vida", "You're Out of My Life", "Can't Stop Love", "Lovekiller" och "Microphone".

Darin och medproducenten Jim Beanz jobbar på albumet "EXIT" i studion.

2012: Så Mycket Bättre, Listrekord[redigera | redigera wikitext]

I februari 2012 släppte Darin låten "Nobody Knows" som var den första singeln från hans kommande album "EXIT".

2012 medverkade Darin i TV-programmet Så Mycket Bättre, där han framförde tolkningar av bland annat Olle Ljungströms "En apa som liknar dig", Magnus Ugglas "Astrologen" och The Sounds "Seven Days a Week". På iTunes hade han under en lång period de tre mest säljande låtarna samtidigt, och enligt Musikindustrin.se var Darin den mest framgångsrika på singellistan sedan Veronica Maggios dominans året innan.[14]. Som mest hade han sex låtar på iTunes topp10-lista samtidigt och fortsatte att dominera både den och många andra listor under en lång period.

2013: "EXIT", Eurovision Song Contest, En Resa För Livet[redigera | redigera wikitext]

I början av 2013 släpptes nya albumet "EXIT" som gick rakt in som etta på den svenska albumlistan och blev därmed Darins femte albumetta. Albumet innehöll bl.a. låtarna "Nobody Knows", "Playing With Fire", "Check You Out" och "Before I Pass Out" tillsammans med den amerikanska rapparen Lil Jon. Samma vecka sålde skivan guld. Några månader senare ställde han upp som mellanakt i en av delfinalerna i Eurovision Song Contest 2013, som sändes från Malmö Arena och sågs av cirka 108 miljoner tittare världen över. Det genomgående temat för mellanakten var att representera svensk popmusik, "Nobody Knows" och "So Yours" var de låtar som framfördes.

17 april gick startskottet på Cirkus i Stockholm för en stor Sverigeturné som avslutades i september på Gröna Lund.

Under hösten reste Darin till Filippinerna för att spela in programmet ”En Resa För Livet” tillsammans med SOS Barnbyar, med målet att samla in faddrar till barnen i byarna.

Cirkus, Stockholm 2013

Låtskrivande[redigera | redigera wikitext]

Darin började skriva låtar redan som 14-åring, både till sig själv och till andra projekt. Mycket av det egna materialet har han skrivit tillsammans med RedOne, som han började samarbeta med redan 2004. Tillsammans har de skrivt låtar som "Step Up", "B what u wanna B", "Breathing Your Love" och "See U At The Club" och Mattias Bengtsson hjälpte honom att skriva den.

2008 skrev han den första singeln "Love Struck" till det amerikanska pojkbandet V Factory. Låten nådde Top 40 på U.S. Billboard Pop Songs.

2009 skrev han vinnarlåten "True Believer" till Sydafrikanska Idol, som senare släpptes med vinnaren Sasha-Lee Davids.

2010 skrev och producerade han låten "Foolish" till den brittiska X Factor-vinnaren Shayne Ward, tillsammans med Tony Nilsson. De skrev även flera av Darins egna låtar, bland annat "Lovekiller", "Can't Stop Love", "Microphone" och "Nobody Knows".

2011 skrev han vinnarlåten "All This Way" till Idol i Sverige. Låten släpptes senare med Idolvinnaren Amanda Fondell.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Sveriges befolkning 1990: Zanyar, Darin
 2. ^ KRG.org: | Press Release: KRG Nordic hosted Sweden's first Kurdish Gala , krg.org, 27.01.2006. (engelska)
 3. ^ http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=3438438
 4. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/idol2009/article5935372.ab
 5. ^ http://www.youtube.com/watch?v=JfC6OMErV40&feature=related
 6. ^ http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article617239/De-gjorde-00-talet.html
 7. ^ http://www.dn.se/livsstil/trend/facebook-gi-thailand-sadant-var-00-talet-1.999964
 8. ^ http://www.fokus.se/2009/12/hundra-personer-som-gjorde-00-talet/
 9. ^ http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/timoteij-storskrallde-direkt-till-final_4301213.svd Darin direkt till final
 10. ^ http://www.dn.se/kultur-noje/musik/triumf-for-ung-debutant-med-ballad-1.1060800 Darin fyra i finalen Läst 2010-03-14
 11. ^ http://svt.se/2.79613/1.1754672/darin_ar_forsta_jokern_i_melodifestivalen_2010 Darin uppträder med Det gör ont
 12. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article7328479.ab Darin specialskriver låt till brudparet
 13. ^ http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/darin-pa-turne-med-nytt-album_4799475.svd Darin nytt album 25 augusti
 14. ^ http://www.musikindustrin.se/2012/11/30/sverigetopplistan-v-48-darin-dominerar-2/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]