Melodifestivalen 2017

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Melodifestivalen 2017
Melodifestivalen 2017 - Programledarna 03 (crop).jpg
2017 års programledare: David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson.
Datum 4 februari–11 mars 2017
Arrangemang
Arena Scandinavium
Malmö Arena
Vida Arena
Skellefteå Kraft Arena
Saab Arena
Friends Arena
TV-bolag Sveriges Television
Programledare Clara Henry
David Lindgren
Hasse Andersson[1]
Bidrag
Antal bidrag 28
Paus-
underhållning
Deltävling 1:
Hasse Andersson feat. Mustasch, Göteborgsoperans danskompani
Deltävling 2:
Claras vlogg - Mellolumpen,
David Lindgrens schlagerkavalkad
Deltävling 3:
Clara Henry feat. Alcazar
David Lindgren i greenroom
Deltävling 4:
?
Andra chansen:
?
Finalen:
?
Melodifestivalen
◄ 2016Melodifestivalen 2017

Melodifestivalen 2017 är den 57:e upplagan av musiktävlingen Melodifestivalen och samtidigt Sveriges uttagning till Eurovision Song Contest 2017.

Tävlingen utgörs av en turné runt om i Sverige som omfattar fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat innan en final hålls. Denna final kommer att äga rum i Friends Arena den 11 mars 2017.[2] Totalt tävlar 28 bidrag och dessa har till hälften valts ut av en urvalsjury (efter en nationell antagning) och till hälften av SVT själva. En plats i tävlingen har gått till musikgruppen Les Gordons, vilka var en av finalisterna i finalen av Svensktoppen nästa 2016.[3][4] Samtliga tävlande presenterades vid en presskonferens den 30 november 2016.[5]

Vinnarmelodin kommer att få representera Sverige i ESC 2017, som äger rum i Kiev, Ukraina den 9, 11 och 13 maj 2017.[6][7]

Tävlingsupplägg[redigera | redigera wikitext]

Melodifestivalen 2017 är det sextonde året i rad där tävlingsupplägget innehåller fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat innan finalen slutligen avgörs. I deltävlingarna tävlar totalt 28 bidrag och i dessa program (samt i Andra chansen) kommer tittarna att ha all makt gällande röstningen. Från deltävlingarna går bidragen som hamnat på första och andra plats direkt till final, och bidragen som hamnar på tredje och fjärde plats går till uppsamlingsheatet Andra chansen, där ytterligare fyra bidrag går vidare till finalen. I finalen kommer sedan tittarna att dela makten med internationella jurygrupper om vem som ska vinna tävlingen och därmed bli Sveriges representant i Eurovision Song Contest 2017.

Deltävlingarna avgörs det här året i Göteborg, Malmö, Växjö samt Skellefteå. Andra chansen hålls i Linköping och finalen i Stockholm.[2]

Christer Björkman är programmets producent.[8]

Bidragsuttagningen[redigera | redigera wikitext]

De 28 tävlingsbidragen till det här årets tävling valdes ut genom tre olika sektioner:[8][3]

 • Sektion 1: 14 bidrag som en SVT-tillsatt jury valde ut. Dessa bidrag kommer från en nationell antagning som hölls 1-19 september 2016.
 • Sektion 2: 13 bidrag som Sveriges Television själva valde ut. Dessa bidrag kan komma från t.ex. specialinbjudningar till artister och låtskrivare.
 • Sektion 3: 1 bidrag som är allmänhetens joker i tävlingen, vars plats tilldelades till en av finalisterna i SR-tävlingen Svensktoppen nästa 2016.

Den första sektionen ägde rum under perioden 1-19 september 2016. Då höll Sveriges Television en öppen antagning för låtskrivare och artister att skicka in tävlingsbidrag. Likt senaste åren fanns två antagningar att välja bland: en för låtskrivare som hade givit ut musik tidigare (kallades Ordinarie tävling) respektive en för amatörmusiker (kallades Allmänhetens tävling). När antagningen stängdes redovisades ett resultat på 2 478 bidrag, varav 2 116 bidrag gick till Ordinarie tävling och 352 bidrag till Allmänhetens tävling.[9] Efter detta granskades alla bidrag och ett mindre antal skickades vidare till en av SVT tillsatt urvalsjury som fick välja ut sina 14 låtar bland högen av inkomna bidrag till tävlingen. Inför juryns slutomröstning bifogades ca fem av de låtar som inkommit till Allmänhetens tävling.

När juryarbetet var över tog Sveriges Televisions melodifestivalredaktion över, med Christer Björkman i spetsen, som har fått välja ut sina 14 bidrag. I den sektionen har det ingått att hitta ett nytt bidrag till gruppen Les Gordons, som blev utvald joker från Svensktoppen nästa 2016.[10]

Startfältet har slutligen kompletterats med artister till samtliga bidrag, vilka presenterades den 30 november 2016.[5]

Regelverk[8][redigera | redigera wikitext]

För att få skicka in bidrag till Melodifestivalen 2017 behövde man vara folkbokförd i Sverige (senast den 1 september 2016) eller samarbeta med minst en svensk medborgare. SVT-anställda (1 september 2016 till 30 mars 2017) fick dock inte skicka in bidrag till tävlingen. Sveriges Television har haft en målsättning att minst halva startfältet ska bestå av bidrag skrivna av kvinnliga låtskrivare, alternativt i kombination kvinnliga och manliga låtskrivare. Detta är dock inget krav utan endast ett önskemål från produktionens sida.

Endast nyskrivna bidrag som aldrig tidigare offentliggjorts fick skickas in. Sveriges Television hade som krav att låtarna skulle vara mellan 2-3 minuter långa (längden gäller endast scenframträdande, ej t.ex. CD-versioner). Språkvalet var fritt men en kvot om ca 10 bidrag på svenska sattes upp (siffran är dock ej statisk).

För att vara tävlande artist måste man vara minst 16 år gammal (senast i maj 2017). Någon övre åldersgräns finns inte. Varje scenframförande får ha maximalt 8 personer på scenen, förinspelad körsång är tillåten (men all huvudsång måste göras live) och varje tävlingsbidrag får ha med ett liveinstrument på scenen. Sveriges Television har i samband med detta ställt som krav att om vinnarlåten innehåller hela eller delar av dessa tre utökade regler så ska låten kunna arrangeras om till Eurovision Song Contest (ESC) utan att förstöras. Detta för att EBU, som sätter regelverket för ESC, inte tillåter Sveriges Televisions utökade regler kring förinspelad körsång, liveinstrument på scenen och fler än 6 personer på scenen.

I övrigt äger Sveriges Television rätten att diskvalificera bidrag, artister och låtskrivare som bryter mot tävlingsreglerna.

Programledarna[redigera | redigera wikitext]

På en presskonferens den 30 september 2016 presenterades Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson som programledarna för Melodifestivalen 2017.[1] Clara Henry har tidigare synts till i Melodifestivalen 2014, då i form av webbreporter och som ansvarig för stående humoristiska inslag i TV-programmen. De två övriga programledarna har tidigare tävlat i Melodifestivalen som artister; David Lindgren tävlande åren 2012, 2013 och 2016 samt Hasse Andersson som tävlade år 2015. Alla tre gör debut som programledare i Melodifestivalen.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Urvalsjuryn[redigera | redigera wikitext]

Den 6 december 2016 presenterades namnen på de personer som suttit i programmets urvalsjury, dvs. de personer som avgjorde halva startfältet det här året. Totalt valdes 15 personer ut inklusive en ordförande (Karin Gunnarsson). Av dessa 16 personer var nio kvinnor och sju män i åldrarna 21-64 år. Hos både männen och kvinnorna var medelåldern 37 år (kvinnorna var i åldrarna 23-64 år och männen i åldrarna 21-52 år). I juryn fanns flera branschfolk med som bl.a. representerade mediebolag eller som arbetar med/inom musikbranschen och dess närhet. Ett sådant namn är Robert Sehlberg som är musikchef på MTG Radio.[11]

Thomas G:son främste låtskrivaren någonsin[redigera | redigera wikitext]

I samband med att startfältet till årets tävling presenterades framkom det att låtskrivare Thomas G:son står bakom fyra av bidragen i tävlingen. I och med detta och att inte Bobby Ljunggren fått med något bidrag i tävlingen övertar därför G:son platsen som den som fått med flest bidrag i Melodifestivalens historia. Ljunggren hade tidigare rekordet om 46 bidrag, medan G:sons nya rekord är 47 bidrag.[12] En annan intressant notering är att låtskrivaren Fredrik Kempe som fått med 28 bidrag i tävlingen sedan år 2007 inte fått med ett enda bidrag det här året. Av Kempes totalt 30 bidrag (även två före 2007) återfinns fyra vinnare: "Hero" (Charlotte Perrelli), "La Voix" (Malena Ernman), "Popular" (Eric Saade) och "Undo" (Sanna Nielsen).

Datum och händelser[redigera | redigera wikitext]

Melodifestivalens turnéplan 2017[2][redigera | redigera wikitext]

Inför Melodifestivalen[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingarna[redigera | redigera wikitext]

Likt tidigare år inleds Melodifestivalen med fyra grundomgångar, så kallade deltävlingar. Från dessa program kvalificerar sig totalt åtta bidrag direkt till finalen samt ytterligare åtta bidrag går vidare till uppsamlingsheatet Andra chansen. Resterande bidrag slås ut från tävlan. Varje deltävling består av sju tävlingsbidrag och det är enbart tittarnas som röstar fram vilka som ska gå vidare. Detta sker genom telefon-, SMS- och applikationsröstning (så kallade hjärtröster).

Varje deltävling avgörs genom två röstningsomgångar. Först framförs bidragen samtidigt som tittarna röstar. Därefter hålls en kortare snabbgenomgång innan telefonslussarna tillfälligt stängs och resultatet räknas av. De fem bidragen som har flest röster går vidare, medan bidragen på sjätte och sjunde plats åker ut. Sedan öppnar telefonslussarna igen under en kortare stund och en ny röstningsomgång påbörjas. Bidragen som är kvar i tävlan spelas upp i en snabbgenomgång innan slussarna stängs på nytt. Nu slås resultaten samman för de två röstningsomgångarna. De två bidrag som fått högst totalröster går vidare till finalen, bidragen med totalt sett tredje och fjärde flest röster går till Andra chansen medan totalfemman åker ut.[16]

Som tittare kan man välja att rösta genom antingen ett billigt telefon- och SMS-nummer (3,60 kr per samtal) eller ett lite dyrare (9,90 kr per samtal), där det senare skänker 8,50 kr per samtal/SMS till Radiohjälpen. Man kan max rösta 20 gånger per telefonnummer. Applikationsröstningen är gratis och där går det att lägga max fem röster per bidrag, vilket går att göra så länge som röstningen är igång. Det är tredje året i rad som Sveriges Television använder sig av applikationsröstningen.[16]

De tävlande till respektive deltävling presenterades vid en gemensam presskonferens den 30 november 2016.[5]

Deltävling 1: Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Deltävling 1: Göteborg.
De tävlande artisterna i Göteborg.
Bakre raden från vänster: Boris René, Dinah Nah, Adrijana, Charlotte Perrelli, Nano och Ace Wilder.
Främre raden: De vet du, från vänster: DJ-Hunk, Johan Gunterberg, Christopher Martland och Tor Wallin.

Deltävlingen sändes från Scandinavium i Göteborg den 4 februari 2017.[1][2]
Bidragen presenteras enligt startordningen.[15]

Nr Artist Låt Text & musik Röster
Omgång 1
Röster
Omgång 2
Total-
röster
Plac. Anmärkning
1 Boris René "Her Kiss" Tim Larsson, Tobias Lundgren 3 Andra chansen
2 Adrijana "Amare" Martin Tjärnberg, Adrijana Krasniqi 6 Utslagen
3 Dinah Nah "One More Night" Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dinah Nah, Dr Alban 5 Utslagen
4 De Vet Du "Road Trip" Johan Gunterberg, Christopher Martland 3 Andra chansen
5 Charlotte Perrelli "Mitt liv" Charlotte Perrelli, Lars Hägglund 7 Utslagen
6 Ace Wilder "Wild Child" Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder 1 Till final
7 Nano "Hold On" Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén,
Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson
1 Till final
 • Telefon-, SMS- och applikationsröster: 5 706 113 röster (nytt rekord för en deltävling).[17]
 • Till Radiohjälpen: 550 049 kronor[17]
 • TV-tittare: 3 244 000 tittare.[18]

Deltävling 2: Malmö[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Deltävling 2: Malmö.

Deltävlingen sändes från Malmö Arena i Malmö den 11 februari 2017.[1][2]
Bidragen presenteras enligt startordningen.[15]

Nr Artist Låt Text & musik Röster
Omgång 1
Röster
Omgång 2
Total-
röster
Plac. Anmärkning
1 Mariette "A Million Years" Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström,
Mariette Hansson, Jenny Hansson
1 Till final
2 Roger Pontare "Himmel och hav" Thomas G:son, Alexzandra Wickman 5 Utslagen
3 Etzia "Up" Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari, Simon Gribbe, Erica Haylett 6 Utslagen
4 Allyawan "Vart haru vart" Masse Salazar, Samuel Nazari 7 Utslagen
5 Dismissed "Hearts Align" Ola Salo, Peter Kvint 3 Andra chansen
6 Lisa Ajax "I Don’t Give A" Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad 3 Andra chansen
7 Benjamin Ingrosso "Good Lovin'" Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Pardon 1 Till final
 • Telefon- SMS- och applikationsröster: 5 395 695 röster.[19]
 • Till Radiohjälpen: 390 542 kronor.[19]
 • TV-tittare: 3 094 000 tittare.[18]

Deltävling 3: Växjö[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingen sändes från VIDA Arena i Växjö den 18 februari 2017.[1][2]
Bidragen presenteras enligt startordningen.[15]

Nr Artist Låt Text & musik Röster
Omgång 1
Röster
Omgång 2
Total-
röster
Plac. Anmärkning
1 Robin Bengtsson "I Can’t Go On" David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg 1 Till final
2 Krista Siegfrids "Snurra min jord" Krista Siegfrids, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin, Gabriel Alares 7 Utslagen
3 Anton Hagman "Kiss You Goodbye" Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback 3 Andra chansen
4 Jasmine Kara "Gravity" Anderz Wrethov, Jasmine Kara 6 Utslagen
5 Owe Thörnqvist "Boogieman Blues" Owe Thörnqvist 1 Till final
6 Bella & Filippa "Crucified" Peter Hägerås, Mats Frisell, Jakob Stadell, Filippa Frisell, Isabella Snihs 5 Utslagen
7 FO&O "Gotta Thing About You" Robert "Mutt" Lange, Tony Nilsson 3 Andra chansen
 • Telefon- SMS- och applikationsröster: 5 756 071 röster (nytt rekord för en deltävling)[20]
 • Till Radiohjälpen: 557 415 kronor[20].
 • TV-tittare: 3 210 000 tittare.[18]

Deltävling 4: Skellefteå[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingen sändes från Skellefteå Kraft Arena i Skellefteå den 25 februari 2017.[1][2]
Bidragen presenteras enligt startordningen.[15]

Nr Artist Låt Text & musik Röster
Omgång 1
Röster
Omgång 2
Total-
röster
Plac. Anmärkning
1 Jon Henrik Fjällgren
feat. Aninia
"En värld full av strider (Vearelde
gusnie jeenh vigkieh)"
Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert,
Christian Schneider, Andreas Hedlund
1 Till final
2 Alice "Running With Lions" Anderz Wrethov, Denniz Jamm,
Andreas "Stone" Johansson, Alice Svensson
5 Utslagen
3 Les Gordons "Bound to Fall" Jonatan Renström, Albert Björliden, Andreas Persson,
Carl Ragnemyr, David Runebjörk, Jimmy Jansson
6 Utslagen
Joker
4 Wiktoria "As I Lay Me Down" Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson 1 Till final
5 Axel Schylström "När ingen ser" Behshad Ashnai, Axel Schylström, David Strääf 3 Andra chansen
6 Sara Varga & Juha Mulari "Du får inte ändra på mig" Sara Varga, Lars Hägglund 7 Utslagen
7 Loreen "Statements" Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Loreen 3 Andra chansen
 • Telefon- SMS- och applikationsröster: 4 951 648 röster.
 • Till Radiohjälpen: 495 995 kronor.
 • TV-tittare: ? tittare.[18]

Andra chansen: Linköping[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingen kommer att sändas från SAAB Arena i Linköping den 4 mars 2017.

Momentet innebär att de åtta bidrag som placerar sig på tredje respektive fjärde plats i deltävlingarna kommer att tävla om de fyra sista platserna i finalen. I likhet med de senaste årens Melodifestivaler tar momentet plats i en arena lördagen mellan fjärde deltävlingen och finalen, och bidragen framförs live istället för att bandade inslag visas. Till skillnad mot deltävlingarna möts bidragen denna gång i dueller, där vinnaren i varje duell går direkt till finalen. Sveriges Television bestämmer vilka bidrag som ska möta varandra i duellerna. Precis som i deltävlingarna har tittarna all makt att rösta fram vinnarna och detta sker genom telefon-, SMS- och applikationsröstning.[16]

När varje duell startar tävlar bidragen antingen med startnummer 1 eller startnummer 2 och har tilldelade telefon- och SMS-nummer som syns hela tiden i bild så länge duellen pågår. Det går även att hjärtrösta via Melodifestivalens applikation. Efter att bägge bidragen i duellen har framförts håller telefonslussarna öppet en stund till innan duellen avslutas och resultatet läses av. Det är dock oklart om SVT väljer att vänta till slutet av sändningen innan man redovisar resultaten eller om resultatet avslöjas i slutet av duellerna.[16]

Startfältet[redigera | redigera wikitext]

Vilka bidrag som möts i respektive duell kommer helt och hållet att avgöras av Sveriges Television själva. Startfältet redovisas i första hand efter deltävlingsordningen och i andra hand i bokstavsordning efter bidragstitel.

Artist Låt Text & musik Duell#
Boris René "Her Kiss" Tim Larsson, Tobias Lundgren 3
De Vet Du "Road Trip" Johan Gunterberg, Christopher Martland 1
Dismissed "Hearts Align" Ola Salo, Peter Kvint 3
Lisa Ajax "I Don’t Give A" Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad 2
FO&O "Gotta Thing About You" Robert "Mutt" Lange, Tony Nilsson 1
Anton Hagman "Kiss You Goodbye" Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback 4
Axel Schylström "När ingen ser" Behshad Ashnai, Axel Schylström, David Strääf 2
Loreen "Statements" Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Loreen 4

Dueller[redigera | redigera wikitext]

  Dueller Till final
                 
Deltävl.
3
 FO&O
"Gotta Thing About You"
 
Deltävl.
1
 De Vet Du
"Road Trip"
 
  Deltävl.
X
 Artist
"Låt"
Till final 
  Deltävl.
X
 Artist
"Låt"
Till final 
Deltävl.
4
 Axel Schylström
"När ingen ser"
Deltävl.
2
 Lisa Ajax
"I Don’t Give A"
 
Deltävl.
1
 Boris René
"Her Kiss"
 
Deltävl.
2
 Dismissed
"Hearts Align"
 
  Deltävl.
X
 Artist
"Låt"
Till final 
  Deltävl.
X
 Artist
"Låt"
Till final 
Deltävl.
3
 Anton Hagman
"Kiss You Goodbye"
Deltävl.
4
 Loreen
"Statements"
 

Siffror[redigera | redigera wikitext]

 • Telefon- SMS- och applikationsröster: ? röster.
 • Till Radiohjälpen: ? kronor.
 • TV-tittare: ? tittare.[18]

Final: Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Finalen kommer att sändas från Friends Arena i Stockholm, lördagen den 11 mars. Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson kommer att vara programledare för sändningen.

I finalen tävlar 12 bidrag om segern. Åtta av dessa kommer att ha röstats vidare direkt från deltävlingarna, medan övriga fyra kommer från uppsamlingsheatet Andra chansen. Resultatet kommer att avgöras av 11 europeiska jurygrupper samt procentuell telefonröstning, som vardera delar ut 473 poäng till bidragen. Varje jurygrupp delar ut poängen 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng medan tittarnas poäng fördelas procentuellt utifrån hur många tittarröster varje bidrag fått. Om ett bidrag till exempel får 10 procent av tittarnas röster så ska det också få 10 procent av tittarnas 473 poäng, poäng som avrundas uppåt. Likt övriga sändningar sker tittarnas röstning genom telefon-, SMS- och hjärtröstning (genom Melodifestivalens applikation).[16]

Startlista[redigera | redigera wikitext]

Bidragen listas nedan i bokstavsordning efter deltävlingsordning.

Nr Artist Låt Upphovsmän
(Text & musik)
Deltävl.

(1)

 ? Nano "Hold On" Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén,
Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson
1 (1)
 ? Ace Wilder "Wild Child" Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder 1 (1)
 ? Mariette "A Million Years" Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström,
Mariette Hansson, Jenny Hansson
2 (2)
 ? Benjamin Ingrosso "Good Lovin'" Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Pardon 2 (2)
 ? Owe Thörnqvist "Boogieman Blues" Owe Thörnqvist 3 (3)
 ? Robin Bengtsson "I Can’t Go On" David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg' 3 (3)
 ? Wiktoria "As I Lay Me Down" Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson 4 (4)
 ? Jon Henrik Fjällgren
feat. Aninia
"En värld full av strider (Vearelde
gusnie jeenh vigkieh)"
Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert,
Christian Schneider, Andreas Hedlund
4 (4)
 ? Från Andra chansen AC (?)
 ? Från Andra chansen AC (?)
 ? Från Andra chansen AC (?)
 ? Från Andra chansen AC (?)

Poäng och placeringar[redigera | redigera wikitext]

Nr
Bidrag Europa
Land
Europa
Land
Europa
Land
Europa
Land
Europa
Land
Europa
Land
Europa
Land
Europa
Land
Europa
Land
Europa
Land
Europa
Land
Jury-
poäng
Tel&SMS
Antal
Tel&SMS
Andel
Tel&SMS
Poäng
Summa Plac.
 ? "Hold On"
 ? "Wild Child"
 ? "A Million Years"
 ? "Good Lovin'"
 ? "I Can't Go On"
 ? "Boogieman Blues"
 ? "Låt"
 ? "Låt"
 ? "Låt"
 ? "Låt"
 ? "Låt"
 ? "Låt"

Siffror[redigera | redigera wikitext]

 • Telefon- SMS- och applikationsröster: ? röster.
 • Till Radiohjälpen: ? kronor.
 • TV-tittare: ? tittare.[18]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Deltävling 1[redigera | redigera wikitext]

Deltävling 2[redigera | redigera wikitext]

Deltävling 3[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Deltävling 3: Växjö.
Clara Henry framför mellanakten "Världen behöver just dig".

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d e f g] Lindqvist, Anton (30 september 2016). ”Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson blir programledare för Melodifestivalen 2017”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/clara-henry-david-lindgren-och-hasse-andersson-blir-programledare-for-melodifestivalen-2017. Läst 30 september 2016. 
 2. ^ [a b c d e f g h i] ”Hit kommer Melodifestivalen 2017 – se alla städerna”. Sveriges Television. 6 september 2016. http://www.svt.se/melodifestivalen/hit-kommer-melodifestivalen-2017-se-alla-staderna. Läst 6 september 2016. 
 3. ^ [a b] ”Dags att börja skriva låtar till Melodifestivalen 2017”. Sveriges Television. 29 juni 2016. http://www.svt.se/melodifestivalen/dags-att-borja-skriva-latar-till-melodifestivalen-2017. Läst 27 juli 2016. 
 4. ^ [a b] ”Carolina Norén och Henrik Olsson leder Svensktoppen nästa-finalen”. Sveriges Radio. 28 juni 2016. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3147&artikel=6462043. Läst 27 juli 2016. 
 5. ^ [a b c d] Dahlander, Gustav (30 november 2016). ”Artisterna i Melodifestivalen 2017: Hela listan – så blir deltävlingarna”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/artisterna-i-melodifestivalen-2017-loreen-the-foo-conspiracy-charlotte-perrelli-de-vet-du-benjamin-ingrosso-wiktoria-mariette-m-fl-i-goteborg-malmo-vaxjo-och-skelleftea. Läst 30 november 2016. 
 6. ^ Sundell, Joachim (15 maj 2016). ”Politiska skrällen: Ukraina vinner Eurovision”. Kulturnyheterna. Sveriges Television. http://www.svt.se/kultur/musik/vinnaren-i-eurovision-2016. Läst 5 juni 2016. 
 7. ^ Jordan, Paul (9 september 2016). ”Kyiv to host Eurovision 2017!”. EBU. http://www.eurovision.tv/page/news?id=kyiv_to_host_eurovision_2017. Läst 9 september 2016. 
 8. ^ [a b c d e f] ”Inbjudan till Melodifestivalen 2017”. Sveriges Television. 29 juni 2016. http://www.svt.se/melodifestivalen/article9431933.svt/BINARY/Regler%20Melodifestivalen%202017.pdf. Läst 27 juli 2016. 
 9. ^ [a b] Källman, Pär (20 september 2016). ”2 478 låtar tävlar för en plats i Melodifestivalen 2017”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/2478-latar-tavlar-for-en-plats-i-melodifestivalen-2017. Läst 21 oktober 2016. 
 10. ^ [a b] Källman, Pär (29 augusti 2016). ”Här är första artisten i Melodifestivalen 2017”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/har-ar-forsta-artisten-i-melodifestivalen-2017. Läst 29 augusti 2016. 
 11. ^ [a b] Dahlander, Gustav (6 december 2016). ”De valde låtarna – här är Melodifestivalens urvalsjury 2017”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/de-valde-latarna-har-ar-melodifestivalens-urvalsjury-2017. Läst 6 december 2016. 
 12. ^ Dahlander, Gustav (30 november 2016). ”Låtskrivarna 2017: Nu är Thomas G:son etta i Melodifestivalen – genom tiderna”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/latskrivarna-2017-nu-ar-thomas-g-son-etta-i-melodifestivalen-genom-tiderna. Läst 6 december 2016. 
 13. ^ Laufer, Gil (23 november 2016). ”Sweden: Melodifestivalen 2017 acts to be revealed on 30 November”. ESCToday.com. http://www.esctoday.com/138788/sweden-melodifestivalen-2017-acts-revealed-30-november/. Läst 24 november 2016. 
 14. ^ Dahlander, Gustav (10 december 2016). ”Jon Henrik Fjällgren kan slå rekord i Melodifestivalen 2017!”. Sveriges Television. http://blogg.svt.se/melodifestivalen-expertbloggen/jon-henrik-fjallgren-vill-sla-rekord-i-melodifestivalen-2017/. Läst 10 december 2016. 
 15. ^ [a b c d e] Dahlander, Gustav (9 januari 2017). ”Från Boris René till Loreen – startordningen i Melodifestivalen 2017”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/fran-boris-rene-till-loreen-startordningen-i-melodifestivalen-2017. Läst 9 januari 2017. 
 16. ^ [a b c d e] ”Röstning och regler i Melodifestivalen 2017”. Sveriges Television. 17 januari 2017. http://www.svt.se/melodifestivalen/rostning-och-regler-i-melodifestivalen-2017. Läst 5 februari 2017. 
 17. ^ [a b] Petersson, Emma (4 februari 2017). ”Nano och Ace Wilder är i final i Melodifestivalen 2017”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/nano-ar-i-final-i-melodifestivalen-2017. Läst 5 februari 2017. 
 18. ^ [a b c d e f] Mediamätning i Skandinavien
 19. ^ [a b] Petersson, Emma (11 februari 2017). ”Mariette Hansson och Benjamin Ingrosso är i final i Melodifestivalen 2017”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/mariette-ar-i-final-i-melodifestivalen-2017. Läst 12 februari 2017. 
 20. ^ [a b] Petersson, Emma (18 februari 2017). ”Robin Bengtsson och Owe Thörnqvist är i final i Melodifestivalen 2017”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/robin-bengtsson-ar-i-final-i-melodifestivalen-2017. Läst 25 februari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]