Piperska murens trädgård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Piperska murens trädgård på 1700-talet
Piperska murens trädgård i juli 2013
Bysterna i Piperska muren

Piperska murens trädgård är en restaurerad barockträdgård vid malmgården Piperska murenKungsholmen i Stockholm.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Greven och ämbetsmannen Carl Piper köpte 1694 en malmgårdKungsholmen i Stockholm och påbörjade året därpå anläggandet av en lustträdgård väster om huset. Efter det att Carl Piper år 1700 följde med Karl XII:s arméer i det stora nordiska kriget till Ryssland 1700 som rådgivare och diplomat, och 1709 efter slaget vid Poltava hamnat i långvarig rysk fångenskap på fästningen Nöteborg, fullföljde hans hustru Christina Piper arbetet med trädgården. Nicodemus Tessin d.y. och Johan Hårleman anlitades som trädgårdsarkitekter.

Christina Piper lät bland annat uppföra den höga stenmur av sandsten från Roslagen som givit platsen sitt namn, med romerska byster i nischer.[1]

Efter Carl Pipers död i rysk fångenskap 1716, övertogs malmgården av sonen Carl Fredrik Piper. Fastigheten såldes av honom 1757 till den inflyttade fransmannen och snusfabrikören Jean Theodor La Font, varefter trädgården förföll och minskades genom att tomtmark avstyckades. La Font gjorde konkurs 1764, varefter den återstående fastigheten köptes av Amarantorden. Den såldes 1807 vidare till Arla Coldinu Orden, vilken fortfarande är ägare. Under 1940-talets första hälft träffades en överenskommelse mellan Stockholms stad och Coldinuorden om att ge allmänheten tillträde till trädgården mot att staden övertog ansvaret för dess skötsel, varefter parken upprustades 1945–1946.[2]

Trädgården idag[redigera | redigera wikitext]

Under senare delen av 1990-talet har trädgården restaurerats för att åter bli en barockträdgård.[3] Utmed gränderna in från Scheelegatan avgränsas trädgården innanför ett smidesstaket av tre klippta lindalléer, två rader på den norra sidan och en på den södra. Trädgården har i huvudsak fyra kvarter med gräsmattor omgivna av krossat tegel och lågklippt buxbom. I trädgården finns två fontäner. Gångarna är belagda med vit singel.

Piperska muren är rikt försedd med skulpturer, framför allt avgjutningar av romerska byster och statyer. I muren mot Pipersgatan finns nio byster, de flesta av romerska kejsare. I själva barockträdgården finns åtta små förgyllda putti och åtta större friskulpturer, bland annat av Herkules, Minerva och Mars.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]