Polstjärna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En polstjärna är en stjärna som står rakt eller nästan rakt "över" någon av jordens geografiska poler och därför inte ser ut att röra sig på himlen vilket i sin tur gör den till ett lämpligt hjälpmedel för stjärnnavigering och astrometri. Men även så kallade fixstjärnor rör sig i förhållande till jorden och den nuvarande Polstjärnan kommer därför att vara ersatt av en annan efter ett antal tusen år.

Norra polstjärnan[redigera | redigera wikitext]

Sedan tusentals år är Polstjärnan den synliga stjärna som ligger närmast jordens nordpol. Den är idag ungefär 0,7° från den geografiska nordpolen, men närmar sig sakta och kommer att vara som närmast polen (ca 0,4°) år 2102.

Södra polstjärnan[redigera | redigera wikitext]

Jordens sydpol är vänd åt en stjärngles del av himlen. Den närmast sydpolen liggande stjärnan (1,0 grad fel från geografiska sydpolen) är Sigma octantis, men den är för ljussvag (magnitud 5,47 det vill säga 25 gånger svagare än (norra) Polstjärnan) för att vara praktiskt användbar. Istället används Södra korset, som pekar mot den punkt på himlen där den södra polstjärnan borde synas.

Sigma octantis, med cirka två solmassor, är mindre än en jätte, med temperatur 7280 Kelvin och ligger på 270 ljusårs avstånd. Stjärnan roterar med 1,5 dygns period. Astronomerna bedömer att den håller på att bränna slut på sitt väteförråd.[1][död länk]