Portal:Utvalt innehåll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Utmärkta artiklar · Bra artiklar · Rekommenderade artiklar · Utmärkta listor · Utmärkta portaler · Utmärkta artikelserier · Utvalt innehåll · Utvald artikel · Utvalda bilder
Kriterier · Granskningar · Nomineringar · Statistik · Tidigare utvalda

Utvalt innehåll på Wikipedia

Symbolen för utmärkta artiklar.

Wikipedias utvalda innehåll representerar det bästa som Wikipedia kan erbjuda. Det utvalda innehållet innehåller artiklar, bilder och andra bidrag som visar det finslipade resultatet av de samarbeten som driver Wikipedia. Allt utvalt innehåll genomgår en grundlig granskningsprocess för att försäkra att det möter de högsta standarder och kan tjäna som ett exempel på våra slutliga mål. En liten guldig stjärna (Symbolen för utmärkta artiklar.) strax höger om rubriken på en sida indikerar att sidan du besöker är utmärkt. En liten blå stjärna (Symbolen för bra artiklar.) indikerar att den är bra. Dessutom finns en liten grön stjärna (Symbolen för rekommenderade artiklar.) som indikerar att du besöker en rekommenderad artikel. Rekommenderade artiklar har av enskilda användare ansetts vara läsvärda och ha en bra täckning av artikelämnet. De har alltså inte blivit granskade på samma sätt som utmärkta och bra artiklar.

Portal:Utvalt innehåll länkar till allt utvalt innehåll på Wikipedia.

Vill du se ett annat urval av artiklar kan du klicka här för att ladda om sidan.


Utvalt innehåll:

Utmärkt artikel:

Tom Waits

Tom Waits, egentligen Thomas Alan Waits, född 7 december 1949 i Pomona i Kalifornien, är en amerikansk musiker, sångare, kompositör, textförfattare och skådespelare. Waits är känd för sin raspiga, hesa röst, ovanliga instrument och kompositioner som inte följer modet.

Med sin unika röst, sin blandning av blues, jazz och vaudeville samt experimentella inslag som gränsar till industrial har Waits byggt upp en egen distinkt musikalisk personlighet. Detta har även gjort att hans musik är svår att kategorisera. Textmässigt karakteriseras Waits sånger av atmosfäriska porträtt av bisarra, kärnfulla karaktärer och platser även om han också visat intresse för traditionella ballader. Han har ett kultfölje bland fansen och har även influerat flera låtskrivare trots att hans musik sällan spelas på radio eller MTV.

Hans låtar är mest kända för allmänheten genom coverversioner av mer kända artister, till exempel "Jersey Girl" som framförts av Bruce Springsteen, "Downtown Train" med Rod Stewart och "Ol' '55" framförd av the Eagles. I en intervju från 2005 hävdade Bob Seger att Waits musik varit en inspiration för honom. Även om Waits album mött blandad kommersiell framgång i USA har de ibland sålt guld i andra länder. Han har varit nominerad till flera stora musikpriser och bland annat vunnit två Grammy-priser. ► Läs mer

Utmärkt portal

Portal:NaturNatur
Natur

Bra artiklar

Rekommenderade artiklar

Utmärkt bild

Ädelpapegoja.

Århus rådhus är en byggnad i den danska staden Århus. Här syns en av spiraltrapporna.

Utmärkt lista

Samlingsspelet Metroid Prime Trilogy till Wii innehåller Metroid Prime, Metroid Prime 2: Echoes och Metroid Prime 3: Corruption på en skiva.

Metroid är en datorspelsserie med science fiction-tema utgiven av Nintendo. Det första spelet, Metroid, släpptes i Japan den 6 augusti 1986, i Nordamerika i augusti 1987 och i PAL-regionen den 15 januari 1988. Serien har främst utvecklats av företagets förstapartsutvecklare, men även den dåvarande andraparten Fuse Games och tredjeparten Team Ninja har medverkat. Alla spel har dock utvecklats exklusivt för spelkonsoler av Nintendo, och sammanlagt består serien av elva stycken, exkluderat ett samlingsspel. Förutom spelen finns Metroid även som tecknad serie och manga samt att soundtrack släppta på CD finns tillgängliga.

Serien kretsar kring Samus Aran, en prisjägare som skyddar galaxen från framför allt Rymdpiraterna och deras planer på att i första hand utnyttja krafterna hos de eponyma Metroiderna. Spelupplägget blandar i regel element från skjut-, plattforms- och äventyrsspel, och serien är även känd för sitt icke-linjära spelsätt med tyngd på utforskning i öppna världar. Metroid är en av Nintendos mest framgångsrika datorspelsserier, med över 13 miljoner sålda spel 2007 och ett generellt väldigt starkt kritiskt mottagande. ► Läs mer

Dagens skandinaviska artikel

Et vandkraftværk ved Moss i Norge.

Et vandkraftværk er et kraftværk, som producerer elektrisk energi ved hjælp af rindende vand.

Et vandkraftværk henter den potentielle energi i vand, som er fordampet fra havet og faldet som nedbør i bjergene. Højdeforskellen mellem vandet før og efter turbinen giver et energipotentiale.

Energien bliver produceret, ved at vandet strømmer gennem en turbine. Til turbinen er der fæstnet en aksel, som går til en elektrisk generator. Det er generatoren, som producerer strømmen. Vandet løber gennem en afløbstunnel og ud i floden eller søen igen.

Der er to hovedtyper af vandkraftværker. Magasinkraftværker kan lagre vand i overskudsperioder for senere at bruge dette vand til kraftproduktion i tørre perioder. Elvkraftværker kendetegnes af store vandmængder med lille faldhøjde. Disse kraftværker er afhængige af vandføringen i elven, som vanskeligt kan reguleres, og vandet bruges derfor, når det kommer. Elvkraftværkerne ligger som regel i lavlandet, mens magasinkraftværkerne typisk ligger i bjergene, hvor man også kan producere strøm ved hjælp af små vandmængder med stor faldhøjde.  ► Læs mere

Bra artikel

Mindre hackspett.

Mindre hackspett (Dendrocopos minor) är den minsta av Europas hackspettar med sin längd på cirka 15 cm, vilket gör den jämnstor med gråsparven. Mindre hackspett har sin utbredning över hela västra och norra Palearktis till Asiens Stillahavskust och delas upp i 11 underarter. I Mellaneuropa är den en spridd, men inte vanlig häckfågel. Som många små hackspettsarter söker den sin föda främst i trädkronornas yttre grenområde.

Artens systematiska ställning är för närvarande något oöverskådlig. De flesta taxonomer placerar mindre hackspett tillsammans med andra brokspettar i det rätt omfångsrika släktet Dendrocopos, där små till mellanstora hackspettar med övervägande svartvit fjäderdräkt samlas. De 20 arterna inom släktet Dendrocopos förekommer i Eurasien och i Nordafrika. Tills för några få år sedan förenades Dendrocopos med besläktade, framför allt nearktiska arter i släktet Picoides. Vissa auktorer samlar fortfarande alla holarktiska brokspettar i släktet Picoides. ► Läs mer

Redigera  Utvalt innehåll på Wikipedia  Fler bra artiklar  Nomineringar
Purge page cache