Portal:Utvalt innehåll

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Utvalt innehåll på Wikipedia
Utmärkta artiklar · Bra artiklar · Rekommenderade artiklar · Utmärkta listor · Utmärkta portaler · Utmärkta artikelserier · Utvalda bilder

Utvalt innehåll på Wikipedia

Symbolen för utmärkta artiklar.

Wikipedias utvalda innehåll kan vara välskrivna artiklar, förklarande bilder, fördjupande listor eller tydliga portaler. Alla har de gemensamt att de visar det finslipade resultatet av de samarbeten som driver Wikipedia.

Allt utvalt innehåll genomgår en grundlig granskningsprocess av Wikipedias användare. Om du är registrerad användare får du lägga din röst på någon av de artiklar som nomineras just nu.

En liten guldstjärna (Symbolen för utmärkta artiklar.) strax höger om rubriken på en sida indikerar att sidan du besöker är utmärkt. En liten blå stjärna (Symbolen för bra artiklar.) betyder att den är bra. Dessutom finns en liten grön stjärna (Symbolen för rekommenderade artiklar.) som utgör de rekommenderade artiklarna. Rekommenderade artiklar har av enskilda användare ansetts vara läsvärda och ha en bra täckning av artikelämnet. De har alltså, till skillnad från de utmärkta och bra artiklarna, inte varit föremål för någon omröstning.

Vill du se ett annat urval av artiklar? Ladda om sidan här.Utmärkt artikel

En observatör spanar mot skyarna över London. Sankt Pauls-katedralen i bakgrunden.

Slaget om Storbritannien (engelska: Battle of Britain, tyska: Luftschlacht um England eller Luftschlacht um Großbritannien) var ett försök av Tysklands flygvapen (Luftwaffe) att under andra världskriget skaffa sig kontroll över brittiskt luftrum och krossa brittiska flygvapnet (RAF). Andrahandsmålet var att förstöra fabriker för flygplanstillverkning och tvinga Storbritannien till neutralitet eller kapitulation. Operationerna startade som en förberedelse för en planerad invasion av landet, kallad Operation Seelöwe.

Brittiska historiker begränsar tiden för slaget till tiden mellan den 10 juli och 31 oktober 1940, men i tyska källor anges att slaget började i mitten av augusti och varade ända till maj 1941 då Luftwaffe drog bort sina bombplansenheter för att förbereda operationen Barbarossa, jätteattacken på Sovjetunionen. ► Läs mer

Utmärkt portal

Portal:EUEU
EU

Bra artiklar

Rekommenderade artiklar

Utmärkt bild

8 Escudos.

Argentinsk real var Argentinas valuta fram till år 1881.

Utmärkt lista

Thierry Henry är den ende som prisats tre gånger och dessutom den första att få utmärkelsen två säsonger i följd.

Årets fotbollsspelare i England (engelska: Football Writers' Association Footballer of the Year) är ett pris som årligen delas ut till den spelare som av fotbollsjournalisterna utsetts till säsongens bästa inom engelsk fotboll. Pristagaren utses genom en omröstning av fotbollsjournalistföreningen Football Writers' Association (FWA), vilken består av 400 fotbollsjournalister i England. Priset instiftades på förslag av Charles Buchan, före detta professionell fotbollsspelare, sedermera journalist och en av föreningens grundare.

Priset har delats ut sedan säsongen 1947/48 då den förste att få det var Blackpools högerytter Stanley Matthews och den senaste, säsongen 2010/11, Scott Parker i West Ham. Åtta spelare har premierats mer än en gång. Den senaste av dessa är Cristiano Ronaldo, som säsongen 2007/08 mottog priset för andra gången. Thierry Henry, som senast fick priset 2005/2006, är den ende som tre gånger har utsetts till bästa spelare. ► Läs mer

Dagens skandinaviska artikel

Ole Snefjellå var høyt dekorert.

Ole Snefjellå (1917–1999) fra Mo i Rana var en norsk offiser og motstandsmann under andre verdenskrig.

Etter opplæring i Storbritannia ble Snefjellå landsatt flere ganger på kysten av det okkuperte Norge. I alt var han 22 måneder på hemmelig oppdrag langs kysten. Snefjellå drev flere etterretningsstasjoner som rapporterte om tysk militær aktivitet i Norge og i agentvirksomheten arbeidet han blant annet sammen med broren Tore Snefjellå. Etter krigen arbeidet Snefjellå for Sjøforsvaret og gjennomførte Marinens stabsskole. Han var sjøforsvarets sikkerhets- og etterretningssjef for Nord-Norge. ► Les mer her.

Bra artikel

Solna kyrka.

Solna kyrkby är ett område kring Solna kyrka beläget i den södra delen av Solna kommun nära gränsen mot Stockholms kommun i Sverige. Området avgränsas i väster av Solnavägen och i öster och norr av Norra begravningsplatsen och Karolinska sjukhuset. Kring Solna kyrka med rötter från 1100-talet finns en kulturhistoriskt mycket värdefull kyrkomiljö med bland annat en prästgård från 1720-talet. Under 1940-talet tog församlingen initiativ till att bebygga områdets västra del som bland annat kom att bebyggas med radhus ritade av Dag Ribbing.

Kyrkan omgavs ursprungligen av en mindre kyrkogård men i takt med att antalet boende i församlingen ökade under 1800-talet har den från 1860-talet och framåt byggts ut. PÅ 1920-talet planerade den östra delen, och 1938-40 uppfördes stenmuren mot Solna kyrkväg som AK-arbete. På kyrkogården finns flera kända personer begravda, bland annat diktarna Carl Jonas Love Almquist, C.V.A. Strandberg och Carl Snoilsky. ► Läs mer

Purge page cache