Portal:Utvalt innehåll

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Utvalt innehåll på Wikipedia
Utmärkta artiklar · Bra artiklar · Rekommenderade artiklar · Utmärkta listor · Utmärkta portaler · Utmärkta artikelserier · Utvalda bilder

Utvalt innehåll på Wikipedia

Symbolen för utmärkta artiklar.

Wikipedias utvalda innehåll kan vara välskrivna artiklar, förklarande bilder, fördjupande listor eller tydliga portaler. Alla har de gemensamt att de visar det finslipade resultatet av de samarbeten som driver Wikipedia.

Allt utvalt innehåll genomgår en grundlig granskningsprocess av Wikipedias användare. Om du är registrerad användare får du lägga din röst på någon av de artiklar som nomineras just nu.

En liten guldstjärna (Symbolen för utmärkta artiklar.) strax höger om rubriken på en sida indikerar att sidan du besöker är utmärkt. En liten blå stjärna (Symbolen för bra artiklar.) betyder att den är bra. Dessutom finns en liten grön stjärna (Symbolen för rekommenderade artiklar.) som utgör de rekommenderade artiklarna. Rekommenderade artiklar har av enskilda användare ansetts vara läsvärda och ha en bra täckning av artikelämnet. De har alltså, till skillnad från de utmärkta och bra artiklarna, inte varit föremål för någon omröstning.

Vill du se ett annat urval av artiklar? Ladda om sidan här.


Utmärkt artikel

Karta över Kalmarunionens länder.

Kalmarunionen var en union mellan kungarikena Danmark, Norge och Sverige som bildades 1397 och varade till 1523. Unionen innefattade därmed områden som Finland, Island, Grönland, Färöarna, Orkneyöarna och Shetlandsöarna. Efter att Sverige lämnade unionen förblev Danmark och Norge i union fram till 1536, varefter Norge blev ett danskt lydrike fram till 1814 och därefter hamnade i union med Sverige till 1905.

Efter att alla de tre nordiska länderna hade fått en gemensam regent (drottning Margareta) 1389 grundades unionen vid ett möte i Kalmar 1397, där aristokratin från de tre länderna samlades för att kröna Erik till kung över de tre länderna. Från mötet finns det så kallade unionsbrevet bevarat och historiker har tolkat dess betydelse lite olika. Oavsett detta regerades de tre rikena av en monark och Erik efterträddes av Kristofer av Bayern. Vid dennes plötsliga bortgång i januari 1448 saknades dock en given efterträdare och både Danmark och Sverige valde varsin regent. Det kom att dröja till 1457 innan de tre rikena åter styrdes av samma kung, Kristian I. Detta blev dock kortvarigt och efterträdare som Hans och Kristian II styrde över Sverige endast under kortare perioder. I Sverige var dock unionen hela tiden ett politiskt alternativ ända fram till valet av Gustav Vasa till kung 1523. ► Läs mer

Utmärkt portal

Portal:EUEU
EU

Bra artiklar

Rekommenderade artiklar

Utmärkt bild

Chiyoda.

Chiyoda (japanska: 千代田区, Chiyoda-ku) är en stadsdelskommun i centrala Tokyo. Här syns ingången till en restaurang.

Utmärkt lista

Kesha i Österrike, december 2010.

Keshas diskografi består av ett studioalbum, ett remixalbum, en EP och nio singlar varav tre som gästartist. När hon var arton år skrev hon kontrakt med Dr. Lukes skivbolag och förlagsverksamhet. För att etablera sig själv i branschen började hon sjunga bakgrundssång och skriva låtar till andra artister medan hon arbetade på sitt debutalbum. Kesha fick sitt genombrott 2009 då hon var med som gästartist på Flo Ridas hitsingel "Right Round".

Keshas debutalbum Animal utgavs i januari 2010 och toppade de kanadensiska, grekiska och amerikanska topplistorna. På den amerikanska listan, Billboard 200, debuterade albumet i topp med 152 000 exemplar sålda första veckan. Av dessa var 76% digitala exemplar, vilket är ett rekord för antal digitala exemplar sålda jämfört med fysiska för ett album som debuterat i topp. Från albumet släpptes fyra singlar och den första, "Tik Tok", släpptes den 7 augusti 2009. Den nådde toppen av singellistan i elva länder och tilldelades multi-platinacertifikat i Australien, Kanada, Tyskland och Nya Zeeland. I USA har låten sålt fem miljoner exemplar och toppade Billboard Hot 100 i nio veckor. "Blah Blah Blah", "Your Love Is My Drug" och "Take It Off" utgavs som albumets andra, tredje respektive fjärde singel. De tre singlarna nådde topp tio i flertalet länder och certifierades guld och platina i Australien, Nya Zeeland och USA. Animal återutgavs tillsammans med EP-skivan Cannibal den 19 november 2010. Albumet nådde topp tjugo i USA och Kanada. "We R Who We R" släpptes som den första singeln och nådde topplaceringen i USA, Australien och Storbritannien. Den nådde även topp tio i fem andra länder. "Blow" släpptes som den andra singeln och nådde topp tio i flera länder. ► Läs mer

Dagens skandinaviska artikel

Owain Glyndŵrs segl

Owain Glyndŵr (ca. 1359–1414) var en walisisk leder og den sidste indfødte waliser med titlen prins af Wales. Han indledte et voldeligt og langtrukkent oprør mod England om herredømmet i Wales, hvilket mislykkedes.

Den 16. september 1400 indledte Owain et walisisk oprør mod Henrik 4. af England. Han fik hurtigt kontrol over en stor del af Wales og erobrede flere store borge. Oprøret kom dog under pres og. blev til sidst slået ned af den engelske overmagt. Owain blev drevet på flugt fra sine fæstninger i 1409. To gange afslog han tilbud om benådning fra den nye konge Henrik 5. af England, og på trods af en stor dusør blev Owain aldrig forrådt til englænderne.

Glyndwr bliver portrætteret i Shakespeares skuespil Henry IV, Part 1 som Owen Glendower, en vild eksotisk mand, der bliver styret af magi og følelser.

Ved sin død fik Owain en mytisk status som en helt, der venter på at vende tilbage for at befri sit folk. I 1800-tallet genskabte Cymru Fydd-bevægelsen ham som fader til walisisk nationalisme.  ► Læs mere

Bra artikel

Staty i Bristol.

Vilhelm III, William III (även känd som Vilhelm av Oranien och Vilhelm II av Skottland innan han besteg tronen i Storbritannien), född 14 november 1650 i Haag, Nederländerna, död 8 mars 1702Kensington Palace, London (i lunginflammation som blev förvärrad av komplikationer efter en ridolycka), var ståthållare i Nederländerna från 1672, kung av England och Skottland från 1689, tillsammans med sin fru Maria som medregent 1689 - 1694, därefter ensam regent fram till sin död 1702. Son till Maria av England och Vilhelm II av Oranien.

Vilhelm var nederländsk adelsman och Tysk-romerska rikets prins av Oranien från födseln, kung av England och Irland från 13 februari 1689, och kung av Skottland från 11 april 1689, båda till sin död. Han var född in i huset Oranien-Nassau och fick de engelska, skotska och irländska kronorna efter den ärorika revolutionen, då hans morbror och svärfar, Jakob II av England, blev avsatt. I England, Skottland och Irland härskade han tillsammans med sin fru Maria II till hennes död 28 december 1694. Han härskade som "Vilhelm II" i Skottland, men "Vilhelm III" i alla hans andra områden. Bland protestanter i Skottland och Nordirland är han också informellt och kärleksfullt känd som "King Billy" . ► Läs mer

Purge page cache