Portal:Utvalt innehåll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Utmärkta artiklar · Bra artiklar · Rekommenderade artiklar · Utmärkta listor · Utmärkta portaler · Utmärkta artikelserier · Utvalt innehåll · Utvald artikel · Utvalda bilder
Kriterier · Granskningar · Nomineringar · Statistik · Tidigare utvalda

Utvalt innehåll på Wikipedia

Symbolen för utmärkta artiklar.

Wikipedias utvalda innehåll representerar det bästa som Wikipedia kan erbjuda. Det utvalda innehållet innehåller artiklar, bilder och andra bidrag som visar det finslipade resultatet av de samarbeten som driver Wikipedia. Allt utvalt innehåll genomgår en grundlig granskningsprocess för att försäkra att det möter de högsta standarder och kan tjäna som ett exempel på våra slutliga mål. En liten guldig stjärna (Symbolen för utmärkta artiklar.) strax höger om rubriken på en sida indikerar att sidan du besöker är utmärkt. En liten blå stjärna (Symbolen för bra artiklar.) indikerar att den är bra. Dessutom finns en liten grön stjärna (Symbolen för rekommenderade artiklar.) som indikerar att du besöker en rekommenderad artikel. Rekommenderade artiklar har av enskilda användare ansetts vara läsvärda och ha en bra täckning av artikelämnet. De har alltså inte blivit granskade på samma sätt som utmärkta och bra artiklar.

Portal:Utvalt innehåll länkar till allt utvalt innehåll på Wikipedia.

Vill du se ett annat urval av artiklar kan du klicka här för att ladda om sidan.


Utmärkt artikel:

"De fem trumpetstötarna" under uppförande 1964.

Norrmalmsregleringen var den omfattande revision av stadsplanen för Nedre Norrmalm i Stockholm vilken principiellt beslutades av stadsfullmäktige 1945 och realiserades under 1950-, 60- och 70-talen. Genomförandet resulterade i att de gamla Klarakvarteren fick ge plats åt det moderna Stockholms city, samtidigt som tunnelbanans utbyggnad underlättades.

Norrmalmsregleringen var den mest omfattande stadssaneringen i svensk historia, och engagerade en stor del av Sveriges arkitektelit. Omvandlingen av Nedre Norrmalm har både kritiserats och beundrats både i Sverige och utomlands, och räknas som en av de större och mest genomgripande cityomdaningar som genomfördes i Europa under efterkrigstiden, även inberäknat de städer som skadades svårt under kriget. ► Läs mer

Utmärkt portal

Portal:ScoutingScouting
Scouting

Bra artiklar

Rekommenderade artiklar

Utmärkt bild

Healey Silverstone.

Donald Mitchell Healey var en engelsk rallyförare och bilkonstruktör. Här syns två av hans bilar på den gamla Nürburgringen.

Utmärkt lista

Slayer spelar på festivalen Fields of Rock den 16 juni 2007. Från vänster till höger: Jeff Hanneman, Tom Araya, Kerry King och Dave Lombardo.

Slayer är ett thrash metal-band från USA. Slayer har bland annat släppt 10 studioalbum, 1 coveralbum, 2 livealbum och 4 videoalbum; och de har tilldelats sex guldcertifikat av Recording Industry Association of America. Bandet bildades 1981 av gitarristerna Kerry King och Jeff Hanneman, som rekryterade sångaren och basisten Tom Araya och trummisen Dave Lombardo. Slayers två första album, Show No Mercy (1983) och Hell Awaits (1985), som båda släpptes av skivboladet Metal Blade Records, hamnade inte på Billboard 200, som varje vecka listar de 200 mest sålda albumen i USA. Bandet skrev sedan kontrakt med skivbolaget Def Jam Recordings, och spelade in albumet Reign in Blood (1986) med Rick Rubin som producent. Reign in Blood var det första av Slayers album som tog sig upp på Billboard-listan, där det som högst låg på nittiofjärde plats. Efter att de släppt South of Heaven (1988) skrev Slayer kontrakt med Rubins nya skivbolag Def American (nuvarande American Recordings) och släppte Seasons in the Abyss (1990). Efter att albumet släppts lämnade Dave Lombardo bandet och ersattes av Paul Bostaph.

Albumet Divine Intervention (1994), det första med Bostaph, tog sig upp på åttonde plats på Billboard-listan. År 1998 släpptes albumet Diabolus in Musica, och tre år senare kom God Hates Us All, som skulle komma att bli det sista albumet med Bostaph. Under turnén som följde på släppet av God Hates Us All lämnade Bostaph bandet på grund av en armbågsskada, och ersattes av Dave Lombardo. Christ Illusion (2006) tog sig upp på femte plats på Billboardlistan och låten "Eyes of the Insane" tilldelades en Grammy i kategorin "Best Metal Performance". Slayers senaste studioalbum, World Painted Blood, släpptes 2009 och låg som högst på tolfte plats på Billboard-listan. ► Läs mer

Dagens skandinaviska artikel

243 ida crop.jpg

243 Ida er en asteroide i Koronis-familien i asteroidebeltet; den ble oppdaget 29. september 1884 av den østerrikske astronomen Johann Palisa. Den er oppkalt etter nymfen Ida i gresk mytologi. Senere teleskopobservasjoner kategoriserte Ida som en S-type-asteroide, den mest tallrike typen i det indre asteroidebeltet. 28. august 1993 ble Ida besøkt av Galileo, en amerikansk romsonde på vei mot Jupiter. Dette var da den andre asteroiden som ble undersøkt av en romsonde, og den første kjente asteroiden med en asteroidemåne.

Som hos alle hovedbelteasteroider, ligger banen mellom planetene Mars og Jupiter. Omløpstiden er 4,84 år og rotasjonsperioden er 4,63 timer. Gjennomsnittlig diameter er 31,4 km. Formen er irregulær og langstrukket, tilsynelatende sammensatt av to objekter som er koblet sammen i en form som ligner på en croissant. Overflaten er en av de mest kraterbelagte i solsystemet med kratre i mange størrelser og fra ulike tidsepoker.

Månen Daktyl ble oppdaget av Ann Harch på bilder tatt av Galileo. Daktyl er 1,4 km i diameter, ca. en tjuedel av størrelsen til Ida. Daktyl og Ida deler mange egenskaper, og det antyder samme opphav. Les mer …

Bra artikel

Ne-Yo.

Ne-Yo, artistnamn för Shaffer Chimere Smith, född 18 oktober 1979 i Camden, Arkansas, är en amerikansk pop- och R&B-sångare/låtskrivare, musikproducent, skådespelare och rappare. Sedan sin debut har Ne-Yo haft fem låtar i tio-toppen på Billboardlistans "Hot 100" och två förstaplacerade album på Billboard 200. Ne-Yo har även skrivit och producerat låtar för artister som Usher, Mary J. Blige, Beyoncé och Rihanna.

Ne-Yo började sin karriär inom musikindustrin som låtskrivare efter att ha skrivit "Let Me Love You" för sångaren Mario. Singelns framgång i USA föranledde ett informellt möte mellan Ne-Yo och chefen för Def Jam Recordings att underteckna ett skivkontrakt. Han släppte under 2006 sitt debutalbum, In My Own Words, som bland annat innehöll hitlåten "So Sick", vilken nådde Billboardlistans förstaplacering. ► Läs mer

Redigera  Utvalt innehåll på Wikipedia  Fler bra artiklar  Nomineringar
Purge page cache