Portal:Utvalt innehåll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Utmärkta artiklar · Bra artiklar · Rekommenderade artiklar · Utmärkta listor · Utmärkta portaler · Utmärkta artikelserier · Utvalt innehåll · Utvald artikel · Utvalda bilder
Kriterier · Granskningar · Nomineringar · Statistik · Tidigare utvalda

Utvalt innehåll på Wikipedia

Symbolen för utmärkta artiklar.

Wikipedias utvalda innehåll representerar det bästa som Wikipedia kan erbjuda. Det utvalda innehållet innehåller artiklar, bilder och andra bidrag som visar det finslipade resultatet av de samarbeten som driver Wikipedia. Allt utvalt innehåll genomgår en grundlig granskningsprocess för att försäkra att det möter de högsta standarder och kan tjäna som ett exempel på våra slutliga mål. En liten guldig stjärna (Symbolen för utmärkta artiklar.) strax höger om rubriken på en sida indikerar att sidan du besöker är utmärkt. En liten blå stjärna (Symbolen för bra artiklar.) indikerar att den är bra. Dessutom finns en liten grön stjärna (Symbolen för rekommenderade artiklar.) som indikerar att du besöker en rekommenderad artikel. Rekommenderade artiklar har av enskilda användare ansetts vara läsvärda och ha en bra täckning av artikelämnet. De har alltså inte blivit granskade på samma sätt som utmärkta och bra artiklar.

Portal:Utvalt innehåll länkar till allt utvalt innehåll på Wikipedia.

Vill du se ett annat urval av artiklar kan du klicka här för att ladda om sidan.


Utvalt innehåll:

Utmärkt artikel:

Karlstads domkyrka

Karlstads domkyrka är en kyrkobyggnad i Karlstad i Karlstads stift. Den är församlingskyrka i Karlstads domkyrkoförsamling. Kyrkan ligger mitt i Karlstad på Lagberget på Tingvallaön, omkring 100 meter från Stora torget. Från Lagberget som användes som tingsplats under medeltiden, syns kyrkan idag vida omkring, bland annat från motorvägsbron (E18) över Klarälven omkring fem kilometer norr om kyrkan.

Kyrkan uppfördes 1723–1730 under superintendent Johannes Steuchius som sedermera blev ärkebiskop. Den är byggd i en stram barockstil en avskalad stil utan stora utsmyckningar. Domkyrkan är en korskyrka och var ursprungligen också en centralkyrka. Den är byggd med kraftiga murar i byggnadssten med detaljer i tegel och samtliga murar är putsade i vitt både in- och utvändigt. Åren 1735–1737 tillkom ett kraftigt torn i väster, vilket bröt den ursprungliga planen för kyrkan som ett grekiskt kors. ► Läs mer

Utmärkt portal

Portal:StockholmStockholm
Stockholm

Bra artiklar

Rekommenderade artiklar

Utmärkt bild

David Bizet.

Marathon de Paris arrangeras varje år i april i Frankrikes huvudstad. Här syns den rullstolsbundna idrottaren David Bizet och en annan deltagare.

Utmärkt lista

Kesha i Österrike, december 2010.

Keshas diskografi består av ett studioalbum, ett remixalbum, en EP och nio singlar varav tre som gästartist. När hon var arton år skrev hon kontrakt med Dr. Lukes skivbolag och förlagsverksamhet. För att etablera sig själv i branschen började hon sjunga bakgrundssång och skriva låtar till andra artister medan hon arbetade på sitt debutalbum. Kesha fick sitt genombrott 2009 då hon var med som gästartist på Flo Ridas hitsingel "Right Round".

Keshas debutalbum Animal utgavs i januari 2010 och toppade de kanadensiska, grekiska och amerikanska topplistorna. På den amerikanska listan, Billboard 200, debuterade albumet i topp med 152 000 exemplar sålda första veckan. Av dessa var 76% digitala exemplar, vilket är ett rekord för antal digitala exemplar sålda jämfört med fysiska för ett album som debuterat i topp. Från albumet släpptes fyra singlar och den första, "Tik Tok", släpptes den 7 augusti 2009. Den nådde toppen av singellistan i elva länder och tilldelades multi-platinacertifikat i Australien, Kanada, Tyskland och Nya Zeeland. I USA har låten sålt fem miljoner exemplar och toppade Billboard Hot 100 i nio veckor. "Blah Blah Blah", "Your Love Is My Drug" och "Take It Off" utgavs som albumets andra, tredje respektive fjärde singel. De tre singlarna nådde topp tio i flertalet länder och certifierades guld och platina i Australien, Nya Zeeland och USA. Animal återutgavs tillsammans med EP-skivan Cannibal den 19 november 2010. Albumet nådde topp tjugo i USA och Kanada. "We R Who We R" släpptes som den första singeln och nådde topplaceringen i USA, Australien och Storbritannien. Den nådde även topp tio i fem andra länder. "Blow" släpptes som den andra singeln och nådde topp tio i flera länder. ► Läs mer

Dagens skandinaviska artikel

Hertugen af Marlborough underskriver en depeche under slaget ved Blenheim i 1704.

Slaget ved Blenheim blev udkæmpet den 13. august 1704 og var et stort slag i den Spanske Arvefølgekrig. Ludvig 14. af Frankrig forsøgte at slå den tyske kejser Leopold 1. ud af krigen ved at besætte Wien og opnå en fordelagtig fredsaftale. Kurfyrste Maximilian 2. Emanuel af Bayern og marskal Marsins styrker i Bayern truede byen vestfra, og marskal Vendômes store armé i Norditalien udgjorde en alvorlig trussel med en mulig offensiv gennem Brennerpasset. Wien var også under pres fra Rákóczis ungarske oprør østfra. Hertugen af Marlborough indså faren og besluttede at komme Wien til undsætning ved at marchere sine styrker sydpå fra Bedburg og hjælpe med til at fastholde kejser Leopold i den store alliance.

En kombination af vildledning og fremragende administration, der skulle skjule hans sande bestemmelsessted, betød, at hertugen af Marlborough uhindret kunne marchere fra Nederlandene til Donau på fem uger. Efter at have sikret sig Donauwörth ved Donau forsøgte englænderen at komme i kamp med kurfyrstens og Marsins hær, inden marskal Tallard kunne nå at bringe forstærkninger frem gennem Schwarzwald. De fransk-bayerske hærførere var imidlertid tilbageholdende med at kæmpe, før de følte sig tilstrækkelig stærke, og derfor begyndte de allierede at plyndre Bayern for at tvinge dem i kamp. Taktikken lykkedes ikke, men da Tallard ankom for at afstive kurfyrstens hær, og prins Eugen ankom med forstærkninger til de allierede, kom de to hære endelig i kamp ved bredden af Donau i og omkring landsbyen Blenheim.

Slaget ved Blenheim blev et af vendepunkterne i den Spanske Arvefølgekrig. Den overvældende allierede sejr sikrede Wien mod den fransk-bayerske hær og forhindrede således, at den store alliance brød sammen. Bayern blev slået ud af krigen, og Ludvig den 14.'s håb om en hurtig sejr blev slukket. Frankrig havde tab på over 30.000, inklusive den øverstkommanderende, marskal Tallard, som blev ført til England som fange. Inden kampagnen i 1704 sluttede, havde de allierede erobret Landau foruden byerne Trier og Trarbach som forberedelse af det følgende års felttog ind i selve Frankrig.  ► Læs mere

Bra artikel

Sjungande rödhake.

Rödhake (Erithacus rubecula) är en fågel som numera placeras i familjen flugsnappare (Muscicapidae). Rödhaken är en liten, knubbig tätting, omkring 12,5–14 centimeter lång, med stort huvud och kort stjärt. Den har orangerött bröst och ansikte inramat med grått, brun ovansida och vitaktig buk. Dess utbredning sträcker sig över hela Europa till västra Sibirien, södra Algeriet och vid Atlanten så långt som till Azorerna och Madeira. I sydöst sträcker sig området till Kaukasus. Den är en stannfågel i större delen av sitt utbredningsområde.

Rödhaken är huvudsakligen en insektsätare, men som vintertid även utökar sin kost med bär och dylikt. Den förekommer främst i olika typer av barr- och blandskog men uppträder även i parker och trädgårdar. Den håller gärna till i buskage men uppträder även mycket orädd hoppande på marken framför människor och djur för att fånga uppskrämda insekter. Under häckningstid är den mer tillbakadragen men observeras på sin ljudliga sång och på sitt tickande varningsläte som kan bli till smattrande serier. Den hävdar sitt revir mycket aggressivt gentemot artfränder och andra fågelarter, och håller även revir vintertid som båda könen hävdar genom sång. Det skålformiga boet som byggs av honan av mossa och torra blad placeras väl dolt direkt på marken. Den lägger genomsnittligen ungefär 5–7 ägg som ruvas i 13–14 dagar och ungarna blir flygga efter ytterligare 12–15 dygn.

Den har fått många positiva omskrivningar i folktro, sagor och legender. Ofta beskrivs den som lyckobringande, beskyddande och omhändertagande. ► Läs mer

Redigera  Utvalt innehåll på Wikipedia  Fler bra artiklar  Nomineringar
Purge page cache