Hoppa till innehållet

Prinsen av Egypten

Från Wikipedia
Prinsen av Egypten
(The Prince of Egypt)
Genremusikalfilm
uppväxtskildring
dramafilm
romantikfilm
äventyrsfilm
peplum
RegissörSimon Wells
Brenda Chapman
Steve Hickner
ProducentJeffrey Katzenberg
ManusförfattarePhilip LaZebnik
Nicholas Meyer
Baserad påAndra Moseboken
OriginalrösterVal Kilmer
Ralph Fiennes
Michelle Pfeiffer
Sandra Bullock
Jeff Goldblum
Patrick Stewart
Danny Glover
Steve Martin
Martin Short
Helen Mirren
Svenska rösterAnders Ekborg
Stefan Sauk
Sharon Dyall
Carola Häggkvist
Roger Storm
Sten Ljunggren
Tommy Nilsson
Erik Blix
Andreas Nilsson
Beatrice Järås
KompositörHans Zimmer
FotografAdrian Biddle
KlippareNick Fletcher
ScenografRick Baker
Teknisk information
ProduktionsbolagDreamworks Animation
DreamWorks
DistributionDreamWorks
UIP-Dunafilm
Netflix
Premiär
16 december 1998(Royce Hall, Belgien, Frankrike)[2]
17 december 1998(Tyskland, Nederländerna, Singapore)
18 december 1998(USA, Québec, Storbritannien, Irland, Italien, Spanien, Portugal, Österrike, Grekland, Sverige, Finland)[3]
Speltid99 minuter
LandUSA
Språkengelska
hebreiska
Budget70 000 000 USD[4]
Intäkter218 600 000 USD[5]
Mer information
IMDb SFDb Elonet

Redigera Wikidata

Prinsen av Egypten (engelska: The Prince of Egypt) är en amerikansk animerad familjefilm från 1998 i regi av Brenda Chapman, Steve Hickner och Simon Wells.[6]

Filmen baseras på den bibliska historien om Mose, som beskrivs i Andra Moseboken. Vissa saker i filmen stämmer inte överens med Gamla testamentet till fullo, till exempel att det är Faraos drottning, i stället för hans dotter, som finner Mose, och att Mose i filmen först inte vet om sin hebreiska bakgrund, medan han i Gamla Testamentet är fullt medveten om den från början.

Prinsen av Egypten blev den tidens framgångsrikaste tecknade icke-Disneyfilm. Den prisades för animationen, musiken och röstskådespelarnas prestationer. Med sina över 218 miljoner dollar i inkomst blev filmen den andra tecknade icke-Disneyfilmen att tjäna in över hundra miljoner dollar, efter att The Rugrats Movie blev den första. Filmens succé ledde till att den fick en föregångare som släpptes direkt på video: Josef: Drömmarnas Konung.

Prinsen av Egypten tilldelades en Oscar för bästa sång, för låten "When You Believe" framförd av Mariah Carey och Whitney Houston. Den nominerades även för bästa filmmusik – musikal eller komedi men förlorade mot Shakespeare in Love.

Det hela är en filmatisering av den bibliska berättelsen i Gamla testamentet om Mose, som tar judarna ut ur slaveriet i Egypten till friheten på andra sidan Röda havet.

Mose växer upp vid hovet som fosterson till Farao Seti I. Detta kommer sig efter att hans mor Yocheved satte honom i en korg på floden Nilen för att räddas undan att bli dödad då Farao befallit att alla förstfödda hebreiska barn ska dödas. Detta för att hålla populationen hebréer nere. Men korgen blir sedan funnen av Faraos drottning Tuya, som bestämmer sig för att Mose är en gåva från gudarna och behåller honom. Väl i hovet blir Mose fosterbror till prins Ramses II, och dessa två lever rövare i större delen av sin ungdom och bygger upp ett band emellan sig som är mycket starkt.

Men när Mose får veta att han är hebré av hans biologiska syskon Miriam och Aron börjar en tid av tvivel och droppen blir när han ser hur vakterna runt palatset behandlar hans folk. Det hela slutar i att Mose dödar en vakt i ett vredesutbrott och i panik flyr ut i öknen. Väl i öknen börjar han leva tillsammans med ett nomadfolk som fåraherde. Mose gifter sig även med Sippora, en vacker flicka som först var fånge i Egypten för att tvingas giftas bort till antingen Mose eller Ramses och som Mose sen lät fly. En dag möter Mose Gud, som tagit formen av en brinnande buske, i en grotta. Gud talar om för Mose hur hans folk lider och ber honom rädda dem ut från Egypten. Gud själv ska genom Mose leda dem till deras nya land, han ger Mose en stav och säger "Med denna stav ska du utföra mina under".

Så Mose återvänder till sin forna hemstad tillsammans med Sippora och möter där Ramses som nu blivit Farao. Han ber Ramses, som sin bror, att låta hebréerna gå. Men Ramses vägrar lyssna, Mose försöker då bevisa att det är Guds vilja och det går så långt att Ramses son dör i pesten som Mose kallat fram genom en av de tio plågor som drabbar Egypten. Så Ramses tillåter till sist att Mose tar sitt folk. Men efter en kort tid ändrar Ramses sig och ger sig av efter Mose för att ta tillbaka sina slavar. Men Mose har Gud på sin sida och när de når fram till Röda havet låter Gud en stor vind blåsa över havet och dela det så att hebréerna kan korsa över. Farao är inte långt efter men Gud stänger havet så Faraos trupper drunknar i vattenmassorna medan Moses folk är säkra på motsatta sidan. Medan hebréerna vandrar vidare så blickar Mose tillbaka en sista gång och ser Farao, mannen som varit som hans bror, krypa upp på land på andra sidan havet.

Filmen slutar med att Mose tar emot stentavlorna med De tio budorden som är stiftade av Gud på berget Sinai.

Roll Orginalröster Svenska röster[7]
Mose Val Kilmer
Amick Byram (sång)
Anders Ekborg
Ramses Ralph Fiennes Stefan Sauk
Sippora Michelle Pfeiffer Sharon Dyall
Miriam Sandra Bullock
Sally Dworsky (sång)
Eden Riegel (som ung)
Carola Häggkvist
Elina Raeder (som ung)
Aron Jeff Goldblum Roger Storm
Överstepräst Jetro Danny Glover
Brian Stokes Mitchell (sång)
Tommy Nilsson
Farao Seti Patrick Stewart Sten Ljunggren
Drottning Tuya Helen Mirren
Linda Dee Shayne (sång)
Beatrice Järås
Överstepräst Hotep Steve Martin Erik Blix
Överstepräst Huy Martin Short Andreas Nilsson
Guds röst Val Kilmer
Yocheved (Moses mor) Ofra Haza Ofra Haza
  1. ^ [a b c d e f g h i j] hämtat från: engelskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ DreamWorks' `The Prince of Egypt' Attends UCLA's Royce Hall. (på engelska), 16 december 1998, läs online, läst: 29 maj 2014.[källa från Wikidata]
  3. ^ DreamWorks debuts "Prince of Egypt" albums (på engelska), Animation World Network, 30 oktober 1998, läs online, läst: 29 maj 2014.[källa från Wikidata]
  4. ^ läs online, www.boxofficemojo.com .[källa från Wikidata]
  5. ^ Box Office Mojo, läst: 7 mars 2019.[källa från Wikidata]
  6. ^ Rhonda Burnette-Bletsch (2016). The Bible in Motion: A Handbook of the Bible and Its Reception in Film. Walter de Gruyter GmbH & Co KG. sid. 77. ISBN 978-1614513261 
  7. ^ ”Prinsen av Egypten (1998)”. Svenska Filminstitutet. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=38465#cast. Läst 13 maj 2021. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]