Prinsen av Egypten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Prinsen av Egypten
(The Prince of Egypt)
GenreAnimerad familjefilm
RegissörBrenda Chapman
Steve Hickner
Simon Wells
ProducentPenney Finkelman Cox
Sandra Rabins m.fl.
ManusPhilip LaZebnik
Nicholas Meyer
SkådespelareVal Kilmer
Ralph Fiennes
Michelle Pfeiffer m.fl.
OriginalmusikHans Zimmer
ProduktionsbolagDreamworks
Premiär1998
Speltid99 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter218 600 000 dollar
IMDb SFDb

Prinsen av Egypten (originaltitel: The Prince of Egypt) är en amerikansk animerad familjefilm från 1998 i regi av Brenda Chapman, Steve Hickner och Simon Wells.

Filmen baseras på den bibliska historien om Moses, som beskrivs i Andra Moseboken. Vissa saker i filmen stämmer inte överens med Gamla Testamentet till fullo, till exempel att det är Faraos drottning, i stället för hans dotter, som finner Moses, och att Moses i filmen först inte vet om sin hebreiska bakgrund, medan han i Gamla Testamentet är fullt medveten om den från början.

Filmen tilldelades en Oscar för bästa sång, för låten "When You Believe" framförd av Mariah Carey och Whitney Houston.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det hela är en filmatisering på den bibliska berättelsen (Gamla Testamentet) om Moses, som tar judarna ut från slaveriet i Egypten till friheten på andra sidan Röda havet.

Moses växer upp vid hovet som fosterson till faraon. Detta kommer sig efter att hans mor satte honom i en korg på floden Nilen för att räddas undan att bli dödad då Farao befallit att alla förstfödda hebreiska barn ska dödas. Detta för att hålla populationen hebréer nere. Men korgen blir sedan funnen av Faraos drottning, som bestämmer sig för att Moses är en gåva från gudarna och behåller honom. Väl i hovet blir Moses fosterbror till prins Ramses II[förtydliga], och dessa två lever rövare i större delen av sin ungdom och bygger upp ett band emellan sig som är mycket starkt.

Men när Moses får veta att han är hebré börjar en tid av tvivel och droppen blir när han ser hur vakterna runt palatset behandlar hans folk. Det hela slutar i att Moses dödar en vakt i ett vredesutbrott och i panik flyr ut i öknen. Väl i öknen börjar han leva tillsammans med ett nomadfolk som fåraherde. En dag möter Moses Gud, som tagit formen av en brinnande buske, i en grotta. Gud talar om för Moses hur hans folk lider och ber honom rädda dem ut från Egypten. Gud själv ska genom Moses leda dem till deras nya land, han ger Moses en stav och säger "Med denna stav ska du utföra mina under".

Så Moses återvänder till sin forna hemstad och möter där Ramses som nu blivit Farao. Han ber Ramses, som sin bror, att låta hebréerna gå. Men Ramses vägrar lyssna, Moses försöker då bevisa att det är Guds vilja och det går så långt att Ramses son dör i pesten som Moses kallat fram genom en av de tio plågor som drabbar Egypten. Så Ramses tillåter till sist att Moses tar sitt folk. Men efter en kort tid ändrar han sig och ger sig av efter Moses för att ta tillbaka sina slavar. Men Moses har Gud på sin sida och när de når fram till Röda havet låter Gud en stor vina över havet och delar det så att hebréerna kan korsa över. Farao är inte långt efter men Gud stänger havet så Faraos truppen drunknar i vattenmassorna medan Moses folk är säkra på motsatta sidan. Medan hebréerna vandrar vidare så blickar Moses tillbaka en sista gång och ser Farao, mannen som varit som hans bror, krypa upp på land på andra sidan havet.

Filmen slutar med att Moses tar emot stentavlorna med De tio budorden som är stiftade av Gud på berget Sinai.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Engelska röster[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]