Hoppa till innehållet

Madagaskar (film)

Från Wikipedia
Madagaskar
(Madagascar)
GenreAnimerad, äventyr, komedi
RegissörEric Darnell
Tom McGrath
ProducentTeresa Cheng
Mireille Soria
ManusMark Burton
Billy Frolick
Eric Darnell
Tom McGrath
SkådespelareBen Stiller
Chris Rock
Jada Pinkett Smith
David Schwimmer
OriginalmusikHans Zimmer
ProduktionsbolagDreamworks Animation
Pacific Data Images
PremiärUSA 27 maj 2005 (USA)
Speltid86 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Budget$75 miljoner
Intäkter$532 680 671
UppföljareMadagaskar 2
IMDb SFDb Elonet

Madagaskar (engelska: Madagascar) är en amerikansk datoranimerad komedifilm från 2005 i regi av Eric Darnell och Tom McGrath. Filmen hade biopremiär i USA den 27 maj 2005.[1] Filmen fick 2008 uppföljaren Madagaskar 2.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Lejonet Alex, zebran Marty, den hypokondriske giraffen Melman och flodhästen Gloria har levt hela sina liv i djurparken i Central Park. Men när Marty fyller 10 år blir han alltmer orolig och rastlös och tänker mycket på hur det skulle vara att leva ute i det fria. När han får höra att pingvinerna tänker rymma bestämmer han sig för att hänga på. Marty har förstått att "det fria" finns i Connecticut så en natt rymmer han och ger sig iväg mot Grand Central Station. När kompisarna upptäcker att han rymt följer de efter, tar tunnelbanan till järnvägsstationen och orsakar kaos där innan de skjuts med sömnpilar.

Några djurrättsaktivister upprörs över att djuren hålls inlåsta på zoo och djurparken bestämmer sig för att göra sig av med dem. Tillsammans med de förrymda pingvinerna lastas de ombord på ett fartyg med destination Kenya. Pingvinerna lyckas kapa fartyget och de fyra vännerna kastas överbord i en trälåda och spolas upp på en strand på Madagaskar. På ön blir det en splittring i gruppen, och de stöter även på den galna lemurkungen, som styr över lemurerna på ön.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Originalröster[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Madagascar” (på engelska). Box Office Mojo. 27 maj 2005. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=madagascar.htm. Läst 1 oktober 2016. 
  2. ^ Eva af Geijerstam (21 november 2008). ”Filmrecension: "Madagaskar 2"”. Svenska dagbladet. http://www.dn.se/pa-stan/film/filmrecension-madagaskar-2/. Läst 21 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]