Clark Clifford

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Clark Clifford

Clark McAdams Clifford, född 25 december 1906 i Fort Scott, Kansas, död 10 oktober 1998 i Bethesda, Maryland, var en amerikansk demokratisk politiker, jurist och politisk rådgivare åt flera presidenter. Han var USA:s försvarsminister 1968–1969.

Clifford studerade juridik vid Washington University i Saint Louis och arbetade som advokat i samma stad 1928-1943. Han tjänstgjorde som officer i USA:s flotta 1944-1946 och befordrades till kapten. Han blev adjutant till president Harry S. Truman och deltog i Potsdamkonferensen 1945. Han var juridisk rådgivare i Vita huset 1946-1950. Clifford spelade en central roll i Trumans kampanj i 1948 års presidentval.

Efter tiden i Vita huset arbetade Clifford som advokat i Washington, D.C. Han var rådgivare åt demokratiska politiker och bland hans klienter fanns John F. Kennedy och Joseph Kennedy. På 1960-talet var Clifford en viktig rådgivare åt presidenterna John F. Kennedy och Lyndon B. Johnson. 1967 åkte han tillsammans med general Maxwell D. Taylor på en tjänsteresa till Vietnam och andra länder i Sydostasien och Stillahavsregionen. Clifford tjänstgjorde som USA:s försvarsminister 1968-1969. Att handskas med Vietnamkriget krävde största delen av Cliffords ämbetstid som försvarsminister.

Efter tiden som försvarsminister blev Clifford betraktad som en sk. superjurist i Washington, D.C. Hans advokatbyrå låg mittemot Vita huset, hans inkomster var mycket höga och hans inflytande var betydande tack vare ett omfattande kontaktnät i den amerikanska huvudstaden. Han blev känd för sin charm, stil och diskreta sätt att sköta sitt jobb. 1980 tjänstgjorde han som president Jimmy Carters sändebud i Indien.

1991 var Clifford inblandad i BCCI-skandalen. Han hade profiterat sex miljoner dollar av bankaktier han hade köpt med ett lån han hade fått av BCCI. En del bedömare trodde att Clifford på sin ålders höst inte hade kontrollerat tillräckligt noga vilken typ av bank han gjorde affärer med. Han blev inte åtalad i samband med skandalen på grund av dålig hälsa. Han avled 1998 av naturliga orsaker. Hans grav finns på Arlingtonkyrkogården.

Företrädare:
Robert McNamara
USA:s försvarsminister
1968–1969
Efterträdare:
Melvin R. Laird