Rymdåldern

Från Wikipedia
Space Shuttle går iväg på ett bemannat rymduppdrag den 12 april 1981.

Rymdåldern är en samtidisk period som handlar om aktiviteter relaterade till rymdkapplöpningen, rymdfart, rymdteknologi och den kulturella utforskningen influerad av dessa händelser.

Början[redigera | redigera wikitext]

Rymdåldern började med utforskningen av flera teknologier som kulminerade den 4 oktober 1957Sputnik 1 avfyrades av Sovjetunionen. Detta var världens första onaturliga satellit, som hade en omloppsbana om jorden på 98,1 minuter och vägde 83 kilogram. Sputnik 1s start ledsagade en ny period politisk, teknologisk och vetenskaplig prestation som kom att kallas rymdåldern.

Rymdåldern karaktäriserades av snabb utveckling av ny teknologi i en hård tävling mellan USA och Sovjetunionen. Utvecklingen gick snabbt inom ämnen raketer, materialvetenskap, datorer och andra områden. Flera av teknologierna som ursprungligen tänktes för rymdrelaterade uppdrag har kommit till användning på andra håll.

Rymdåldern fick sin topp med Apolloprogrammet som nådde fram till större delen av världens befolkning. Då Apollo 11 landade sågs eller hördes händelsen av över 500 miljoner människor världen över och är idag en av de största händelserna under 1900-talet. Sedan dess, och med Sovjetunionens fall, har det allmänna intresset till stora mängder flyttats till andra områden.

Under 1990-talet minskades dock intresset då Sovjetunionen disintegrerades och NASA inte längre hade någon direkt tävling. Världens befolkning blev också mer uppmärksammad på kostnaderna och farorna med rymdresor, framför allt på grund av STS-51-L-katastrofen 1986.

Sedan dess har deltagandet vid rymdresor ökat över hela världen, då fler och fler regeringar och privatpersoner visat intresse. Sedan 1990-talet kallas denna period allt oftare för informationsåldern eftersom rymdforskning och rymdrelaterade teknologier blir mer alldagliga för gemene man.

Idag[redigera | redigera wikitext]

Under 2000-talet startades Ansari X Prize-tävlingen för att hjälpa kommersiella företag med rymdforskning. Tävlingen vanns av SpaceShipOne 2004, vilket blev det första rymdskeppet att skickas ut till rymden utan bidrag från någon regering.

Idag har flera länder rymdprogram; från relaterad teknologi till hela rymdprogram. Det finns många vetenskapliga och kommersiella satelliter i rymden idag, med hundratals satelliter i omloppsbana och flera länder har planer på att skicka ut människor i rymden.

Större händelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.