SVT HD

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
SVT HD
Lanserad20 oktober 2006
Nedlagd19 september 2010
ÄgareSveriges Television
SändningsområdeSverige, Finland
SpråkSvenska
LandSverige Sverige
HuvudkontorStockholm
SysterkanalerSVT1
SVT2
SVT24
SVT Barn
Kunskapskanalen
SVT World
WebbplatsOfficiell webbplats
Tillgänglighet
Satellit-TV
Canal Digital
ViasatKanal 1​
Kabel-TV
Canal Digital
Com HemKanal 66​
Tele2 TVKanal 29​
Anvia
IPTV
Boxer
TeliaKanal 17​

SVT HD var en testkanal som sändes av Sveriges Television (SVT). Kanalen visade huvudsakligen program uppkonverterade från Standard Definition, och några få per dag i HDTV, upplösning 720p. Kanalen var avsedd att visa de program som SVT förfogar över (både inköpt och egenproducerade), producerade i HD (High Definition). Kanalens första tablålagda program var långfilmen Lost in Translation och den sändes fredagen den 20 oktober 2006. Dagen därpå sändes SVT:s 50-årsjubileumsgala "Välkommen på 50-årsfest".

Programmen samsändes med SVT:s övriga kanaler och följer SVT:s normala tablå. I början var utbudet begränsat (bara några få program/vecka) men det ökade successivt. Kanalen var en försöksverksamhet tills majoriteten av programutbudet produceras i HDTV.

Den 1 mars 2010 upphörde SVT HD med provsändningarna via marknätet. De som ser SVT HD via parabol eller kabel-tv påverkas inte av detta. Den 20 september 2010 ersattes TV-kanalen med SVT1 HD.[1]

Den 1 november 2010 startade SVT2 HD som kommer att vara parallellsändningar av SVT:s två huvudkanaler.[2] Samma datum började även HD-kanaler sändas i marknätet i Västsverige, däribland SVT:s högupplösta kanaler.[3]

Historia[redigera | redigera wikitext]

SVT och TV4 sände från Fotbolls-VM 2006 i Tyskland i HDTV i en gemensam tillfällig kanal. Kanalen sändes via satellit (Canal Digital) och i det marksända nätet på fyra platser. Tillgången på mottagare (digitalboxar) var starkt begränsat (endast några hundra enheter) och endast ett fåtal kunde se sändningarna. Efter fotbolls-VM 2006 fortsatte SVT sändningarna på egen hand och döpte kanalen till SVT HD.

Kanalen fanns från början enbart tillgänglig via satellit och ingick då endast i Canal Digitals utbud. Sedan 12 december 2006 finns kanalen i Comhem:s utbud via kabel-TV. Sedan den 27 maj 2007 finns kanalen tillgänglig i det digitala marknätet, dock endast i Mälardalen. Sedan sommaren 2008 finns kanalen tillgänglig via Viasats satellitsändningar.

Den fortsatta utbyggnaden i marknätet tog lång tid. I januari 2010 fanns kanalen fortfarande bara tillgänglig i det digitala marknätet i Mälardalen (som dock omfattar cirka 27% av landets befolkning). Det framgick inte från Teracom någon tidplan för när sändningarna planerades att utökas till resten av landet.[4]

Den 1 september 2010 började en mängd HD-kanaler sändas i Västsveriges marknät, däribland SVT:s utbud av högupplösta kanaler.[3]

SVT-program i HD[redigera | redigera wikitext]

Logotypen för SVT1 HD
Logotypen för SVT2 HD
Logotyperna för SVT HD.

SVT:s första stora produktion i HD-formatet var Ingmar Bergmans sista tv-drama Saraband som dock sändes i vanligt bredbildsformat i december 2003. Under åren därefter började SVT Drama att producera flera tv-serier i det framtida HD-formatet. Det var dock först under säsongen 2006/07 som SVT även började sända tv-serierna parallellt i SVT HD. De första dramaproduktionerna som sändes i SVT HD var tv-serierna En uppstoppad hund (30/10), Mästerverket (20/11) och AK3 (26/11). Den första barn-tv-serien i HD-format var Lasse-Majas detektivbyrå som började sändas den 1 december 2006. Den första Eurovisionssändningen i HD var Nyårskonserten från Wien den 1 januari 2007. Senare under våren sändes även Eurovision Song Contest från Helsingfors i SVT HD.

Sommaren 2007 sändes Allsång på Skansen för första gången i SVT HD. Elitseriepremiären, matchen HV71-Västra Frölunda blev SVT:s första egna sportsändning i HD. I oktober sändes även tennisturneringen Stockholm Open. Talkshowen Carin 21:30 började sändas i HD den 17 december. Under våren 2008 började även underhållningsprogram att sändas i HD-formatet. Så ska det låta började sändas i HD den 29 februari 2008. Hösten 2008 började även Go'kväll (2/9) och konsumentprogrammet Plus (10/9) att sändas i HD. Under februari-mars 2010 sändes Melodifestivalen för första gången i HD.

HD-utrustade tv-studior[redigera | redigera wikitext]

Övergången till HDTV är kostsam, varför SVT genomför övergången stegvis.

Göteborg

Den första etappen i övergången till HD skedde i samband med flytten av SVT i Göteborg från Synvillan i Örgryte till Kanalhuset vid Norra ÄlvstrandenHisingen sommaren 2007. I Kanalhuset är både den stora studion och nyhetsstudion utrustade för HD-sändningar. Från den stora studion sänds bland annat Debatt, Carin 21:30, Doobidoo och På spåret i HD.

Även dramastudion i det närbelägna Santoshuset är utrustat för att kunna producera tv-serien Andra Avenyn i HD-format.

Umeå

I september 2008 kunde den HD-uppgraderade studion i Umeå tas i bruk. Härifrån sänds bland annat Go'kväll och Plus i HD.

Stockholm

Under 2011 påbörjas uppgraderingen av tv-studiorna i Stockholm för att kunna sända HD. Studio 4 och 5 tas i bruk den 5 mars och studio 1, 2 och 3 den 21 maj 2012. Sedan tidigare görs vissa HDTV-produktioner i Stockholm med provisoriska lösningar. Bland dessa kan nämnas Så ska det låta och Svensson, Svensson.

Malmö

SVT i Malmö flyttade från Jägerso till Västra hamnen under mars/april 2010. Invigningen av de nya lokalerna ägde rum den 19 april. I huset finns en produktionsstudio på 200 kvadratmeter och en nyhetsstudio för Sydnytt på 100 kvadratmeter. Till det nya tv-huset har åtta nya hd-kameror inköpts varav tre är avsedda för tv-studion.[5]]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]