Serbiska demokratiska partiet

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Demokratiska partiet (Serbien).
Serbiska demokratiska partiet
Српска демократска странка
Srpska demokratska stranka
FörkortningSerbiska: СДС/SDS
LandRepublika Srpska Republika Srpska
- Bosnien och Hercegovina Bosnien och Hercegovina
PartiledareMilan Miličević
Grundat12 juli 1990
GrundareRadovan Karadžić
HuvudkontorPale, Istočno Sarajevo
Politisk ideologiSerbisk nationalism
Konservatism
Pro-europeisk
Politisk positionCenter-höger till politisk höger
Färg(er)     Röd
     Blå
     Vit

Serbiska demokratiska partiet (serbiska: Српска демократска странка, förkortat СДС/Srpska demokratska stranka, SDS) är serbiskt nationalistiskt, konservativt och pro-europeiskt politiskt parti som är baserat i Serbiska republiken, Bosnien och Hercegovina.

Partiledaren är Milan Miličević.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Radovan Karadžić grundade partiet den 12 juli 1990. Partiet strävade efter att ena den bosnienserbiska befolkningen, som Jovan Raškovićs serbiska demokratiska parti gjorde med serberna i Kroatien, och att förbli en del av Jugoslavien.

I parlamentsvalet i oktober 2006 förlorade partiet sin ställning som ledande parti i Serbiska republiken och det största serbiska partiet i Bosnien och Hercegovina till Alliansen av Oberoende socialdemokrater, som leddes av presidenten Milorad Dodik.

Ideologier[redigera | redigera wikitext]

Historiskt sett har partiet haft starka ultranationalistiska, separatistiska och islamofobiska åsikter. Dock bytte partiet från att vara högerextremt till ett mer moderat-konservativt parti.

Saktioner[redigera | redigera wikitext]

Partiet är under sanktioner från USA på grund av att partiet har "underlåtit att arrestera och överlämna misstänkta krigsförbrytare till en internationell tribunal". Partiet finns också med på Office of Foreign Assets Controls lista ''Specially Designated Nationals and Blocked Persons''.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]