Serbiska radikala partiet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Serbiska radikala partiet, SRP (Српска радикална странка) är ett högernationalistiskt och högerpopulistiskt parti i Serbien och Republika Srbska, grundat i Kragujevac den 23 februari 1991 genom samgående mellan Serbiska tjetnikrörelsen och Radikala folkpartiet.

Vojislav Šešelj valdes då till partiledare. Då Šešelj greps och från 2007 förhördes av krigsförbrytardomstolen i Haag kom SRS att ledas av Tomislav Nikolić. I presidentvalen 2004 och 2008 var Nikolić partiets presidentkandidat. Båda gångerna besegrades han i andra valomgången av Boris Tadic. Efter det sistnämnda valet bröt sig Nikolić ur SRP och startade ett eget parti, Serbiens progressiva parti. Ny partiledare blev så Jadranka Šešelj.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Partiets hjärtefråga är nationalismen. Serbiska radikala partiet stöder öppet tanken på ett «Storserbien». Dess tidning heter Velika Srbija (Stor-Serbien). I ett uttalande i september 2006 krävde partiet att ett Stor-Serbien, omfattande hela Bosnien-Hercegovina och halva Kroatien, bildas. Detta ledde till starka reaktioner från grannländerna och från demokratiska krafter i Serbien.

SRP har även krävt att Serbien ska gå i krig mot Kosovo, då denna provins förklarat sig självständig.

Valresultat[redigera | redigera wikitext]

I de allmänna valen i slutet av 1993 fick Serbiska radikala partiet 39 platser i det serbiska parlamentet och 34 mandat i det federala jugoslaviska parlamentet.

I början av 1995 hoppade sju av parlamentariker av partiet och bildade Srpska Radikalna Stranka - Nikola Pašić.

Från 1998 till september 2000 deltog Serbiska radikala partiet i Slobodan Miloševićs serbiska koalitionsregering.

Partiet blev vid parlamentsvalet i december 2003, landets största parti, med 82 av 250 mandat. Även 2007 blev radikalerna störst men fick, i likhet med 2003, ändå finna sig i att sitta i opposition.

Vid de två senaste parlamentsvalen har partiet förlorat alla sina platser i serbiska parlamentet, i senaste valet 2014 fick partiet bara 2,01 % av rösterna.

Källor[redigera | redigera wikitext]