Simon de la Vallée

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Simon de la Vallée
Född1600[1][2][3]
Paris[4]Frankrike
Död28 november 1642
StockholmSverige
NationalitetFransk och Svensk
SysselsättningArkitekt[1]
Noterbara verkHässelby slott
BarnJean de la Vallée (f. 1620 och 1642)
Henrik de la Vallée (f. 1634)
FöräldrarMarin de la Vallée
Redigera Wikidata
Göta hovrätt.

Simon de la Vallée, född cirka 1590 i Paris, Frankrike, död 28 november 1642 i Stockholm, var en fransk-svensk arkitekt.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

de la Vallée var en av de första utbildade arkitekterna i Sverige. Han var son till arkitekten Marin de la Vallée och Jeanne Marisaut. Han gifte sig första gången med Marie de Tuilliers, andra gången 1634 med Marguerite de Villars, och tredje gången 1636 med Pauline de Courlas.

Fadern Marin de la Vallée var verksam vid Hôtel de ville och Palais du Luxembourg i Paris, där Simon de la Vallée förmodligen var lärling. Efter studieresor till bland annat Syrien, Jerusalem och Persien, arbetade han först i Paris, sedan i Nederländerna, och flyttade till Sverige 1637. Hans första uppdrag var att rita Ekolsunds slott åt Åke Tott.

Simon de la Vallées arkitekturstil var som sig bör förankrad i den franska Ludvig XIII stilen men vid den holländske prinsen Fredrik Henriks hov i Haag, där han var underarkitekt åt Pieter Post och Jacob van Campen, torde han även ha vidareutvecklat sin arkitekturstil. I Sverige introducerade han på herresätenas område symmetriska anläggningar med huvudbyggnad och långa flyglar som endast bands samman medelst en lägre mur. Byggtekniskt anses de la Vallée ha introducerat bruket att dra samman rökgångarna till skorstenar i taknocken och att göra takfallet konkavt nedertill för att ge rum åt en generös taklist.

På trädgårdskonstens område var han också franskpåverkad i Jacques Boyceaus anda och det var nu som byggnader och trädgårdsanläggning bildade en enhet som vid Fiholm, som kompositionellt framstår som en lokal variant av den franske modearkitekten Jacques Androuet du Cerceaus väldiga och inte heller fullbordade Charleval. Vid Rosersberg anlade han trädgårdar med ett antal oliksidiga geometriska former som är ett motiv inhämtat från Boyceaus mönsterböcker och vid Ekolsund lanserar han motivet med två varandra, vinkelrätt skärande axlar som trädgården skulle anläggas efter.

Att gå så långt som att hävda att Simon de la Vallée också introducerat långa, barockmässiga axialperspektiv med radierande parkvägar som löser upp trädgårdens förhållande till landskapet som vid Ekolsund och Rosersberg torde få skrivas på äldre svenska arkitekturhistorikers som Tord O:son Nordbergs och Erik Lundbergs konton. Som arkitekt fick han snabbt många uppdrag. Av dem kan nämnas numera försvunna Hässelby i Tuna, avbildat i Sueciaverket med samma särpräglade fasadarkitektur som i arkitektens riddarhusförslag samt med huvudbyggnaden uppdelad på två paviljonger åtskilda av en portal, en lösning som återkommer i du Cerceaus mönsterböcker från sent 1500-tal. Även Säby i Aspö har föreslagits som ett verk av de la Vallée, där husen senare har byggts ihop[5].

Simon de la Vallée blev dödad i Stockholm år 1642. Arkitekten blev omkullriden på Stortorget av Erik Oxenstierna som också slog honom med pistolkolven så hårt att han senare avled. Simon de la Vallée hade just börjat arbetet med Riddarhuset. Hans son Jean de la Vallée tog emellertid över och fullbordade det. Flera arkitekter var dock involverade däremellan.

Byggnadsverk (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Arkitekter verksamma i Sverige, 11 juli 2014, licens: CC0
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, GND ID: 1373065717749153-1, läst: 15 oktober 2015, licens: CC0
  3. ^ ECARTICO, ECARTICO person ID: 24195, omnämnd som: Simon de la Vallée, läst: 9 oktober 2017, licens: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Netherlands
  4. ^ [a b] Union List of Artist Names, 28 mars 2018, ULAN: 500077490, läst: 11 oktober 2018
  5. ^ Bedoire 2006

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]