Sjökvist

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sjökvist är en seriefigur i den tecknade serien Åsa-Nisse. Han förekommer även som rollfigur i böckerna och filmerna om denne.

Sjökvist äger och driver den lokala lanthandeln i Knohult. Han är ensamstående och obotlig romantiker med (dessvärre) obesvarad åtrå efter unga damer (ofta, men inte alltid, landsfiskalens hembiträde), vilka han gärna bjuder på en speciell "bröllopskonfekt". I filmen Åsa-Nisse jubilerar träffar han dock sin barndomskamrat Astrid (spelad av Astrid Bodin) med vilken han gifter sig. Hustrun syns i ytterligare en film, men därefter verkar hon ha försvunnit ur hans liv (till följd av att Astrid Bodin avlidit). Trots att han låter Åsa-Nisse och Klabbarparn handla på kredit hos sig, driver dessa herrar ofta med honom. Sjökvist är även medlem av kommunalstyrelsen och säger vid dess sammanträden ofta "Herr ordförande - jag instämmer med föregående talare".

Hans förnamn nämns i två av filmerna, i den ena Oscar och andra Einar. I den tecknade serien har han hetat både Sven och Vilgot i förnamn.

På film spelades rollen med stor inlevelse av Gustaf Lövås i 18 filmer. Även Curt Löwgren och Johan Rabaeus har spelat rollen som Sjökvist i varsin film.