Mikael Riesebeck

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mikael Riesebeck
FöddMikael Ingemar Riesebeck
15 april 1976 (42 år)
Grimsås, Västergötland, Sverige Sverige
Aktiva år1997-
PartnerJeanette Capocci
Betydande roller
Dr. Kosmos, Kosmos och Kattis
IMDb

Mikael Ingemar Riesebeck, född 15 april 1976 i Grimsås, Västergötland, är en svensk skådespelare. och komiker. Han är sambo med skådespelaren Jeanette Capocci.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Mikael Riesebeck är utbildad illustratör. Att han blev skådespelare var mer av en tillfällighet, då en vän skulle medverka i en kortfilm och erbjöd honom att medverka. Sen tog intresset för skådespelandet över och det konstnärliga blev en hobby, men han arbetar även med animation och specialeffekter.

Riesebeck slog igenom i slutet av 1990-talet med barnprogrammet Kosmos och Kattis, där han gjorde rymdvarelsen Dr. Kosmos, med grön kostym och kastrull på huvudet, i 384 avsnitt för TV4. Innan dess hade han medverkat i TV-dramat Glappet och spelat skinhead i Hammarkullen. År 2000 medverkade han som fotbollssupporter i musikvideon till Markoolios Mera mål.

Vintern 2001 medverkade Riesebeck i SVT:s julkalender Kaspar i Nudådalen, där han blev känd som den okunnige butiksbiträdet Greger. För barnpubliken är han också känd som Pipen i barnprogrammet Jonson och Pipen, där han också är ansvarig för specialeffekterna.

Han var också med i Hem till Midgård, där han spelade munken Petter Nicolaus, och har spelat fars med Stefan & KristerVallarnas friluftsteater, i Falkenberg. Han gjorde även en av huvudrollerna i teatersuccén Stulen kärlek med bl.a. Laila Westersund och Ulf DohlstenLisebergsteatern i Göteborg. Mikael har också gjort ett par sketcher i Hipp Hipp! och medverkat i produktionerna av Sagan om....

Från och med hösten 2014 medverkar han i Kanal 5:s humorprogram Partaj, där han bl.a. har imiterat vinprovaren Bengt Frithiofsson.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
2005 Stulen kärlek
Krister Classon
Krister Classon Intiman[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Anders Björkman (17 september 2005). ”'Stulen kärlek': Riktigt roligt i nyskriven publiksuccé”. Expressen. https://www.expressen.se/noje/stulen-karlek-riktigt-roligt-i-nyskriven-publiksucce/. Läst 28 april 2018. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]