Skärgårdsdoktorn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skärgårdsdoktorn
OriginaltitelSkärgårdsdoktorn
GenreDrama
Skapad avGunilla Linn Persson
Lars Bill Lundholm
RegissörMartin Asphaug
Daniel Lind Lagerlöf
Kristian Petri
Rickard Petrelius
MedverkandeSamuel Fröler
Ebba Hultkvist
Sten Ljunggren
Helena Brodin
Göran Engman
MusikStefan Nilsson
Antal avsnitt18
Längd (per avsnitt)ca 55 min/avsnitt
Antal säsonger3
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
Sändning
OriginalkanalSVT1 (1997–1998)[1]
SVT2 (2000–2000)[1]
Originalvisning1997–2000
IMDb SFDb

Skärgårdsdoktorn är en svensk TV-serie från 1997 (även planerad film) av Gunilla Linn Persson och Lars Bill Lundholm med Samuel Fröler, Ebba Hultkvist och Sten Ljunggren med flera.

Manus inspirerades av skärgårdsdoktorn vid Djurö vårdcentral i Värmdö, Per Ullhammar, som körde sin läkarbåt i 30 år.[2][3][4]

TV-serien blev enormt framgångsrik och populär när den sändes, och en av Sveriges Televisions största publikframgångar på senare tid. Serien gick i repris i SVT år 2013. Under sommaren 2013, parallellt med TV-sändningarna, påbörjade Sveriges Television att lägga ut serien i sin helhet i sitt Öppet arkiv på Internet.

Den ursprungliga TV-serien sändes åren 19972000 i Sveriges Television i totalt tre säsonger, varav den sista delvis var inspelad på vintern, och för regin stod Martin Asphaug och Daniel Lind Lagerlöf. Serien visades också i Norge av NRK (1997–2000 och i repris i slutet av 2000-talet), med norska undertexter. Den var mycket populär i Norge.

En film med titeln Skärgårdsdoktorn och alla rollfigurerna från tv-serien var tänkt att ha börjat spelas in 2010 men planerna blev aldrig verklighet.[5]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien utspelas på den fiktiva ön Saltö i Stockholms skärgård, dit läkaren Johan Steen kommer för att ta över läkarkliniken efter sin svärfar Axel Holtman. Holtman hade räknat med att hans dotter, tillika Johan Steens fru, Eva skulle komma, men hon är kvar i Afrika där hon jobbar för organisationen Läkare utan gränser. Holtman blir mycket upprörd och besviken över detta för det var från början tänkt att Eva skulle ta över kliniken, inte hennes make. Johan Steen flyttar till ön tillsammans med dottern Wilma. På kliniken arbetar också den barska sköterskan Berit, och i närheten bor Berits bror skärgårdsoriginalet Sören Rapp. I början av serien blir invånarna tveksamma mot Johans behandlingar och Wilma blir mobbad i skolan bara för att hon kommer ifrån Afrika. Men efter ett hjältedåd som hon och hennes pappa utför i det andra avsnittet, så blir de båda mer accepterade.

Johan Steen är en kompetent läkare, men lite för yrkesmässig och korthuggen för öbornas smak. När de inte gillar hans diagnoser eller förslag till behandling går de till gamle populäre doktor Holtman. Och Axel Holtman triumferar och vill inte erkänna att hans svärson har bättre medicinska kunskaper. Förhållandet mellan Johan och hans dotter Wilma lider av att han på grund av jobbet ofta måste lämna henne ensam. Givetvis saknar hon också sin mamma. När Wilma blir mobbad i skolan och Johan försöker prata med lärarinnan om detta, förnekar denna totalt problemet. Wilma blir arg på sin far och tycker att han gör allt värre. När Wilma blivit accepterad gör hon allt för att passa in och bryter mot sin pappas regler.

Säsonger och avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

(13 okt–17 nov 1997)

Nr Nr Titel Visningsdatum
01 01 En värld i tusen bitar 13 okt 1997
Johan Steen och dottern Wilma flyttar till Saltö efter att ha tillbringat tio år i Afrika.

På Saltö väntar Johans svärfar och Wilmas morfar Axel Holtman som blir besviken då han får reda på att hans dotter Eva, Johans fru, valt att stanna kvar i Afrika. På grund av delade meningar om hur patienter skall behandlas råkar Johan och Axel snabbt i luven på varandra medan Wilma på grund av sin härkomst blir mobbad i skolan.

Gästskådespelare: Margareta Stone, Johan Gry, Mimi Liljander, Pia Halvorsen, Inga Landgré, Thomas Roos, Carlo Schmidt och Anders Lundmark.

02 02 Den barmhärtige samariten
Wilma blir fortfarande mobbad av sin klass. Kapten Sandberg dyker upp på kliniken och vill ha friskintyg för att fortsätta köra färjan. Fiskarparet Holm söker också hjälp hos Johan Steen.

Sedan händer det någonting som leder till att Wilma blev hjälte så hennes klasskamrater slutar att mobba henne.

03 03 Den ljusaste dagen
Nu närmar sig sommaren och på Saltö är det midsommarafton. Wilma har blivit kompis med Maddo, de är som ler och långhalm. Jojje, en ung AIK-supporter och hans gäng kommer till Saltö för att fira midsommar men det blev inte som de hade tänkt sig. De kommer med fartyget med massa ölbackar och anländer och firar midsommar så sent de aldrig glömmer. En rik man kommer till Saltö ensam med sin lyxiga båt och han blev övergiven av sin flickvän och åker dit ensam i alkoholens tecken.

En kvinna kommer till kliniken med blåmärken och doktorn Johan Steen blev fundersam över alla blåmärken och han misstänker hustrumisshandel.

Gästskådespelare i urval: Marie Ahl, Tomas Bolme, Oliver Loftéen, Rebecka Englund, Gustav Levin och Anne-Li Norberg.

04 04 Nya och gamla själar
En man befinner sig på semester i skärgården tillsammans med sin hög-gravida fästmö. Helt ovetande om den kraftiga dimma som varnats vid sjörapporten, bestämmer de sig till slut för att återvända till fastlandet eftersom de är rädda att något ska hända med barnet.

Johan besöker en gammal man som har som högsta önskan att få dö i sitt hem. Wilma vill lära sig segla och frågar Sören om råd och han använder sina egna metoder.

Gästskådespelare i urval: Erika Höghede, Reuben Sallmander

05 05 I kräftans tid
Kräftsäsongen är här och folk samlas lite här och var för en god kräftmåltid med tillhörande nubbar. För Maddos mamma Maria blir det dock lite för mycket nubbar och skärgårdsdoktorn tillkallas. Det konstateras snabbt att det inte enbart rör sig om överkonsumtion av alkohol utan också ett beroende av lugnande tabletter. När Johan inte vill skriva ut mer tabletter och istället vill erbjuda professionell psykiatrisk hjälp till Maria hamnar han i onåd hos både Berit och Wilma.
06 06 Höst i våra hjärtan 17 nov 1997
Johans hustru Eva ska komma hem från Afrika. Både Johan och dottern Wilma är spända och förväntansfulla, men mest uppspelt är kanske Evas pappa Axel, den gamle skärgårdsdoktorn som alltid velat att hon ska ta över kliniken. I väntan på Eva får Johan ta hand om några mindre välkomna små resenärer

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

(16 mars–20 april 1998)

Nr Nr Titel Visningsdatum
01 07 Stadsfolk och öbor 16 mars 1998
Familjen Sundin firar helg på Saltö. Dottern Julia är orkeslös och föräldrarna konsulterar gamle doktor Holtman, till Johan Steens missnöje. Ewe Tannander mister sin livskamrat och funderar över vad livet då är värt.
02 08 Sensommargäster
En njurdonation och dess följder engagerar Johan Steen. Svärfar, Axel Holtman skriver på sina memoarer, men har svårt att hitta intresserade lyssnare. Dessutom får han oväntat besök. Oväntat besök får även fiskarparet Jonasson då deras son med flickvän dyker upp och stör sensommarfriden. Sören finner sin stora kärlek
03 09 Fäder
Sören finner en båt som ligger och driver och misstänker att någon är strandsatt. Wilma blir uppvaktad av två killar som jagar ut henne på farligheter. Benke som går i hennes klass tar olovligt sin brors moppe och åker till Wilma. Johan är inte hemma och Wilma följer med på en tur med Benke. Men något går snett, båda två ramlar av och Benke blir allvarligt skadad.
04 10 I nöd och lust
Kalle och Agneta Ragnarsson flyttar ut till Saltö för att äntligen uppfylla sina drömmar. När plötsligt livets förutsättningar ändras kan det vara svårt att leva med sina förhoppningar. Axel Holtman lägger näsan i blöt och Johan Steen har svårt att inse vem som är mest vuxen när Wilma ska ha fest.
05 11 Den blomstertid nu kommer
Wilma går och läser inför konfirmationen. "Du ska inte ljuga", är ett av budorden som ger henne, och andra, ett dilemma. Vad är då en vit lögn? Johans trohet till Eva sätts på prov då förhållandet till Helena Sohlberg utvecklas. Olle Nyholm funderar över hur han ska kunna ta över sin senila mosters skärgårdshus.
06 12 Hemkomsten 20 april 1998
Johans fru, Eva Steen, kommer hem efter en lång vistelse i Afrika. Med sig har hon sin vän Ingrid som Berit inte gillar riktigt, och efter ett tag så blir Ingrid allvarligt sjuk.

Säsong 3[redigera | redigera wikitext]

(3 april–8 maj 2000)

Nr Nr Titel Visningsdatum
01 13 Sommarnattens ljus 3 april 2000
Eva Steen har återvänt från Afrika och hela familjen Steen lever nu tillsammans på Saltö. Johan och Eva delar arbetet på kliniken och Wilma trivs med att ha båda föräldrarna hos sig. Men Eva tycker att alltför mycket tid går åt till att hjälpa bakfulla sommargäster, hon längtar efter mer direkta åtaganden.
02 14 Havsörnsvals
Johan Steen misstänker en magsjukeepidemi på ön. Wilma förälskar sig i Linus som plötsligt drar sig undan utan förklaring. Kommunen planerar ett nytt stort friskvårdscenter på Saltö. Det är bara några praktiska detaljer som måste lösas först.
03 15 Gubbar och sjöjungfrur
Johan Steen får en kvartstjänst på servicehuset Lärkan och blir varse den brist på tid och känslomässigt engagemang som råder i omvårdnaden av de gamla. Wilma ger sig olovandes ut på båtfärd med Maddo, Linus och Henrik, men det blir inte riktigt som de tänkt sig.

Gästskådespelare i urval: Bengt Järnblad, Stina Ekblad, Tove Norén, Eva Stellberg, Tord Peterson, Per Oscarsson, Gunilla Röör

04 16 Se till mig som liten är
Anja och Martin Blom återvänder från Kina med sitt lilla adoptivbarn, men barnet verkar inte friskt. Wilma känner sig bortglömd av Maddo, som väljer Filip Kugelman före henne. Johan tycks inte heller ha tid för henne. Tristessen avbryts när fotografen Krille, en vän till familjen, dyker upp. Men vilka är egentligen hans avsikter? Berit är inte heller så glad då ingen verkar komma ihåg hennes födelsedag.

Gästskådespelare i urval: Jan Mybrand, Jessica Zandén, Agneta Ekmanner, Roland Hedlund, Tove Nordin, Peter Eggers, Johan H:son Kjellgren

05 17 Nomaderna
Några flyktingar kommer till Sverige ifrån Kosovo. När flyktingarna kommer i land på Saltö dör morfar i sällskapet och det är viktigt att han begravs enligt muslimsk tradition. Det är olagligt att genomföra en begravning utan myndigheternas vetskap och tillstånd, men Johan har lovat flyktingarna att inte kontakta myndigheterna. En stadsfamilj bestämmer sig för att klara sig i primitiva förhållanden på en ö, de har dock inte tillräckliga kunskaper och både Sörens och Johans hjälp behövs. Axel åker till en läkare i stan hellre än att be Johan om hjälp. Han får besked om dåliga levervärden och tvingas avstå från alkohol, Johan upptäcker dock att provsvaren förväxlats.

Gästskådespelare i urval: Anders Ekborg, Lina Pleijel, Hanna Alström, Göran Forsmark, David Hanna, Raymond Nederström och David Wiik

06 18 Vinterlekar 8 maj 2000
Wilma blir bjuden på nyårsfest och lovar kamraterna att ta med läkarsprit. Flickan Robin dricker för mycket och Wilma hittar henne medvetslös på isen. Wilma ringer sin pappa som kör dit i ovädret trots att han själv drabbats av dubbelsidig lunginflammation och kraftigt njurstensanfall. Berit uppvaktas av en gammal bekant, men Sören är misstänksam mot hans avsikter. Sören hade rätt, denne beundrare bedrar Berit och sätter upp notan på allt han köpt på henne. Berit blir mycket arg och konfronterar honom och tar sin hämnd. I slutet bestämmer sig Johan och Wilma för att åka och hälsa på Eva i Afrika, eftersom Johan blivit sjukskriven i 3 veckor efter sitt allvarliga njurstensanfall, och under den tiden sköter doktor Holtman kliniken istället.

Gästskådespelare i urval: Rebecka Liljeberg, Tomas Pontén

Inspelningsplatser[redigera | redigera wikitext]

Serien är inspelad på Dalarö, Ornö och Huvudskär i Haninge kommun, Landsort i Nynäshamns kommun, Sandhamn i Värmdö kommun, samt på Resarö i Vaxholms kommun. I serien filmas Ornö som fastlandet och fastlandet Dalarö som ön Saltö. "Skärgårdskliniken" är ett privat sommarhus i samhället Björnhuvud i Roslags-Kulla socken, fem mil nordost om Stockholm. Avsnitt 18 ur serien är däremot delvis inspelat i Hudiksvall, på grund av för lite snö i Stockholm.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Huvudpersoner:

Övriga roller:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Svensk mediedatabas
  2. ^ Verklighetens skärgårdsdoktor. Läkartidningen 34-2003
  3. ^ SOS Stockholms skärgård - verklighetens hjältar. Stångmärket 1/2012 sid 18 Arkiverad 24 augusti 2013 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ Skärgårdsdoktorn lägger till på Möja. Läkartidningen 29-31/2014
  5. ^ Samuel Fröler tvekar om skärgårdsdoktorn Arkiverad 20 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]