Slaveri i USA

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En animation som visar när USA:s territorier och stater förbjudit eller tillåtit slaveri, 1789–1861.
Nyanser av rött markerar slavstater och -territorier. Nyanser av blått markerar fria stater och territorier. Grått markerar andra länder än USA.
En reklamaffisch för slavhandel i Charleston, South Carolina, 1769.
En scen från Onkel Toms stuga, en känd abolitionistisk roman från 1852, skriven av Harriet Beecher Stowe.

Slaveri i USA var en laglig institution för ägande av mänskliga slavar, främst afrikaner och afroamerikaner, som existerade i USA under 1700- och 1800-talet. Slaveri hade praktiserats i Brittiska Amerika från tidigt kolonialvälde och var lagligt i alla tretton kolonier vid USA:s självständighetsförklaring 1776. I vissa stater varade slaveriet ända fram till slutet av amerikanska inbördeskriget (1861–1865).

Slaveriet rättfärdigades av den rasistiska uppfattningen att mörkhyade människor (av afrikanskt ursprung) var mindre värda. Slaveri var vanligast förekommande i södern, där behovet av billig arbetskraft ofta var större än i de nordliga staterna.

Slaveriet förbjöds den 18 december 1865, genom att det 13:e tillägget till USA:s konstitution ratificerades.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Triangelhandeln[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Triangelhandeln

Slavarna kom till Amerika genom triangelhandeln, som pågick under 1500-, 1600- och 1700-talen. Denna innebar att slavar tillfångatogs i Afrika, såldes ungefär som boskap till de engelska handelsfartygen som kom till kusten. 1808 förbjöds importen av slavar till USA, genom den federala lagen Act Prohibiting Importation of Slaves. Färden till fartygen var ofta mycket plågsam då fången fick gå långa sträckor, ofta utan tillräckligt med vatten i hettan. När en slav såldes till fartygen fick slavhandlaren betalt i vapen eller tyger. Slaven fick ofta vänta i månader innan det var dennes tur att lastas ombord på ett skepp. Själva färden till USA tog 1–2 månader. Runt 17 procent (en sjättedel) av alla slavar avled till följd av de oftast mycket dåliga förhållandena under resan.[källa behövs] När fången blivit såld jobbade han eller hon ofta på något bomulls- eller sockerrörsplantage, med mycket små matransoner.

De varor som slavarna producerade såldes vidare till England, där man skickade vidare skeppen till Afrika för att sluta cirkeln och köpa fler slavar.

Amerikanska inbördeskriget[redigera | redigera wikitext]

Det amerikanska inbördeskriget, som pågick mellan 1861 och 1865, handlade till stor del om att USA:s federala regering ville förbjuda slaveri inom landets gränser. Sydstaterna var av annan åsikt och bröt sig ur unionen för att bilda Amerikas konfedererade stater, för att behålla slaveriet. Det fanns också fler anledningar till att Sydstaterna inte ville enas med de övriga amerikanska staterna ("Nordstaterna"). Historiker[vilka?] har ofta pekat på de tullar som belastades främst sydstaterna, som en orsak till att dessa bröt sig ur unionen. Skillnaderna mellan samhällena i södern och i norr var ett södern bestod av avancerat jordbrukssamhälle och det i norr var ett industrialiserat samhälle, vilket gjorde sydstaterna mer beroende av handel med omvärlden, medan nordstaterna stod för en mer protektionistisk politik.[källa behövs]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Slavery in the United States, 22 mars 2018.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]