Socialistisk Folkeparti

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Socialistisk Folkeparti
SF - Socialistiske Folkeparti.svg
FörkortningSF
PartiordförandePia Olsen Dyhr
Grundat1959
HuvudkontorKöpenhamn
Politisk ideologiEkosocialism
Folklig socialism
Demokratisk socialism
Politisk positionVänster
Internationellt samarbetsorgan
Nordiskt samarbetsorganNordisk grön vänster (NGL)
Europeiskt samarbetsorganEuropeiska gröna partiet
Politisk grupp i EuropaparlamentetG/EFA-gruppen
Färg(er)röd
Folketinget
Röstandel
7,7 %
Mandat
14 / 179
Europaparlamentet
Röstandel
11,0 %
Mandat
1 / 13
Region
Mandat
32 / 205
Kommun
Mandat
340 / 2 468
Webbplats
www.sf.dk
Villy Søvndal, SF:s ledare 2005-12.

Socialistisk Folkeparti, förkortat SF, är ett socialistiskt politiskt parti i Danmark.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Partiet bildades 1959 av Aksel Larsen sedan han året innan blivit utesluten ur Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), där han var ordförande. Splittringen inom DKP gällde framför allt förhållandet till Sovjetunionen och vägen till socialismen. Aksel Larsen hade kritiserat det sovjetiska agerandet under Ungernrevolten 1956; han värvades av CIA 1958.[1][2]

En radikal vänsterfalang inom SF bröt sig ur 1967 och bildade Venstresocialisterne, ett parti som dock aldrig haft inflytande i dansk politik.

SF har periodvis samarbetat nära med Socialdemokratiet, och ingick i regeringen 2011-2014. Från 1970-talet har SF profilerat sig i miljöfrågor och definierar sig numera både som ett socialistiskt och som ett grönt parti. SF är det folketingsparti som bäst motsvarar Vänsterpartiet i Sverige.[Enligt vem?] Betydande skillnader finns dock, till exempel har SF aldrig varit ett kommunistiskt parti. Partiledaren Villy Søvndal har varit en av Danmarks mest populära politiker. Han var med och omprövade partiets inställning till Danmarks EU-medlemskap och även i viss mån anammat delar av Dansk Folkepartis syn på immigrations- och integreringspolitiken. Däremot är SF fortfarande tydliga motståndare till det nuvarande statsbärande partiet Venstres stöd till USA:s krigföring i Afghanistan och Irak.

Socialistisk Folkeparti nådde stora framgångar i valet till Folketinget 2007 och tog 23 mandat, 12 fler än partiet fick vid valet 2005.

Partiet har på senare år tagit allt fler väljare från de övriga vänsterpartierna (Socialdemokraterna och Enhedslisten).

SF och EU[redigera | redigera wikitext]

Inom Europapolitiken har SF tidigare varit mot EG ("EF" på danska) och EU men har på senare år omprövat denna hållning. I folkomröstningen om euron 2000 stod SF dock på nejsidan. Kring 2004 var partiet splittrat i fråga om den föreslagna EU-konstitutionen, men nuvarande partiledaren tycks ha enat partiet för ett ja till konstitutionen.

SF har i Europaparlamentet tidvis tillhört Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL) och dess föregångare Europeiska enade vänstern, tidvis Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (G/EFA). Partiets nuvarande EU-parlamentariker Margrete Auken valde 2004 att ansluta sig till de gröna, i trots mot partiledningen som föredrog Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster.

Partiledare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]