Soldat Bom

Från Wikipedia
Soldat Bom
Soldat Bom
Soldat Bom
Nils Poppe och Inga Landgré i Soldat Bom.
GenreKomedi
RegissörLars-Eric Kjellgren
ProducentHarald Molander
ManusPer Schytte
Nils Poppe
SkådespelareNils Poppe
Inga Landgré
Gunnar Björnstrand
Douglas Håge
Julia Cæsar
OriginalmusikKai Gullmar
Sune Waldimir
ProduktionsbolagFribergs Filmbyrå
Komiska Teatern
Premiär15 december 1948
Speltid89 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet

Soldat Bom är en svensk komedifilm från 1948 i regi av Lars-Eric Kjellgren. Det är den första i raden av sju Bom-filmer. Nils Poppe spelar huvudrollen som den perfekte soldaten Fabian Bom, mannen som driver nitiska befäl till vansinne genom sin remarkabla pliktkänsla. I övriga roller ses bland andra Inga Landgré, Gunnar Björnstrand, Douglas Håge och Julia Cæsar.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Stinsen Fabian Bom, tidigare kronvrak, lyckas bli inkallad, när han märker att hans älskade Gabriella svärmar för militärer. Livet i fält visar sig passa den pedantiske och plikttrogne Fabian. Glad som en lärka både marscherar och kravlar han i lera, till överordnades stora förtret.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades på biograf Spegeln i Stockholm den 15 december 1948. Utöver den här första filmen möter vi Fabian Bom i ytterligare sex filmer. De båda österrikiska manuskriptförfattarna Paul Baudisch och Adolf Schütz skapade tillsammans med Poppe rollfiguren Fabian Bom. Järnvägsscenerna i filmen spelades in vid Finsta station mellan Rimbo och Norrtälje.

Filmen blev en enorm succé och gick 48 veckor på biograferna i Stockholm.[källa behövs] Även utomlands blev filmen en stor succé, särskilt i Tyskland.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Kritik[redigera | redigera wikitext]

I Svenska Dagbladet ansåg filmrecensenten Lill att Poppe hade "den personliga gnistan med snudd på genialitet" och att figuren Bom och filmen kunde jämföras med Charlie Chaplins bästa filmer. Morgontidningens recensent Helge Åkerhielm lovordade både Gunnar Björnstrands furir och Inga Landgré som flickan. Aftonbladets filmrecensent ansåg att filmen var en högst ordinär militärfars och att publiken inte borde ha några förväntningar inför biobesöket.[1]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Teaterversioner[redigera | redigera wikitext]

Nils Poppe upprepade rollen som soldat Bom när han 1969 satte upp pjäsen Den glade soldaten Bom, som byggde på filmens manus, på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. 1994 satte Eva Rydberg upp en ny pjäsversion; Den tappre soldaten Bom, på Fredriksdalsteatern - med sig själv i titelrollen.

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2005, 2008 och 2016.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Dagbladet 16 december 1948, Morgontidningen 16 december 1948, Aftonbladet 16 december 1948

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]