Status definitionis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Status definitionis tillhör statusläran som konstruerades för att vinna rättstvister av retoriker. Inom klassisk retorik gäller endast fyra nivåer för oenighet, dessa är status coniecturalis, status definitionis, status qualitatis samt status translationis.

Definition[redigera | redigera wikitext]

Status definitionis, definitionsfrågan är den andra steget i statusläran. Det är i denna nivå man behandlar hur man ska definiera handlingen. Vilken benämning ska den ges? För att kunna besvara detta måste man vända sig till lagtexten[1]. Ett tillvägagångssätt är att angripa definitionen samt systemet av termer genom att fråga sig vad definitionen är[2].

Historik[redigera | redigera wikitext]

Statusläran syftar i första hand till genus judiciale (är en av tre talgenrer enligt den klassiska retoriken) Genus judiciale bukar också benämnas som rättstal eller juridiska tal. Men statusläran kan även appliceras i vardagen, vetenskapen och inom debatter. Då det handlar om anklagande eller försvarande tal om det som hänt. Genom statuslärans nivåer kan man finna möjligheter samt upptäcka faror som gömmer sig och kan med vinning användas av motståndaren.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lindqvist Grinde, Janne (2008). Klassisk retorik för vår tid. Lund: Studentlitteratur sid. 159
  2. ^ Lindqvist Grinde, Janne (2008). Klassisk retorik för vår tid. Lund: Studentlitteratur sid. 72