Sunnanäng (bok)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sunnanäng
FörfattareAstrid Lindgren
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
GenreBarn
Fantasy
Förlag för förstautgåvanRabén & Sjögren
Utgivningsår1959
HuvudpersonerMattias
Anna

Sunnanäng är en sagosamling av Astrid Lindgren, utgiven på Rabén och Sjögrens förlag 1959. Samlingen består av fyra sagor: Sunnanäng, Spelar min lind, sjunger min näktergal, Tu tu tu! och Junker Nils av Eka.

Sunnanäng[redigera | redigera wikitext]

Mattias och Anna i den starkt allegoriska titelnovellen är två syskon som har blivit överlämnade till en bonde i fattigdomens dagar. Bonden utnyttjar dem som arbetskraft, men när vintern kommer får barnen mot bondens vilja gå i skolan. En dag på väg hem från skolan ser de en röd, sjungande fågel som flyger över dem. Anna insisterar på att följa den, och på så sätt kommer de fram till porten in till Sunnanäng.

Sunnanäng är en grönskande, vacker värld med blommor och djur och massor av barn. Modern till barnen är mor till alla barn i världen, så där blir Mattias och Anna mättade.

Porten till Sunnanäng står alltid öppen från utsidan så att man kan gå in i den vackra paradisvärlden en stund och därefter ut igen. Men om man stänger porten från insidan så går den aldrig mer att öppna, det vill säga då blir man kvar i paradiset för alltid. En dag bestämmer sig Mattias och Anna för att gå in och stänga porten bakom sig. Därmed blir de för alltid kvar i paradiset hos modern.

Berättelsen Sunnanäng kom år 2003 ut som bilderbok med illustrationer av Marit Törnqvist på Rabén & Sjögrens bokförlag. Denna version av berättelsen översattes till 12 olika språk.

Referenser[redigera | redigera wikitext]