En jul i Småland för länge sen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En jul i Småland för länge sen är en novell skriven av Astrid Lindgren. Novellen ingår i novellsamlingen En jul när jag var liten som gavs ut år 1993 av bokförlaget Rabén & Sjögren. Novellens berättarperspektiv utgår ifrån Astrid själv där hon beskriver verklighetsbaserade och egenupplevda händelser under julen 1913. I novellen får du följa 6-åriga Astrid som får stöta på allt ifrån stolleprov till julstök. Utöver En jul i Småland för länge sen och andra korta noveller har Astrid Lindgren skrivit många kända böcker och bokserier, som Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump och Ronja Rövardotter.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Novellen börjar med sången I en djup, oändlig skog som är skriven av Carl Olof Rosenius. Astrid skriver att det var den sången hon tänkte på den där dagen år 1913 när hon tillsammans med sin pappa och Gunnar, hennes ett år äldre bror, skulle ta hem en gran inför julen. Snön var djup, tillräckligt djup för att en 6-årings ben skulle bli trötta av vandringen. Astrid hamnade på efterkälken och trodde att hon var helt vilse i skogen. Sedan visade det sig att hennes familjemedlemmar var precis i närheten. Med granen återvände de till det röda huset där de möttes av ett stökigt kök och överkokt gröt. Astrid blev orolig för att de inte skulle få ordning på allt innan morgondagen. Men på julaftons morgon var allt i perfekt skick och hon kunde med ens slappna av. Julafton firades med farmor som gav Astrid ett par jättefina ljusbruna stövlar, en riktig salighetssak! Kommande dagar var det dags för julotta med predikan av en obegriplig präst och ännu mer julfirande. Allt som allt blev det en lyckad jul.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Huvudpersonen i novellen är 6 år gamla Astrid. Övriga karaktärer består av andra personer i hennes närhet, till mestadels familjemedlemmar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]