Här kommer Pippi Långstrump

Från Wikipedia
Här kommer Pippi Långstrump
sång av Inger Nilsson
Från albumet Här kommer Pippi Långstrump
Släppt1969
Formatgrammofonskiva
Genrebarnvisa
Språksvenska
TextförfattareAstrid Lindgren
KompositörJan Johansson

Här kommer Pippi Långstrump är en barnsång med sångtext av barnboksförfattaren Astrid Lindgren och musik komponerad av jazzpianisten och kompositören Jan Johansson (1931–1968). Sången sjungs som signaturmelodi av Inger Nilsson i TV-serien Pippi Långstrump från 1969, samt i Olle Hellboms Pippi Långstrump-filmatiseringar, både i inledningen och avslutningen.

Publikation[redigera | redigera wikitext]

Inspelningar[redigera | redigera wikitext]

En tidig inspelning gjordes av Inger Nilsson, och gavs ut på albumet Här kommer Pippi Långstrump från 1969.[1] Sången finns också inspelad med Siw Malmkvist, och utkom på albumet Pippi från 1980.[2]

Sången är välkänd i flera länder, bland annat i Tyskland, och har där gjorts i flera coverversioner, bland annat i flera technoremixversioner och av punkbanden Heiter bis Wolkig och WIZO.

I populärkultur och politik[redigera | redigera wikitext]

Melodin används av tyska fotbollssuportrar, och sjungs ofta tillsammans med synkroniserade hopprörelser. Detta har gjort att sången förknippats med diskussioner om läktarnas säkerhet vid hög belastning på bland annat Westfalenstadion i Dortmund. Melodin sjungs med texten "Hey, Eintracht Frankfurt" av Eintracht Frankfurts supportrar.

Den tyska socialdemokratiska politikern och SPD-generalsekreteraren Andrea Nahles sjöng 3 september 2013 sången med den tyska texten "Ich mach mir die Welt, wide wide wie sie mir gefällt" i den tyska förbundsdagen som svar på ett uttalande av Angela Merkel, som Nahles ansåg uttala sig arrogant, egenmäktigt och verklighetsfrämmande.[3] Inspelningen av denna sång blev populär på Youtube i Tyskland, delvis på grund av det omusikaliska framförandet, och uppmärksammades av flera satirprogram. A-capellabandet Füenf använde också melodin för en satirvisa om förbundspresidenten Christian Wulff.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Hey, Pippi Langstrumpf, 4 augusti 2015.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]