Här kommer Pippi Långstrump

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmen från 1973, se Här kommer Pippi Långstrump (film). För datorspelet, se Här kommer Pippi Långstrump (datorspel).
Här kommer Pippi Långstrump
Sång av Inger Nilsson
Publicerad1978
Släppt1969
GenreBarn
SpråkSvenska
LåtskrivareAstrid Lindgren
Jan Johansson

Här kommer Pippi Långstrump är en barnsång med text av den svenska barnboksförfattaren Astrid Lindgren och med musik av jazzpianisten och kompositören Jan Johansson (1931–1968). Sången publicerades i En bunt visor för Pippi, Emil och andra 1978.

Sången sjungs som titelmelodi av Inger Nilsson i Olle Hellboms Pippi Långstrump-filmatiseringar, både i inledningen och avslutningen.

Publikation[redigera | redigera wikitext]

Inspelningar[redigera | redigera wikitext]

En tidig inspelning gjordes av Inger Nilsson, och gavs ut på skiva 1969.[1] Sången finns också inspelad med Siw Malmkvist, och utgiven på skiva 1985.[2] Sången är välkänd i flera länder, bland annat i Tyskland, och har där gjorts i flera coverversioner, bland annat i flera technoremixversioner och av punkbanden Heiter bis Wolkig och WIZO.

I populärkultur och politik[redigera | redigera wikitext]

Melodin används av tyska fotbollsfans, och sjungs ofta tillsammans med synkroniserade hopprörelser. Detta har gjort att sången förknippats med diskussioner om läktarnas säkerhet vid hög belastning på bland annat Westfalenstadion i Dortmund. Melodin sjungs med texten "Hey, Eintracht Frankfurt" av Eintracht Frankfurts fans.

Den tyska socialdemokratiska politikern och SPD-generalsekreteraren Andrea Nahles sjöng 3 september 2013 sången med den tyska texten "Ich mach mir die Welt, wide wide wie sie mir gefällt" i den tyska förbundsdagen som svar på ett uttalande av Angela Merkel, som Nahles ansåg uttala sig arrogant, egenmäktigt och verklighetsfrämmande.[3] Inspelningen av denna sång blev populär på Youtube i Tyskland, delvis på grund av det omusikaliska framförandet, och uppmärksammades av flera satirprogram. A-capellabandet Füenf använde också melodin för en satirvisa om förbundspresidenten Christian Wulff.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Hey, Pippi Langstrumpf, 4 augusti 2015.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]