Teskedsorden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Teskedsorden är en svensk stiftelse som grundades 2006 av Tidningen Vi. Stiftelsens motto är ”Tillsammans för mångfald och tolerans”. Varje år delar stiftelsen ut två stipendier på Teskedsdagen.

Stiftelsen bygger sin verksamhet på FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna (UDHR), FN:s konvention om avskaffande av alla former av rasdiskriminering (CERD) samt FN:s konvention om barnets rättigheter (CRC). Teskedsordens värdegrund bygger på övertygelsen att alla människor har lika värde och lika rättigheter, att barn har särskilda rättigheter och att stater har särskilda skyldigheter att leva upp till dessa rättigheter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Teskedsorden bildades i augusti 2006 av Tidningen Vi och inspirerades av några rader i den israeliske författaren Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker. Teskeden är en symbol för handling. En människa handlar enligt Amos Oz på ett av följande tre sätt om det börjar brinna:

  1. Hon springer från eldsvådan så fort hon bara kan och bryr sig inte om dem som inte kan springa.
  2. Hon skriver en ilsken insändare till tidningen och kräver en ansvarig makthavares avgång.
  3. Hon hämtar en hink vatten och öser det över elden. Och om inte hon har någon hink så tar hon ett glas och om hon inte hittar ett glas så tar hon en tesked. Om vi alla bidrar bara med en tesked vatten så kan vi faktiskt släcka elden.

Stiftelsens initiativtagare var Camilla Nagler. Efter en jur.kand och kurser i litteraturhistoria och språk arbetade Camilla Nagler som skönlitterär förläggare. År 2010 utsågs hon till generalsekreterare för Teskedsorden.

Tidiga projekt[redigera | redigera wikitext]

De projekt Teskedsorden driver har inriktning mot barn och ungdomar. Sedan starten har Teskedsorden drivit ett skolboksprojekt. Sedan Hur man botar en fanatiker kom ut på svenska har den, tillsammans med en särskild av Sanoma Utbildning utarbetad lärarhandledning, skickats ut som gåva till elever på gymnasiet – sammantaget drygt 800 000 exemplar. Boken finns också som ljudbok, inläst av Jonas Karlsson.

För att stimulera till diskussion i klassrummet om tolerans längre ner i åldrarna såg Teskedsorden till att filmerna Zozo, This Is England och Precious kunnat ses av samtliga åttondeklassare.

Sedan 2007 har Teskedsorden delat ut drygt 800 000 exemplar av Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker. Boken är Teskedsordens stora inspirationskälla vars filosofi genomsyrar stiftelsens arbete.

Teskedsorden gav tillsammans med bokförlaget Rabén & Sjögren barnboksförfattaren Pernilla Stalfelt i uppdrag att skriva "Vem är du? En bok om tolerans". Drygt 220 000 exemplar av boken har skickats ut som gåva till elever i årskurs 3. Våren 2014 publicerades en trespråkig upplaga (svenska, engelska och arabiska) för att den också skulle nå nyanlända barn och barn med svenska som andraspråk.

2015 och 2015[redigera | redigera wikitext]

Under våren 2014 genomförde Teskedsorden ett samarbete med B. Wahlströms bokförlag. Det gick under namnet "Att gå i någon annan skor" och samlade fyra högstadieklasser för att på olika sätt lyfta toleransfrågor genom litteratur, föreläsningar, diskussioner och filmvisningar. [1][2]

"Inte en främling" är ett projekt som löpt under hela 2014. Varje vecka har på inteenframling.se publicerats en ny berättelse som behandlar personliga erfarenheter av utanförskap och tankar om identitet. Bland författarna finns många kända namn. Under våren 2015 gav Teskedsorden tillsammans med Norstedts förlag ut en bok med samtliga bidrag. Den delades ut som personlig gåva till elever som läser svenska som andraspråk, om deras lärare beställer en klassuppsättning av boken. Under 2015 läggs nya berättelser ut på hemsidan en gång i månaden.

I december 2015 lanserade Teskedsorden en kampanj där det möjliggjordes för alla i årskurs åtta möjligheten att under ett års tid streama filmen Trevligt folk. Dokumentären visar med humor och värme hur något så ”enkelt” som bandy kan fungera som brobyggare. Filmen ställer frågor om rasism och utanförskap, men ger också exempel på kämpaglöd och vänskap för livet. Till filmen medföljer en lärarhandledning med konkreta tips på hur klasserna kan arbeta med filmen i skolundervisningen.

Teskedsorden valde i samarbete med Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, TCO, LO, Unizon, Gertrud Åström och Albert Bonniers Förlag, att ge Alla borde vara feminister till samtliga elever i årskurs 2 på gymnasiet i december 2015. Författaren till boken är Chimamanda Ngozi Adichie och texten är från början ett TED-talk som setts av över två miljoner människor på YouTube. Förhoppningen är att boken ska vara en språngbräda för diskussioner om jämställdhet och feminism. En lärarhandledning är planerad att presenteras i slutet av januari.

Senare år[redigera | redigera wikitext]

Under 2017 lanserade Teskedsorden kampanjen ”Var inte medrasist – säg ifrån!” som belyser att en tyst åskådare till någon som agerar eller uttalar sig rasistiskt, gör personen till medrasist. Kampanjen ger tips på du tydligt kan säga ifrån när någon agerar eller uttalar sig rasistiskt och på så sätt bidra till ett samhällsklimat där acceptansen för intoleranta åsikter minskar, åsikter som kan leda till förödande konsekvenser.

Barnens planet är en barnbok med tillhörande musik och handledning som är framtaget av Teskedsorden och är ett verktyg för förskolepedagoger att arbeta med mångfald genom bild, sång och text. Barnens planet tar sin utgångspunkt i Barnkonventionen och där syftet är att förmedla dess budskap om alla barns lika rättigheter även till de små. Med hjälp av Barnens planet är vår kan förskolepedagogen på ett lekfullt och kreativt kan behandla frågor om mångfald och allas lika värde tillsammans med barnen.[3]

I februari 2018 lanserades appen Reality check och är Sveriges första app mot rasism. Reality check syftar på att genom rollspel få unga att reflektera kring både rasism och vardagsprivilegier. Appens material är baserat på unga personers verkliga berättelser och erfarenheter av vardagsrasism i Sverige. Spelet är upplevelsebaserat och utformat så att användaren kan välja och följa olika karaktärer under fem dagar och få ta del av olika pop-up meddelande avsedda för rollfiguren. Appen riktas främst till unga i åldrarna 13-19 men också till lärare som arbetar med elever i dessa åldrar samt allmänheten. Reality Check som finns att kostnadsfritt ladda ner på App Store och Google Play. En kostnadsfri lärarhandledning medföljer även appen.[4]

Ekonomi och ledning[redigera | redigera wikitext]

Stiftelsen Teskedsorden är icke-vinstinriktad och finansieras genom stöd från företag, stiftelser och privatpersoner samt via försäljning av en liten tesked i silver, formgiven av guldsmeden Lo Pettersson. Stiftelsen har 90-konto.

Teskedsordens verksamhetschef är Lovisa Fhager Havdelin. Lovisa har en examen i Politiskt Magisterprogram med statsvetenskap och mänskliga rättigheter som inriktning. Hon har tidigare arbetat för svenska och internationella organisationer som Läkare Utan Gränser, Världens Barn och Peace Divided Trust. Utöver sitt arbete på Teskedsorden sitter hon idag även som styrelseordförande i insamlingsstiftelsen WONSA(World Of No Sexual Abuse). Sedan 2015 är hon invald i nätverket +SocialGood, en global sammanslutning av människor från hela världen med syfte att inspirera till världsförändring och skapa handlingskraft i våra sociala medier. 2015 blev Lovisa tilldelad Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-supporter.

Stipendier och priser[redigera | redigera wikitext]

Teskedsorden delar varje år ut två stipendier på 50 000 kronor vardera till personer eller grupper som gjort en insats för ett tolerantare och mänskligare samhälle.

Sedan 2010 delar Teskedsorden även ut ett litteraturpris:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Att gå i någon annans skor”. Arkiverad från originalet den 12 maj 2014. https://web.archive.org/web/20140512223747/http://www.teskedsorden.se/att-ga-i-nagon-annans-skor/. Läst 5 maj 2014. 
  2. ^ ”När världen krigade”. Arkiverad från originalet den 16 mars 2014. https://web.archive.org/web/20140316230248/http://www.wahlstroms.se/Startsida/Februari/Nar-varlden-krigade/. Läst 5 maj 2014. 
  3. ^ ”Förskola | Teskedsorden” (på sv-SE). www.teskedsorden.se. http://www.teskedsorden.se/for-skolan/forskola/. Läst 26 april 2018. 
  4. ^ ”Gymnasiet | Teskedsorden” (på sv-SE). www.teskedsorden.se. http://www.teskedsorden.se/gymnasiet/#appen. Läst 26 april 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]