Torkad frukt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Russin är exempel på en torkad frukt.

Torkad frukt är frukt som har blivit torkad, antingen naturligt eller med hjälp av en maskin. Vanligtvis används ett lådformat tråg - en ålla (variant på stavning = olla). En träram med galler eller nät spänt i ramen. Frukten läggs i ållan, helst utan inbördes kontakt för att motverka mögelangrepp och för att luften skall komma åt att forsla bort fukten från frukten. Torkningen kan forceras genom att luften värms upp. Alternativt kan frukten frystorkas vilket är det vanliga vid industriell tillverkning. Blåbärssoppa innehåller frystorkade blåbär. Vattnet avdunstar genom konvektion från frukten om den omgivande luften är torr och oavsett om den är kall eller varm. Det går t.ex. utmärkt att torka tvätt utomhus vid minusgrader.

Vid torkning eller dehydrering av frukt koncentreras aromer, sockerhalten och annat i frukten, resultatet blir bland annat att smaken förhöjs.

Russin, sviskon och dadel är exempel på populära torkade frukter. Andra frukter som är goda torkade inkluderar äpplen, aprikoser, bananer, tranbär, fikon, kiwi, mangoer, papaya, persikor, päron, sharon, ananas, jordgubbar, körsbär och tomater.