USA:s federala regering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
President Richard Nixon med sin regering (cabinet) samlat i sammanträdesrummet Cabinet Room i Vita husets västra flygel (1970).

USA:s kabinett (engelska the Cabinet of the United States) är en benämning på högt uppsatta befattningshavare i den verkställande grenen av USA:s federala statsmakt. Regeringen är i sig inget formellt beslutsorgan utan är endast rådgivande och beslut fattas enrådigt av dess medlemmar i egenskap av det ämbete som respektive medlem uppbär. Trots skillnad från många parlamentariska demokratier, där gruppen av departementschefer utgör ett beslutsorgan, kallas the Cabinet oftast ”regering” på svenska. Presidenten bestämmer vilka som ingår i regeringen.

I regeringen ingår vanligen, förutom presidenten och vicepresidenten (som båda väljs av elektorskollegiet), cheferna för departementen (som utses av presidenten med senatens råd och samtycke, andra befattningshavare som utsetts enligt föregående, samt rådgivare i presidentkansliet, exempelvis Vita husets stabschef (som inte behöver senatens råd och samtycke för att kunna tillträda).

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

USA

Denna artikel är en del i serien om:
Politik i USAAtlas
Politikportalen

Traditionen med en sammanträdande grupp ministrar, (a cabinet), likt i det forna moderlandet, var ett resultat av debatterna som föregick konstitutionen 1787, huruvida presidenten skulle styra med enrådighet eller kollegialt. I konstitutionens artikel 2 framgår det att "all verkställande makt" härrör från presidenten och därefter att han kan "avkräva skriftligen från sina departementschefer det som rör deras ämbeten och ansvarsområden".

Ministrarna som är departementschefer är presidentens förlängda arm rörande deras departements respektive sakområde, och har till uppgift att effektuera hans politik samtidigt som de måste försvara den inför kongressen båda kamrar och styra den verksamhet som ämbetet omfattar. I USA är ministerstyre normen. Ministrarna (som på engelska kallas för Secretary, med undantag av justitieministern som benämns Attorney General) utses av presidenten efter att senaten gett råd och samtycke därtill.

Det var inte förrän under 1900-talet som vicepresidenten inräknades i regeringen, dessförinnan sågs han främst som tillhörande den lagstiftande grenen, i dennes egenskap som senatens president.

Beteckningen United States Government, som avser den juridiska personen, är en samlingsbeteckning för hela den federala statsmakten, inklusive den lagstiftande och den dömande makten, för att särskilja den från statsmakterna på delstatsnivå. Engelskans government avser i USA alltså främst staten och inte regeringen, vilket det många gånger felaktigt översätts till på svenska.

Nationella säkerhetsrådet[redigera | redigera wikitext]

Frågor rörande utrikes- och försvarsfrågor behandlas och föredras i regel inför nationella säkerhetsrådet (National Security Council), som innefattar en snävare krets.

Lista över USA:s regeringar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Cabinet of the United States, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]