Hoppa till innehållet

Välling

Från Wikipedia
Version från den 31 juli 2017 kl. 17.29 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.5beta))

Välling är en maträtt vars huvudingredienser är mjöl samt vatten eller någon annan vätska, till exempel kokt komjölk. Det är en tunnare gröt som äts som soppa eller dricks.

Historiskt har välling varit ett vanligt förekommande livsmedel. Under antiken var välling gjord på sädesslag som vete basmat bland alla samhällsklasser. Majsvälling var tidigare en viktig del av dieten i Centralamerika och är det även i dag i delar av södra Afrika. I östra och sydöstra Asien är risvälling vanligt.

Välling i Sverige

I Sverige är det vanligt att ge välling till barn, som ofta dricker den i en nappflaska. Industriellt framställd välling ska enligt svensk lag berikas med mineraler och vitaminer.[1] I Sverige dominerar havremjöl, men välling kan också göras på andra mjöltyper, exempelvis vetemjöl, rågmjöl, mannagryn och majsmjöl. Ibland slutar barnen med välling i förskoleåldern, medan andra fortsätter och så småningom övergår till vuxenvälling.

Glutenhalten i välling diskuterades i slutet av 1980-talet, eftersom antalet barn med celiaki plötsligt ökade. Enligt en doktorsavhandling av barnläkaren Annelie Carlsson vid Universitetssjukhuset i Lund fyrfaldigades antalet barn med celiaki när glutenhalten i vällingprodukter ökade under 1980-talet och Livsmedelsverkets råd ändrades till att föräldrar skulle introducera gluten först efter 6 månaders ålder [2]. När mängden gluten minskade i vällingen sjönk antalet barn med celiaki till samma nivå som tidigare.[källa behövs] Rådet är nu att introducera liten mängd gluten medan barnet fortfarande ammas.[källa behövs]

Se även

Referenser