Mjöl

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vetemjöl)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vetemjöl

Mjöl är en finkornig substans framställd av någon råvara. Oftast avses malen säd – framförallt vete- och rågmjöl. Sådant mjöl tillverkas i en kvarn och används till bakning, stuvning och redningar.

Mjöl består till största delen av stärkelse. Grovt mjöl innehåller också mycket kostfiber. Mjöl kan förvaras i åratal så länge det hålls torrt och utom räckhåll för skadedjur som till exempel mjölbaggar. Vid siktning av mjöl fås kli som biprodukt.

Mjöl är den viktigaste ingrediensen i bröd, pasta, pannkakor m.m. Mjöl heter på latin Semila. Havremjöl härsknar fort på grund av den höga halten av omättat fett. Rostat havremjöl kallas för skrädmjöl och har längre hållbarhet. Havremjöl liksom majsmjöl och bovetemjöl är gluten-fritt.

Eftermjöl är det mjöl som vid malning kommer sist ur kvarnen och därmed erhåller något sämre kvalitet än andra mjölsorter.[1][2] Mjölet kommer från kliskikten i kärnan.[3]

Typer av mjöl[redigera | redigera wikitext]

Vetemjöl[redigera | redigera wikitext]

Vetemjöl är finmalet och siktat mjöl av vete med hög halt av gluten. Det används i många bakverk och brödsorter.Osiktat mjöl av vete kallas för grahamsmjöl. Blekning av vetemjöl upphörde i Sverige på 1940-talet. Berikning av vetemjöl med järn och B-vitaminer började i Sverige år 1944. För att förbättra bakegenskaperna tillsättes bromat eller askorbinsyra. I Sverige förbjöds bromat tillsats år 1982. Det finns vetemjöl med högre proteinhalt än det vanliga, exempelvis Vetemjöl special och Ölandsvetemjöl.

1 deciliter vetemjöl väger ca 60 gram men varierar med vattenhalt, halt av fullkorn samt hur grovt mjölet är.

Andra sorters mjöl[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]