Mjöl

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vetemjöl)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vetemjöl

Mjöl är en finmald substans framställd av någon råvara genom att använda en kvarn. Ordet "mjöl" avser ofta vegetabiliskt mjöl som tillverkas av till exempel säd (såsom vete och råg) men ordet kan även användas för till exempel frömjöl (pollen), eller för andra ämnen som har malts till mjöl, till exempel benmjöl och stenmjöl.[1]

Som livsmedel används mjöl till bland annat bakning, stuvning och redningar. Mjöl är även den främsta ingrediensen i till exempel bröd, pasta och pannkakor.


Mjöl består till största delen av stärkelse. Grovt mjöl innehåller också mycket kostfiber. Mjöl kan förvaras i åratal så länge det hålls torrt och utom räckhåll för skadedjur som till exempel mjölbaggar. Vid siktning av mjöl fås kli som biprodukt.

Havremjöl härsknar fort på grund av den höga halten av omättat fett. Rostat havremjöl kallas för skrädmjöl och har längre hållbarhet. Havremjöl är naturligt glutenfritt, lika så majsmjöl och bovetemjöl.

Eftermjöl kommer från kliskiktet i kärnan [2] och är det mjöl som kommer sist ur kvarnen vid malning och har därför något sämre kvalitet än andra mjölsorter.[3][4]

Typer av mjöl[redigera | redigera wikitext]

Vetemjöl[redigera | redigera wikitext]

Vetemjöl är finmalet och siktat mjöl av vete med hög halt av gluten. Det används i många bakverk och brödsorter. Osiktat mjöl av vete kallas för grahamsmjöl. Blekning av vetemjöl upphörde i Sverige på 1940-talet. Berikning av vetemjöl med järn och B-vitaminer började i Sverige år 1944. För att förbättra bakegenskaperna tillsättes bromat eller askorbinsyra. I Sverige förbjöds bromattillsats år 1982. Det finns vetemjöl med högre proteinhalt än det vanliga, exempelvis Vetemjöl special och Ölandsvetemjöl.

En deciliter vetemjöl väger ca 60 gram men varierar med vattenhalt, halt av fullkorn samt hur grovt mjölet är.

Andra sorters mjöl[redigera | redigera wikitext]

Vegetabiliska mjöl[redigera | redigera wikitext]

Animaliska mjöl[redigera | redigera wikitext]

Mineraliska mjöl[redigera | redigera wikitext]

Frömjöl är inte ett mjöl i den snävare bemärkelsen malet pulver.[5][6]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”SAOB - mjöl”. https://www.saob.se/artikel/?unik=M_1037-0211.F21Q-0136. Läst 19 januari 2023. 
  2. ^ Karin Bernfalk. ”Bagerskans ordlista”. bagerskan.se. http://www.bagerskan.se/p/bagerskans-ordlista.html. Läst 18 december 2011. 
  3. ^ Dalin, Anders Fredrik (1830). Ordbok öfver svenska språket: "eftermjöl". J. Beckman. sid. 381. https://books.google.se/books?id=oyU8AAAAIAAJ&pg=PA381&lpg=PA381&dq=eftermjöl&source=bl&ots=eD-LPC3miN&sig=R768As1bo4fJoaVriJIRc516zMw&hl=sv&sa=X&ei=vqjtTumeIuOM4gTq47CoDg&ved=0CDkQ6AEwAw#v=onepage&q=eftermjöl&f=false 
  4. ^ Mjölnaren i Projekt Runeberg; Den Nyttige Bilderboken eller Vandringen genom Verkstäderna (1850)
  5. ^ ”mjöl”. SAOB. 1945. https://svenska.se/saob/?id=M_1037-0211.F21Q. Läst 31 augusti 2022. ”2) a) (numera bl. tillf.) bot. om frömjöl l. ståndarmjöl; förr äv. om sporer o. d.” 
  6. ^ ”mjöl”. Svensk ordbok. 2021. https://svenska.se/so/?id=152049. Läst 31 augusti 2022. 

Referensfel: <ref>-tagg med namn "bagerskan", definierad i <references> används inte tidigare i texten.