Våroffer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Del av Nicholas Roerichs kulisser till uruppsättningen av Våroffer 1913.

Våroffer (franska: Le Sacre du printemps) är en modernistisk balett i koreografi av den polsk-ryske balettdansaren och koreografen Wacław Niżyński med originalmusik av den ryske kompositören Igor Stravinskij.

Mottagande, struktur och innehåll[redigera | redigera wikitext]

Våroffer uruppfördes av Ryska baletten på Théâtre des Champs Élysées i Paris den 29 maj 1913 med scenografi och kostymer av Nicholas Roerich. Såväl musik som dans uppfattades som så annorlunda och provocerande att tumult uppstod i salongen och polis måste tillkallas. Det är känt att Stravinskij omedelbart lastade koreografen Niżyński för den skandalösa föreställningen och kallade honom omusikalisk.

Våroffer framfördes bara sju gånger till, fyra i Paris och tre i London, innan den togs bort från Ryska balettens repertoar av dess ledare Sergej Djagilev, med hänvisning till dåligt publikintresse.

Musiken vann sedermera stort erkännande som konsertstycke och anses idag vara ett av 1900-talets mest inflytelserika musikaliska verk. Wacław Niżyńskis nyskapande balett, hans tredje i ordningen, är däremot förlorat, dels för att han inte gjorde några dansnotationer, och dels för att inget enhetligt notationssystem förekom.

Våroffer består likväl av 14 danser (satser) indelade i två akter och tar ungefär 35 minuter att framföra. Stycket skildrar vårens ankomst i det hedniska Ryssland; efter en serie riter väljs en ung flicka ut som offer till naturen, varpå hon dansar sig själv till döds. Verket kretsar kring vårens mystik och explosion av skapande kraft.

När Stravinskij anlitades av Ryska balettens ledare Sergej Djagilev var han i princip ett okänt namn. Efter Eldfågeln (1910) och Petrusjka (1911) var Våroffer det tredje stycket som Stravinskij komponerade för Ryska baletten. Musiken innehåller många nya inslag för sin tid, bland annat inom tonalitet, taktart, rytmik, betoning och dissonans. Musikanalytiker har noterat att mycket av musiken tar sin grund i rysk folkmusik, något Stravinskij själv brukade förneka.

I början av filmen Coco Chanel & Igor Stravinskij (2009) gestaltas den tumultartade premiärkvällen i Paris 1913. Försök att återskapa delar av Niżyńskis balett görs också.

Rekonstruktion av Niżyńskis balett[redigera | redigera wikitext]

Jungfrur ur originaluppsättnigen av Våroffer, poserande för en fotograf från den brittiska veckotidningen The Sketch i London 1913. Den andra från vänster är Marie Rambert, som även var repetitionsassistent åt koreografen och långt senare behjälplig vid rekonstruktionen av baletten.

Om Stravinskijs musik fortsatte att framgångsrikt framföras under seklets gång, så föll den ursprungliga baletten i glömska. 1987 sattes den ändå upp igen i Los Angeles av det amerikanska balettkompaniet Joffrey Ballet. Niżyńskis koreografi hade rekonstruerats av den amerikanska danshistorikern Millicent Hodson tillsammans med den brittiske konsthistorikern Kenneth Archer. Under arton år hade de samlat material kring den ursprungliga baletten för att återskapa den. De utgick från skisser, foton, minnen, partituranteckningar och brev. En stor mängd kvalificerat gissningsarbete blev nödvändigt i arbetet, men åttio procent av Roerichs originalkostymering återfanns och återskapades till uppsättningen. Hodson och Archer lyckades även konsultera Niżyńskis egen repetitionsassistent Marie Rambert vad gäller den ursprungliga koreografin, före hennes bortgång 1982.[1] Rekonstruktionen har senare satts upp av bland annat Mariinskijbaletten i samband med hundraårsminnet av Våroffer den 29 maj 2013 på Théâtre des Champs Élysées i Paris. Koreografens dotter Tamara Nijinsky, född 1920, bevistade denna föreställning.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Millicent Hodson: Nijinsky's Crime Against Grace: Reconstruction of the Original Choreography for Le sacre du printemps (Pendragon Press, 1996)

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hämtat från engelska Wikipedias artikel om en:Joffrey Ballet.
  2. ^ En artikel om balettrekonstruktionen och 2013 års uppsättning. dancing-times.co.uk

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]