Valletta

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Valetta)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Valletta
(Il-Belt Valletta)
Huvudstad
Valletta
Valletta
Valletta coa.svg
Stadsvapen
Etymologi: Jean Parisot de la Valette; grundare
Motto: Città Umilissima
Smeknamn: Il-Belt
Land Malta Malta
Koordinater 35°53′52″N 14°30′45″Ö / 35.89778°N 14.51250°Ö / 35.89778; 14.51250
Area 0,8 km²
Folkmängd 5 891 (2020)[1]
Befolkningstäthet 7 364 invånare/km²
Grundad 1566
Datum 28 mars
Borgmästare Alexiei Dingli (PN)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
GeoNames 2562305
8334638
Världsarv
Namn City of Valetta
År 1980 (#4)
Nummer 131
Region Europa och Nordamerika
Kriterier i, vi
Webbplats: http://www.cityofvalletta.org/
Valletta på natten sett från Sliema.
Valletta på natten sett från Sliema.

Valletta, även Valetta, officiellt Il-Belt Valletta, är en stad och kommun på ön Malta och huvudstad i republiken Malta. 2020 hade staden cirka 5 900 invånare.[1] Valletta är den befolkningsfattigaste huvudstaden inom Europeiska unionen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Valletta grundades av Johanniterordens ledare Jean Parisot de la Valette[2] den 28 mars 1566, då orden, som länge hade regerat över ön, valde att grunda en ny stad på Scebberrashalvön precis efter slutet av Maltas belägring. Detta för att förstärka ordens position på Malta. Staden designades av Francesco Lapparelli, och många viktiga byggnader byggdes av Gerolamo Cassar.

Nästa byggnadsboom i Valletta inträffade under brittisk överhöghet. Då breddades portar, byggnader revs och byggdes om, hus breddades och allmänna institutioner öppnade. Dock skadades hela staden av bombräder under andra världskriget; bland annat förstördes stadens operahus som byggdes vid stadens entré under 1800-talet. Staden innehåller många historiska kaféer, mötesplatser, restauranger, banker, hotell och regeringsbyggnader. Det finns också allmänna trädgårdar som ger utsikt över bland annat stadens hamn.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Vallettahalvön är Maltas huvudsakliga hamnområde, med de två naturliga hamnarna Marsamxett och Grand Harbour.

Staden innehåller flera byggnader av historiskt intresse, den mest betydelsefulla är katedralen San Giovanni (riddarnas kyrka). Andra viktiga platser är premiärministerns huvudbyggnad ’’Castille Place’’, stadsmuren som byggdes av Johanniterorden, parlamentshuset och det nationella konstmuseet. Valletta är ett av Unescos världsarv.

Valletta har en förstad, Floriana, som byggdes utanför Vallettas bastioner för dem som inte hade råd med ett hus i Valletta. Ett annat sådant område finns innanför Vallettas murar, ’’il-Mandraġġ’’, som från början byggdes för att hysa flottan, men som senare blev ett slumområde för hemlösa. På 1950-talet revs området delvis för att bygga ett riktigt bostadsområde. Området är fortfarande dock i relativt dåligt skick, om än bättre än förr.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Vallettas befolkning har sjunkit under åren, och ligger nu på ungefär en tredjedel av sitt maximum. Denna process accelererade ordentligt efter andra världskriget, då nya förstäder byggdes och folk flyttade ifrån huvudstaden. Staden är dock fortfarande Maltas kommersiella och administrativa centrum.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Maltas kollektivtrafik sköts av bussar, som främst går till eller från Valletta, med en huvudterminal precis utanför stadens entré. Trafik i staden är begränsad, och vissa vägar är enbart avsedda för fotgängare. År 2006 blev Valletta en trafikfri zon.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]