Wikipedia:Projekt Skellefteå

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Under vår första fysiska träff beslöt vi att ordna med en sida för att samordna gemensamma insatser.

Wikiträffar +/-

Veckovisa träffar:

Månatliga träffar:

Cup-o-coffee-simple.svg


Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Följande deltar i projektet efter förmåga:

Aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

090504 på Kåffein i Skellefteå[redigera | redigera wikitext]

Deltagare vid wikifika i Skellefteå.

Vi var sammanlagt nio personer i blandade åldrar. En del av oss hade tidigare skrivit i Wikipedia, andra inte ännu. Vi gjorde en presentationsrunda och pratade om sådant vi skrivit, ville skriva om eller hade läst. Vi gick igenom vad vi förväntade oss av träffen och hur vi kunde utveckla samarbetet vidare. Några förslag som kom upp var riktade insatser för att locka fler äldre deltagare, en fotosafari över Skellefteås arkitektur samt inskanning av bilder över äldre, ej längre existerande, arkitektur.

Vi konstaterade att det bland deltagarna fanns de med intresse för geografi, historia, heraldik, flaggor ... Det saknades artiklar om Implicit kunskap, information om bakgrunden till varför det ofta finns kyrktuppar på kyrkor. Finnegans Wake kom upp till diskussion. liksom korset på Maltas flagga (nu stämmer texten! Enar Nordvik 5 maj 2009 kl. 20.04 (CEST)).

Vi funderade på om sökfunktionen på Wikipedia visar artikelalternativ från andra språkversioner om en artikel på den svenska språkversionen saknas.

090625 på Kåffein i Skellefteå[redigera | redigera wikitext]

Deltagare: Anna h. Bauer, jlundqvi, Enar Nordvik, Tetraedycal, Simon Lidén, Caroline

Solen sken så vi (sex personer) satt ute. Vi funderade över upphovsrätt och hur vi får loss mer fritt material. Jag för in frågorna på lämplig plats här på sidan.

Resurser[redigera | redigera wikitext]

Artiklar[redigera | redigera wikitext]

Alla artiklar om Skellefteå bör finnas under sidan Kategori:Skellefteå. Jag hittade inga artiklar som både var märkta Skellefteå och som stubbe (eller vad man säger) --Anna Bauer 25 juni 2009 kl. 22.48 (CEST).

Hur funkar det då? Finns artiklar som bara ligger ex. under "Orter i Skellefteå kommun" automatiskt under "Skellefteå" också? /DrNo 26 juni 2009 kl. 09.06 (CEST)
Korta svaret på din fråga o ditt exempel: Tvärtom. Just nu finns artiklar om staden Skellefteå automatiskt under "Orter i Skellefteå kommun".
Långa svaret på din fråga:Nu när du frågar så märker jag att sidan Kategori:Skellefteå är en underkategori till sidan Kategori:Orter i Skellefteå kommun som i sin tur är underordnad Kategori:Skellefteå kommun. Rent allmänt så gör man kategorin x till en underkategori till kategorin y genom att på sidan kategori x skriva dit koden [[Kategori:y]]. Titta i redigeringsläge på sidan Skellefteå och du ser koden [[Kategori:Orter i Skellefteå kommun]]. Kategorisidan Kategori:Orter i Skellefteå kommun innehåller därför Skellefteå som underkategori. --Anna Bauer 5 juli 2009 kl. 08.44 (CEST)

Fotografier[redigera | redigera wikitext]

Om det finns något behov så kan jag fotografera arkitektur och liknande i stan för wikipedias räkning. Säg bara till. Tetraedycal 5 maj 2009 kl. 23.11 (CEST)

Utmärkt! Vi fyller väl på listan nedan, bara. /Enar Nordvik 6 maj 2009 kl. 11.18 (CEST)

Mallar[redigera | redigera wikitext]

Det finns kanske ett antal artikelmallar?

Nu finns det en mall Mall:Illustrationsbehov-Skellefteå som kan placeras längst ned på nya eller gamla sidor som saknar bilder. Alla sidor där mallen placeras på hamnar automatiskt i Kategori:Illustrationsbehov-Skellefteå så att de samlas på ett sätt. Att placera ut mallen är enkelt även för nybörjare, klistra bara in {{Illustrationsbehov-Skellefteå}} i artiklar som saknar bilder.--Ankara 6 maj 2009 kl. 11.53 (CEST)

Wow! /Enar Nordvik 6 maj 2009 kl. 13.12 (CEST)
Man kanske skulle utöka "plats eller byggnad" något, så att mer Skellefteårelaterat ryms? Typ en baklastare? ("Lundbergare"). /DrNo 26 juni 2009 kl. 08.58 (CEST)

Mallen för översättningar, som diskuterades den 25 juni heter {{översatt}} och används genom {{översatt|url=länk till artikeln som den är översatt ifrån, hela url, inklusive http|språkversion=engelskspråkiga(t ex)}} ~ Tetraedycal 27 juni 2009 kl. 03.47 (CEST)

Karta över Västerbotten[redigera | redigera wikitext]

Hur bra måste kartan visa innan vi kan använda den för att visa var saker i Västerbotten ligger? Prova gärna att ange andra koordinater. /Enar Nordvik 6 maj 2009 kl. 11.36 (CEST)

Projekt Skellefteå på kartan över Västerbottens län
Red pog.svg
{{{ortnamn}}}
{{{ortnamn}}} på kartan över Västerbottens län.

Test av kartan samt fråga: Om man har följande position (64° 44' 41.83" N, 20° 57' 32.46" E) på Campus Skellefteå (bara som exempel) hur skriver man då ut longitud och latitud? Så här: lat=64,444183 och long=20,573246 ? --Anna Bauer 29 maj 2009 kl. 22.31 (CEST)

Nix. Men det trodde jag också först. Du måste omvandla koordinaterna till decimaler. 20° 57' 32.46" blir då 20.9574. Ex. http://www.hitta.se visar både lat/long (WGS84) och Decimal. /Enar Nordvik 2 juni 2009 kl. 07.09 (CEST)
Projekt Skellefteå på kartan över Västerbottens län
Red pog.svg
{{{ortnamn}}}
{{{ortnamn}}} på kartan över Västerbottens län.

Önskelistor/Efterlysningar[redigera | redigera wikitext]

Fritt material från museum och folks gömmor[redigera | redigera wikitext]

Hur få mer fria bilder/material till Wikimedia Commons och Wikipedia. Två förslag:

 • Folkligt marknadsföringsmaterial för att få tillgång till mer fritt material (tigga bilder!)
Hur blev det med tiggarbrevet, Anna? Alltså något begripligt att hänvisa till för folk som inte förstår wp eller upphovsrätt egentligen? Finns något roligare än dessa (nedan)? /DrNo 26 juni 2009 kl. 15.01 (CEST)
http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Licensing#Sweden
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:PD_Sweden
http://commons.wikimedia.org/wiki/Template:PD-Sweden
Den här är visserligen både enkel och snygg, men jag vet inte om den var så begriplig...
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.sv
Wikipedia:Underlag för förfrågan finns några mer eller mindre folkliga sätt att beskriva vad fria licenser innebär. --Anna Bauer 5 juli 2009 kl. 09.24 (CEST)
Ja, har man sett. Ska kolla in det./Enar Nordvik 26 juni 2009 kl. 22.14 (CEST)
 • Övertyga Skellefteå museum om att släppa deras inskannade bilder fria. Inskannade bilder räknas tydligen som ett eget verk (med ny upphovsrättstid på 70 år innan det släpps till public domain). Vi kan naturligtvis skanna in alla verk själva men det kommer nog att ta för lång tid.
  • Eftersom inskannade bilder är en viktig tillgång för ett museum (som kan få in pengar genom att sälja affischer från inskanningarna) så skulle man kunna föreslå att de istället för de högupplösta versionerna släppa mindre högupplösta versioner som visserligen inte duger till tryck men som funkar för Wikipedia (dataskärmen). Genom länkning från Wikimedia Commons hittar folk som vill ha tryck till museet.
   • Kanske händer det saker, jag ska prata med museet i veckan. Det vore inte fel om bilder från http://kulturarvvasterbotten.se bidde tillgängliga. /Enar Nordvik 30 juni 2009 kl. 07.47 (CEST)
    • Nu finns en intressant undersida till Projekt Skellefteå, nämligen Riktlinjer för uppladdning av bilder från Skellefteå museum. Detta positiva genombrott gjordes vid det "prat" som Enar hänvisar till här ovan. Mer info till en större grupp av människor (läs allmänheten) kommer inom kort. jlundqvi 2 juli 2009 kl. 20.51 (CEST)
     • Helt strålande! --Anna Bauer 5 juli 2009 kl. 09.24 (CEST)
      • Ja, visst är det spännande. Museet är inte heeelt färdiga med sin process än, men det verkar ytterst lovande./Enar Nordvik 7 juli 2009 kl. 00.10 (CEST)
       • Eller också blev det inget av detta när museet fick samråda med övriga museer i världen utanför....

Artiklar[redigera | redigera wikitext]

Jag har nu skrivit denna artikel. Tetraedycal 10 juni 2009 kl. 00.11 (CEST)

Artiklar som behöver utökas/förbättras[redigera | redigera wikitext]

 • Skellefteå - det ser ju heltokigt ut med den enorma listan över stadsdelar som fyller upp allt. Förslag? /Enar Nordvik 6 maj 2009 kl. 15.56 (CEST)
Kanske en artikel som behandlar stadsdelar i Skellefteå? Tetraedycal 15 maj 2009 kl. 00.32 (CEST)
Eller skippa en egen underrubrik för varje stadsdel och skriva ihop allt som en flytande text fast med stadsdelarnas namn fetmarkerade. Typ så här:
Alhem var det första området i Sverige där det byggdes grupphus med elektrisk uppvärmning. Detta skedde 1968, och projekterades av Bo Adamson. Anderstorp hyser Skellefteås största bostadsområde med med ca 4500 invånare och består till största delen av radhus och lägenheter, men det finns även villor. Barn som bor på Anderstorp går vanligtvis grundskolan på Tuböleskolan. Bonnstan är namnet på det område med 116 kyrkstugor i Skellefteå, som ligger strax öster om landsförsamlingens kyrka. Centrum är området kring Möjligheternas Torg med diverse butiker och galleria. Degerbyn är ursprungligen en jordbruksby som vuxit in i Skellefteå tätort, och numera är en del av staden. Längs med Bolidenvägen kan man dock se en del gamla hus från jordbrukstiden bland stadsbebyggelsen. Medlefors folkhögskola ligger i Degerbyn. Erikslid ligger ca. en kilometer norr om Centrum och byggdes mellan åren 1991-1995 och består av 365 lägenheter, samtliga hyreslägenheter som förvaltas av det kommunala allmännyttiga bostadsföretaget Skelleftebostäder. Servicen i området omfattar Coop Konsum, vårdcentral, kiosk, restaurang, äldreboende och Elon. Tidigare fanns ett systembolag i stadsdelens centrumbyggnad, men numera är det ersatt med ett nytt systembolag i Solbacken. En gångbro förbinder de två områdena Morellstigen och Annastigen. Goda bussförbindelser finns med Skellefteå Centrum.
Nu är stadsdelarna listade i bokstavsordning. Men man skulle kanske kunna tänka sig att arrangera dom som stadsdelar norr eller söder om älven? --Anna Bauer 29 maj 2009 kl. 23.07 (CEST)
Jag ser dock att det blir svårläst och dessutom finns det länkar till Erikslid och Bonnstan som egentligen bara är stubbar. Så, ja, kanske det är bättre med Henriks förslag att göra en artikel om Skellefteås stadsdelar och föra in stubbartiklarna Erikslid och Bonnstan där. --Anna Bauer 29 maj 2009 kl. 23.11 (CEST)
Kanske en kompromiss mellan de bägge lösningarna; en text av den typen som Anna skisserar borde kunna rymmas i huvudartikeln. Som skildrar stadsbilden och de viktiga stadsdelarna (men inte nödvändigtvis alla) och hur de hänger ihop. Sedan en huvudnot på det avsnittet som hänvisar till en underartikeln. Jag tror även att historieavsnittet behöver fixas till, den långa kronologiska listan tar upp väldigt mycket plats och bör nog flyttas. Nu är det en dålig balans i historieavsnittet, 1900-1990 klaras av på tre rader. En period som i alla fall för en utsocknes som jag förefaller vara mycket intressant.--Ankara 29 maj 2009 kl. 23.21 (CEST)
Väsentligast av allt tycker jag är att ta bort de tusen underrubrikerna (9.1 Alhem, 9.2 Anderstorp, 9.3 Bonnstan...) eftersom de förstör sidan fullständigt, då de fyller upp lsitan. /Enar Nordvik 30 maj 2009 kl. 12.25 (CEST)
Tack!/Enar Nordvik 26 juni 2009 kl. 22.10 (CEST)
F.ö. är listan över stadsdelar officiellt korrekt nu. / --Enar Nordvik 14 november 2009 kl. 17.07 (CET)
Och nu är den korrekt igen! (Nytt beslut i KF)/19 mars 2011 kl. 20.56 (CET)

Våra kortaste artiklar[redigera | redigera wikitext]

Vi har för närvarande åtta stycken artiklar på under 512 byte i Kategori:Skellefteå.

Make that 6./DrNo 19 augusti 2009 kl. 09.59 (CEST)
5 nu. Tetraedycal 14 november 2009 kl. 01.02 (CET)
3.--Enar Nordvik 14 november 2009 kl. 17.06 (CET)
Jag vet inte riktigt vad som har hänt, men vi är nu uppe i hela 27 stycken av någon anledning. tetraedycaltetraedycal 24 april 2010 kl. 13.35 (CEST)
Kategoristrukturen har förändrats, Wikipedia:Robothjälp/Arkiv_2010#Omkategorisera_svenska_orter. tetraedycaltetraedycal 24 april 2010 kl. 13.38 (CEST)
23. /Enar Nordvik 19 mars 2011 kl. 21.24 (CET)

Stubmallar[redigera | redigera wikitext]

Det diskuterades en del på wikifikan om stubmallar. Räcker det med en {{skellefteåstub}} eller behöver vi fler? Tetraedycal 25 juni 2009 kl. 22.48 (CEST)

Bilder[redigera | redigera wikitext]

En viking i skyliften vid bönhuset i Ragvaldsträsk

Om någon funderar på att skriva en artikel om "Profiles in courage of Skelleftea", upplåter jag gärna bilden vid sidan om. / --Weranda 15 maj 2009 kl. 16.15 (CEST)

Haha! /Enar Nordvik 22 maj 2009 kl. 09.50 (CEST)
Vi måste ha fler "ha-ha" på den här sidan för att öka känslan i publiceringen. Gärna i stil med "Ha-De-Ri-An, Ha-De-Ra!" Heja Enar - Din gamle galosch! --Weranda 18 juni 2009 kl. 21.58 (CEST)

Nutida bilder[redigera | redigera wikitext]

Nu har jag skapat Byggnadsminnen i Skellefteå kommun, så nu är det bara att ni åker ut och fotar objekten ovan + ett antal fler! Läs här om ni är osäkra på hur husen ser ut. Egentligen borde väl varje byggnadsminnefå en long/lat-koordinat också... /Enar Nordvik 29 juli 2009 kl. 00.20 (CEST)

Historiska bilder[redigera | redigera wikitext]

Upphovsrättsfrågor[redigera | redigera wikitext]

 • Hur funkar upphovsrätten då man tar foton av logotyper?
  • Är det ok att illustrera loggor med foton som i bakgrunden eller som en detalj i bilden råkar visa loggan?
 • Konstverk/byggnader i offentlig miljö
  • Det är visst ok att fotografera permanenta installationer i offentlig utomhusmiljö. Kan vi hitta en källa för detta?
  • Vad gäller för konstverk i offentlig inomhusmiljö? Är det ok att ta foton och släppa under CC-BY-SA eller GFDL?