Skellefteå lasarett

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skellefteå lasarett, huvudbyggnaden
Skellefteå lasarett, övre entrén (förlossning, ögonklinik etc).

Skellefteå lasarett är ett av tre länsdelssjukhus i Västerbottens län, de övriga är Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Lycksele lasarett. De flesta specialiteter finns representerade. Lasarettet har cirka 1 200 anställda. Man fungerar som akutsjukhus för var sin del av länet och hanterar således akuta sjukdomstillstånd som inträffar sällan för den enskilde patienten. Även om uppgiften i huvudsak är att bekämpa sjukdom arbetar man också hälsofrämjande och förebyggande.

Lasarettet ger service till invånarna i Skellefteå och Norsjö kommuner. Inom upptagningsområdet bor cirka 76 000 invånare. Skellefteå lasarett är ett akutsjukhus och hanterar således akuta sjukdomstillstånd som inträffar sällan för den enskilde patienten. Även om uppgiften i huvudsak är att bekämpa sjukdom arbetar man också hälsofrämjande och förebyggande.

Vid sjukhuset bedrivs också klinisk forskning på patientnära och angelägna sjukdomsområden. I synnerhet de kring hjärt-kärlsjukdomar, slaganfall, lungsjukdomar, mag-tarmsjukdomar och forskning kring optimal läkemedelsanvändning. Forskningen omfattar idag även omvårdnadsforskning.

Ursprungshuset är uppfört 1915 och ritat av Ernst Stenhammar, med senare större och mindre tillägg av arkitekterna CG Carlstedt, Svante Öhman och Birgitta Edberg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]