Skellefteå lasarett

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skellefteå lasarett, huvudbyggnaden
Skellefteå lasarett - vård och hälsa

Skellefteå lasarett är ett av tre länsdelssjukhus i Västerbottens län, de övriga är Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Lycksele lasarett. Skellefteå lasarett är ett komplett sjukhus och här finns även länets barnlöshetsmottagning. Lasarettet har cirka 1 200 anställda.

Lasarettet ger service till invånarna i Skellefteå och Norsjö kommun. Inom upptagningsområdet bor cirka 76 000 invånare. Skellefteå lasarett är ett akutsjukhus och hanterar således akuta sjukdomstillstånd som inträffar sällan för den enskilde patienten. Även om uppgiften i huvudsak är att bekämpa sjukdom arbetar man också hälsofrämjande och förebyggande.

Vid sjukhuset bedrivs klinisk forskning på patientnära områden som hjärt-kärlsjukdomar, slaganfall, lungsjukdomar och mag-tarmsjukdomar. På Skellefteå lasarett forskas det också på hur man använder läkemedel optimalt och bedriver omvårdnadsforskning.

Ursprungshuset är uppfört 1915 och ritat av Ernst Stenhammar, med senare större och mindre tillägg av arkitekterna Carl-Gustaf Carlstedt, Svante Öhman och Birgitta Edberg.

Region Västerbotten[redigera | redigera wikitext]

Skellefteå lasarett är en del av Region Västerbotten som drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Region Västerbotten har hälsocentraler i länets alla kommuner. På en del orter finns också privata hälsocentraler. En del av regionens hälsocentraler är sjukstugor med vårdplatser.

Tillsammans med kommunerna i länet ansvarar regionen också för att den som har nedsatt funktionsförmåga ska få habilitering eller rehabilitering för att själv kunna klara sin vardag så långt det är möjligt. I habilitering och rehabilitering ingår även möjligheten att få hjälpmedel som underlättar vardagen och ökar möjligheten till ett självständigt liv.

Regionens huvuduppdrag:

  • Hälso- och sjukvård samt tandvård
  • Folkhälsa och social välfärd
  • Kollektivtrafik
  • Regional utveckling och kultur
  • Forskning, innovation och utbildning
  • Engagemang i länets intressen nationellt och internationellt

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]