Skellefteå lasarett

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skellefteå lasarett, huvudbyggnaden
Skellefteå lasarett - vård och hälsa

Skellefteå lasarett är ett av tre länsdelssjukhus i Västerbottens län, de övriga är Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Lycksele lasarett, ägt av Region Västerbotten. Skellefteå lasarett är ett komplett sjukhus och här finns även länets barnlöshetsmottagning. Lasarettet har cirka 1 200 anställda.

Lasarettet ger service till invånarna i Skellefteå och Norsjö kommun. Inom upptagningsområdet bor cirka 76 000 invånare. Skellefteå lasarett är ett akutsjukhus och hanterar således akuta sjukdomstillstånd som inträffar sällan för den enskilde patienten. Även om uppgiften i huvudsak är att bekämpa sjukdom arbetar man också hälsofrämjande och förebyggande.

Vid sjukhuset bedrivs klinisk forskning på patientnära områden som hjärt-kärlsjukdomar, slaganfall, lungsjukdomar och mag-tarmsjukdomar. På Skellefteå lasarett forskas det också på hur man använder läkemedel optimalt och bedriver omvårdnadsforskning.

Ursprungshuset är uppfört 1915 och ritat av Ernst Stenhammar, med senare större och mindre tillägg av arkitekterna Carl-Gustaf Carlstedt, Svante Öhman och Birgitta Edberg.

Se även[redigera | redigera wikitext]