Wikipedia:Veckans tävling/Kvinnor då och nu XIII

Från Wikipedia
Fran Drescher, nyhetsaktuell skådespelare och fackföreningsordförande. Vill någon förbättra artikeln om henne?
Veckans tävling
Nu tittar vi närmare på kvinnor i olika tidsepoker och olika platser (och olika åldrar) igen. Men vilka kvinnor? Har du svårt att välja bland alla relevanta kvinnor som finns att skriva om? En röd tråd kan vara de som har namnsdag under "Fruntimmersveckan". Med olika stavningar av namnen, hittar vi bland annat Sara (Bibeln), Maggie Smith, Jóhanna Sigurðardóttir, Magdalena av Österrike (en), Emma Albani och Krystsina Tsimanouskaja.
Och vi har ju även en lång rad födelsedagsbarn: Dorothea Röschmann, Alice T. Schafer (en), Cecilie Ore, Edith Windsor (en), Monique Antoine (fr), Elvira Fortunato (en), Monica Lewinsky och många fler.
På bilden ovan ses Edith Windsor.
TävlingsledareZquid
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Söndag kväll: En vecka med tema "Kvinnor då och nu"... det tyckte jag var en bra idé, när det var "Fruntimmersvecka" och jag hade mindre att göra. Tyvärr blev min vecka inte alls lugn som jag räknat med. Men jag har iallafall konstaterat att tävlingen fått ett antal som tipsat om artiklar, och ett antal som skrivit (i) artiklar.
Allexim, Paracel63 och Larske hittade artiklar till Tipshörnan.
Paracel63 kom dessutom med första tävlingsbidraget. Sedan anlände Llevenius, Nordelch och LucieManette med olika förbättrade och skapade artiklar. Som vanligt är det en spännande blandning!
Nu är det bara några timmar kvar, men än finns det tid att hoppa in som deltagare.
Heja, heja, allihop!
• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
Nästa vecka är tävlingstemat Rekommenderat IV. Välkommen att delta även där!


Välkomna till ännu en Veckans tävling! Denna gång infaller det vi kallar "Fruntimmersveckan" under tävlingen. Därför tyckte jag att det passar bra att åter ha temat Kvinnor då och nu.


Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

I denna Veckans tävling ägnar vi oss åt att förbättra och skapa artiklar om kvinnor. Veckans tävling med temat "Kvinnor då och nu" (enbart eller i kombination med geografiskt tema) har arrangerats flera gånger tidigare – 2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2018 igen, 2019, 2020, 2020 igen, 2021, 2021 igen, 2022, hösten 2022 och i våras... men det finns fortfarande mycket att skriva om. Jag har hittat många kvinnor, grupper, händelser och annat – det har varit svårt att välja vilka jag ska tipsa om först. Så jag bara blundar och drar upp ett antal från min stora korg med artiklar att förbättra och artiklar att skapa. Hoppas att ni gillar blandningen, och vill vara med under veckan!

Jag godkänner artiklar om verkliga eller fiktiva kvinnor, gudinnor av olika slag och kvinnliga väsen såsom skogsrå. (Däremot inte om djurhonor. Sådana artiklar får vänta på någon framtida tävling.) I temat ingår även grupper, organisationer och liknande som bestått av (enbart) kvinnor, samt priser etc som delas ut till (enbart) kvinnor, händelser och annat som rör kvinnor.

I kategorin Kvinnor finns samtliga personer som är kategoriserade som kvinnor. Vill du hitta kvinnor inom något mer avgränsat ämnesområde, geografiskt område eller tidsepok, alternativt ägna dig åt artiklar som behöver förbättras? Då kan du bland annat titta här:

och engelskspråkiga Wikipedias kategorier

Fler tips finns i tipshörnans lista här nedan. Där kan du även lägga in egna förslag. Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

  • Mål: Förbättra och skapa artiklar om kvinnor då och nu, och sådant som rör kvinnor. Exempelvis priser och utmärkelser som ges/getts till (enbart) kvinnor, och kvinnohistoria. Om det råder tveksamhet avgör tävlingsledaren om en artikel platsar. Pinga gärna på diskussionssidan om du undrar över något.
  • Tid: 17 juli 2023 00:00:00 — 23 juli 2023 23:59:59
  • Tävlingsledare: Zquid.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
  • Botar: Botar får ledigt denna tävling och är välkomna någon annan vecka.
  • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
  • Vinnare:

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Bonuspoängen för första källan är något högre än för första bilden, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går även att få bonuspoäng för ljud- och filmklipp.

I tävlingen får du:

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Både nyskapade artiklar och textutökningar i gamla artiklar behöver minst en källa (befintlig eller ny), som ska anges.[a]
  • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.[b]
  • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
  • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös artikel.[a][b]

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I bildgalleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.

Artikeltips[redigera | redigera wikitext]

  1. Zquid: Utöka artikeln om Jelena Milasjina
  2. Zquid: Utöka artikeln om Mette Moestrup och ge den källor
  3. Zquid: Utöka artikeln om Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin och ge den fler källor
  4. Zquid: Utöka artikeln om Najader och ge den fler källor
  5. Zquid: Skapa artikeln om Amber Galloway (en)
  6. Zquid: Skapa artikeln om Mélica Muñoz-Schick (es), (en)
  7. Zquid: Skapa artikeln om Heba Saadieh (de) ([1])
  8. Zquid: Skapa artikeln om Virginie Viard (en)
  9. Zquid: Skapa artikeln om Akashinga (pt), (en)


  1. Allexim: Skriv en artikel om Cecilia Martinez, amerikansk miljöaktivist, 2020 en av Time Magazine's 100 Most Influential People, 5 november 2020 rådgivare till USA:s tillträdande president. (eng) Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Politik, juridik, samhällsdebatt, krigföring.
  2. Allexim: Skriv en artikel om Geertruida Wijsmuller-Meijer, nederländsk motståndskämpe, hedrad med Rättfärdig bland folken. (eng) (ty) Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Politik, juridik, samhällsdebatt, krigföring
  3. Allexim: Skriv en artikel om Shahla Humbatova, azerbajdzjansk mottagare av International Women of Courage Award.(eng)
  4. Allexim: Skriv en artikel om Roxana Cocoș, rumänsk OS-silvermedaljör i tyngdlyftning. (eng) (no)
  5. Allexim: Skapa en artikel om Esther Stace, australisk ryttarinna som satte världsrekord i hoppning med damsadel i början av 1900-talet. (en) (en:File:STACE-Esther M.jpg) [2],[3],[4] Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Övrig sport.
  6. Allexim: Föreslår skapande av en artikel om den indiska politikern, aktivisten Aruna Roy (en). Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer.
  7. Allexim: Skriv en artikel om USA-kongresskandidaten, den prisbelönta rösträttsaktivisten Esther Pohl Lovejoy.(eng)
  8. Allexim: Det saknas en artikel om Mona Hanna-Attisha, visselblåsare om vattenskandalen i Flint, Michigan. (eng) Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer.
  9. Allexim: Iliana Jotova alt. Iliana Iotova alt. Ilijana Jotowa, Bulgariens vice-president (en) (ned) (ty).
  1. Paracel63: Skapa Jennifer Barnhart (en)
  2. Paracel63: Skapa Joycelyn Elders (en)
  3. Paracel63: Skapa Anna Lembke (en)
  4. Paracel63: Skapa Gina Parody (en)
  5. Paracel63: Skapa Abastenia St. Leger Eberle (en)
  6. Paracel63: Skapa Genuskritisk feminism (en)
  7. Paracel63: Skapa Flo Perry (en)
  8. Paracel63: Skapa Lynne Segal (en)
  9. Paracel63: Utöka Ghada Amer (en)
  10. Paracel63: Utöka Simona Kossak (länk, länk, )
Betty Olsson
Född28 juni 1871[1]
Sankt Olofs församling[1], Sverige
Död25 april 1950[1] (78 år)
Norrköpings Hedvigs församling[1], Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningRösträttskvinna[1], fredsaktivist[1], rösträttsaktivist
Redigera Wikidata
  1. Larske: Utöka någon av de 100 kortaste artiklarna om kvinnor som saknar bild och där bild finns i Wikidata, se denna lista.
    Ett enkelt sätt är att lägga in {{Faktamall biografi WD}} i början av artikeln, se exempel för Betty Olsson här till höger.
    Observera att det är viktigt att granska att den faktaruta som inkluderas har ett korrekt innehåll, det händer ibland att en felaktig uppgift har rättats i Wikipediaartikeln men inte i Wikidata, se till exempel födelseåret för Augusta Wigert som är fel i Wikidata just nu (om det är rätt i Wikipedia).
  1. ^ [a b c d e f] Betty Eugenia Olsson 1871-06-28 — 1950-04-25 Antinazist, rösträttskvinna, fredsaktivist, läst: 18 februari 2021.[källa från Wikidata]

Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

  1. Zquid: Skapa artikeln om Ida Wolden Bache (en), (no)  Fixat / Lucie Manette (Diskussion)
  2. Allexim: Skapa en artikel om Mary Willie Arvin(en), sjuksköterska som hedrades av Frankrike (Croix de guerre), Storbritannien (Royal Red Cross)(en) och USA (Purple Heart) under 1:a världskriget.  Fixat / Lucie Manette (Diskussion)

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare, 36 p
  1. Fantasia Barrino, utökad 951 byte, första källan = 10 + 3 = 13 p
  2. Hertiginna, utökad 500 byte, första bilden = 5 + 2 = 7 p
  3. Liisa Kauppinen, ny, 1 650 byte = 16 p

Llevenius, 66 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Sirje Karis, ny, 3 230 byte = 32 p
  2. Regina Beck-Friis, utökad 494 byte, första bilden = 5 + 2 = 7 p
  3. Anna von Krusenstjerna, ny, 2 692 byte = 27 p

LucieManette, 118 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Ida Wolden Bache, ny, 6 528 byte = 65 p
  2. Mary Willie Arvin, ny, 5 320 byte = 53 p

Nordelch, 63 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Sheina Marshall, ny, 2 535 byte = 25 p
  2. Sidnie Manton, +1 837 byte = 18 p
  3. Hilde Mangold, ny, 2 036 byte = 20 p

Paracel63, 751 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Cissi Wallin, +2 700 byte = 27 p
  2. Feminism, +2 700 byte = 27
  3. Fjärde vågens feminism, ny, 7 500 +3 700 byte = 75+37 p
  4. Tristan Taormino, +3 200 +3 000 +12 000 byte = 32+30+120 p
  5. Fania Fénelon, +500 byte = 5 p
  6. Melissa Bulanhagui, ny, 8 500 +3 400 byte = 85+34 p
  7. Betty Olsson, +93 byte + bild 1 = 1+2 = 3 p
  8. Jean Tatlock, ny, 19 300 byte = 0 p (de flesta källorna ej kollade)
  9. Mollie Johnson, +5 300 byte = 53 p
  10. Surya Bonaly, ny, 13 700 +200 byte = 137+2 p
  11. Emanuelle Davin, ny, 8 400 byte = 84
  1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du använder en wikipediaartikel på en annan språkversion som utgångspunkt för artikeln på sv-wp, måste du ändå kontrollera uppgifterna från källan/källorna (bok, tidningsartikel etc) som den andra wp-artikeln hänvisar till, om du hänvisar till dessa källor i ditt bidrag. Skrivs läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.
  2. ^ [a b c d] Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.