Wikipedia:Veckans tävling/Pyeongchang! IX – Kina

Från Wikipedia
Tävla om de olympiska medaljrosetterna och få en kinesisk …!


Priser
  • Segrarpris:
  • Andrapris:
  • Tredjepris:
  • Övriga tävlande med minst 100 poäng:
  • Alla deltagare: En kinesisk …

Tävlingen har avslutats!

Loggboken

Nu är tävlingen igång! Vilket blir det första bidraget? Gott nytt år!


Uppe i Macau Tower sitter man inte still när man äter.
Uppe i Macau Tower sitter man inte still när man äter.

Måndag: Första bidraget för veckan kom från Boelnorra, som redan 00:20 firade det nya året med ett träd. Under dagen anslöt även Bairuilong, Nordelch och Thoasp – varmt välkomna, allihopa!

När nyårsdagen var till ända hade vi Bairuilong i topp, efter diverse pyssel i köks- och gravregionerna. På andra plats hittade vi Nordelch, som tillbringat dagen ihop med familjen Sork, gästande kusiner, en spetsig typ samt en besökare med kanelbrun päls. Thoasp inledde tävlingen med ett höghöjdsdopp, beundrade därefter utsikten från ett snurrigt torn och hamnade till slut på en flygplats. Boelnorra tog det lite lugnare – efter nyårsringningen i trädets topp – men avslutade ändå tävlingsdag ett hos en tibetan med sångröst.

Det var stor variation på bidragen, vilket är kul att se. Kämpa på!


Kina tågar in på Maracanã.
Kina tågar in på Maracanã.

Tisdag: Den andra tävlingsdagen fick vi två nya deltagare. Varmt välkomna, Murmeldjuret och Smetanahue! Totalt hade vi fyra fordon igång där ute bland risfälten.

Smetanahue inledde sitt deltagande med en diktsamling. Boelnorra var samtidigt fast i Tibet, och Thoasp väntade på ett flyg, så övriga tävlande tog chansen att skaffa sig lite marginal bakåt. Nordelch gjorde sitt med hjälp av eget "flygbolag", medan Bairuilong inhämtade stalltips från en prins. Ingen av dem hade dock en chans att stoppa Murmeldjurets framfart via prisutdelningar, olympiska insatser och en kvällsavrundning bland köttätande varelser. Resultatet blev en överlägsen ledning och något för övriga att tills vidare se upp till.

Onsdagen på Mount Everest väntas bli solig men något kylig (–34 °C). Den som vill ha 24-gradig värme kan istället söka sig till Hainan. Regnkläder rekommenderas dock.


Li Yinhe gör sitt för HBTQ-frågorna i Kina.
Li Yinhe gör sitt för HBTQ-frågorna i Kina.

Onsdag: Under onsdagen anslöt Zquid till startfältet – varmt välkommen! Dessutom var fem av de övriga igång med aktiviteteter på olika håll i Kina.

Zquid inledde sitt deltagande med att språka med ett par biskopar, intresserade sig därefter för en sexolog och avslutade dagen med lite paråkning. Boelnorra var samtidigt på senatsbesök. Thoasp gjorde ett allvarligt försök att avancera, via besök vid en damm och en skyskrapa, tillsammans med en regissör och en arkitekt. Efter en filmvisning avrundandes dagsetappen ute på en flod.

Nordelch hörde dock flåset bakifrån och tog det säkra före det säkra. På snabba vingar och uppe i bergen gjordes besök hos fler medlemmar av familjen Sork. Dessutom hälsade man på hos en fjällig figur. Bairuilong hade under tiden fått kunglig audiens, vilket stärkte andraplatsen i tävlingen. Murmeldjuret kände sig säker på sin ledning och kostade på att gå på bio.


CCTV:s huvudkontor liknar inga andra skyskrapor.
CCTV:s huvudkontor liknar inga andra skyskrapor.

Torsdag: Den fjärde tävlingsdagen bjöd på ytterligare tre tävlande – varmt välkomna, Pysslingen, Ulkl och Ma805!

Nu blev det trångt nere i kön, med en lång rad av tävlingsfordon som tutade för omkörning. Ma805 inledde med en författare, men fick nöja sig med en tidig tiondeplats. Ulkl körde direkt upp sig till åttonde plats, via besök i en säregen skyskrapa. Pysslingen var snäppet värre, efter en inledning hos folk i bergen och en senare träff med en munk i en närbelägen storstad. Boelnorra körde samtidigt fast i det gamla Macao men behöll ändå sin femteplats.

Kampen om tredjeplatsen gick vidare. Thoasp gjorde en kanalutflykt tillsammans med en skådis, men Nordelchs tandförsedda bekanta – kompletterade av en nosig typ – assisterade framfarten med den äran. Bairuilong var något poänglöst fortfarande kvar på sin kungliga audiens, vilket gav Murmeldjuret gott om tid att utöka ledningen; denna dag hette filmen Five Deadly Venoms.

Den som är i Peking kan glädja sig åt att huvudstaden numera faktiskt är smogfri flera dagar om året. Kanske kan den nya straffskatten mot miljöbovar vara del av förklaringen? Nåja, snö är det inte brist på i alla fall, inte i centrala Kina där 49 tåg fått ställas in på grund av ymnigt snöfall. Hoppas ni har dubbdäcken på…


I Yunnan står risfälten tätt som spön i backarna.
I Yunnan står risfälten tätt som spön i backarna.

Fredag: Tävlingsdag 5 bjöd på bidrag från sju tävlande. Och numera har fem av de tävlande fixat rosett.

Zquid börjar nu avancera, sakta men säkert. Under dagen marscherades till sjunde plats i nationalsångstakt, under beskådande av statsvapen och med siktet inställt på en park. Med på marschen var även ett par skådespelare, innan färden fortsatte på något av landets många vattendrag. Även Pysslingen var i farten, och avancemanget till sjätte plats skedde i en provins i sydväst ihop med en chefredaktör och med ett universitet som mål. Boelnorra upptäckte de rusande motorerna där bak och tog tips av en portugiskspråkig författare för att kunna klara sig kvar på femte plats.

Nordelch var samtidigt ute på flygtur med ytterligare en medlem ur familjen Sork. Thoasp lät sig dock inte imponeras utan rekryterade en seriemördare, en filosof, en dirigent och en akademiker till sitt klättrarlag inför färderna till ett högt och ett något mindre högt berg. Det räckte dock för att precis ta över tredjeplatsen. Medan Bairuilong återgick till sina köksbestyr, underhöll sig Murmeldjuret med sportskyttar, poeter och släggkastare. Ledningen krympte dock något under tiden.


Namtso är en vacker sjö – när inte isen ligger tjock…
Namtso är en vacker sjö – när inte isen ligger tjock…

Lördag: Den sjätte tävlingsdagen bjöd på två nya tävlande – varmt välkomna, JohanahoJ och Allexim (som nu kommer med annat än tävlingstips). Totalt var sju motorer igång under dagen, och ytterligare en passerade rosettgränsen.

JohanahoJ hade hittat en platta av det större slaget och surfade raskt om den stillastående Ma805. Allexim åkte på en flod till en dynasti, besökte en rebellisk general och avslutade dagen med ett kallt dopp. Pysslingen fortsatte sina utforskningar i sydväst med en historisk exposé, och femteplatsen kom allt närmare.

Under tiden flög Nordelch raskt vidare mot en skog vid en sjö. Thoasp ville dock inte vara sämre… Klätterlaget var igång även under lördagen, och ett heligt berg samt en turistfälla betades av, innan kosan styrdes mot en före detta sjö i nordväst och ett kvällsdopp i samma sjö som Allexim!

Bairuilong höll sig kvar på sin silverplats via en flodfärd roende ett intressant museiföremål. Dagen avslutades bland gamla ruiner. Murmeldjuret tuffade samtidigt vidare i ensamt majestät bland stadsdistrikten och beskådade långdistansares och höjdhoppares insatser på varsin idrottsplats.

Nu är det söndag igen. Det väntas runt tio minus i Namtsosjön, så hugade kvällsbadare får kanske ta fram isyxan. 26 plusgrader i Kaohsiung kanske kan locka även badkrukorna bland er? Lycka till med dagens utflykter, och se till att ha kul under tiden!


Chongwenporten var dagens utgångspunkt för en mycket inspirerad Baiuruilong.
Chongwenporten var dagens utgångspunkt för en mycket inspirerad Baiuruilong.

Söndag: Avslutningsdagen blev något alldeles extra. Nio tävlande var i farten, inklusive sent startande YesDi – varmt välkommen! Och hela 34 artiklar fixades till. Uppenbarligen var både vinterbadare och badkrukor uppfriskade och med skrivdonen i högsta hugg…

Sent startande YesDi var ute på en mjölkflod och halkade sig förbi för dagen söndagslediga Ma805. YesDi krockade dock på upploppet med Ulkl, och båda tog sig i mål på en delad elfteplats. Medan Smetanahue läste vidare på sin diktsamling i godan ro, smet JohanahoJ förbi med jordbävningsfart, bland bergen nära bäckenet. Allexim lät sig inspireras och smet i sin tur förbi Zquid och upp på sjunde plats, efter en söndag i racerfart långt borta i väster. Pysslingen gick på veckans yoga och förkovrade sig på ett museum, före aftonens bergspicknick med folken i grannskapet. Boelnorra höll sig dock kvar på femteplatsen, tack vare goda råd från en vittberest kolonialtjänsteman.

Nordelch gjorde flaxandes och på fyra ben veckans sista försök att återta den förlorade tredjeplatsen. Thoasp navigerade dock bland isflakenhög höjd och höll angriparen stången. Om siktet var än högre ställt, lyckades de båda tätfigurerna ta honom ur den villfarelsen ganska snabbt…

Korea är platsen för den avslutande Pyeongchang!-etappen.

Murmeldjuret tog med sin stora ledning chansen att ägna söndagen åt lite asiatiska spel, med en badmintonspelare och en jättepanda på var sin sida på läktaren. Bairuilong såg dock till att Murmeldjuret också fick agera åskådare åt en 17 artiklar och 930 (!) poäng stark heldagsföreställning av det starkare slaget… Det började med inspektioner av tre av Pekings stadsportar. Efter lite studier av konstiga ben besöktes en park, före en utflykt till en helt ny storstadszon i söder. Eftermiddagen fortsatte på en släktträff med ett par premiärministrar och lika många kungar. Det goda vinet flödade ur det rituella bronskärlet, och de församlade fördrev tiden med att försöka hålla penseln rätt på papperet. Till festen anlände även ytterligare en släkting samt tre ambitiösa tidsresenärer. Bairuilongs söndag avslutades så i glada vänners lag, och han kände sig fullt rättmätigt som kungen av Kina.

Tack, allihopa, för en mycket väl genomförd tävlingsvecka! Era priser delas nu ut, och som deltagarpris får ni varsitt kinesiskt byggnadsverk. Förhoppningsvis ses vi åter i början av februari, när vår geografiska resa nått fram till slutdestinationen Korea. Surfa gott!

De tävlande har gått i mål!

Pyeongchang! IX – Kina …[redigera | redigera wikitext]

Vänster: Regionen Kina rymmer 10 miljoner kvadratkilometer och mer än 1 miljard människor. Höger: Jackie Chan fredar sig framgångsrikt på filmduken. Vänster: Regionen Kina rymmer 10 miljoner kvadratkilometer och mer än 1 miljard människor. Höger: Jackie Chan fredar sig framgångsrikt på filmduken.
Vänster: Regionen Kina rymmer 10 miljoner kvadratkilometer och mer än 1 miljard människor. Höger: Jackie Chan fredar sig framgångsrikt på filmduken.

… handlar om – just det – Kina! Det är nu inte så bara det. Folkrepubliken Kina är världens folkrikaste land, och numera ingår både Hongkong och Macao. Dessutom är begreppet Kina större än så, och den här veckan kan vi även skriva om Taiwan och alla tidigare riken som funnits i Kina sedan tidernas begynnelse.

Vad finns det då att skriva om? Tja, bland annat kraftiga dammar och långa kanaler, höga hus och stora flygplatser, äggliknande operor och mossiga kostymer, bildberättelser och bergsfolk, filmskådisar och jätteencyklopedier, klimpar i maten och klassiska kampsporter, kvinnliga taikonauter och miljonstäder på öar, spökfester och politisk bordtennis, mörklagda massakrer och mycket mera.

Så länge artikeln kan placeras in i kategori:Kina (eller dess underkategorier), platsar artikeln i tävlingen.

— /// —

Den här veckans tävling är nionde etappen i en tio månader lång odyssé. Resan kommer att ta oss ända till halvön där 2018 års olympiska vinterspel arrangeras. Den olympiska elden kommer att föras från region till region och till slut nå fram till Pyeongchang, lagom i tid för starten av 2018 års spel.

— /// —

Välkomna till etappen! Och pyeongchang[1] på er, allihopa!

Relaterade tävlingar[redigera | redigera wikitext]

  • Riostafetten, som arrangerades från november 2015 till augusti 2016 och slutade här.
  • Pyeongchang! –

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Tid: Vecka 1, 2018 (1 januari kl 00:00 – 7 januari kl 23:59)
  • Tävlingsledare: Paracel63
  • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng.
  • Priser: Vinnaren föräras den olympiska guldrosetten. Tvåan får motta den olympiska silverrosetten. Trean belönas med den olympiska bronsrosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den lila rosetten. Deltagarpris med anknytning till Kina delas ut till alla som är med i tävlingen.
  • Segrare: Bairuilong

Stafettpris[redigera | redigera wikitext]

Eftersom detta är en etapp i en tävling som avslutas först i februari 2018 finns det ett särskilt stafettpris. Det kommer att gå till den som deltar i alla deltävlingarna. Utdelning sker i samband med olympiska vinterspelen 2018.

Kinesiska deltagarpris[redigera | redigera wikitext]

Den här gången får alla deltagarna varsitt kinesiskt byggnadsverk. De delas ut efter ålder.

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt.
  • OBS! 1 Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.
  • OBS! 2 Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.
  • 3 p i bonus för första bilden i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Om artikeln endast innehåller en karta, räknas detta också som en bildlös artikel.
  • 3 p i bonus för första källhänvisningen i en artikel som skapats före tävlingsveckan.
  • Alla artiklar om Kina räknas in. Det inkluderar Folkrepubliken Kina, HongkongMacao och Taiwan, liksom allt som kan läggas in under kategori:Kina.

Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in. Av praktiska skäl endast ett tiotal per tipsare. Stryk över det som har fixats.

Kategorier och listor[redigera | redigera wikitext]

Dessutom kan man få en del tips från:

  1. Wikipedia:Önskelista/Kina
  2. Wikipedia:Önskelista/Geografi
  3. Wikipedia:Önskelista/Asien
  4. Wikipedia:Önskelista/Personer
  5. Kategori:Kina

exempel (med konkreta artikelexempel):

Hong Kinawan, 46 p
  1. Baike.com (en), ny 2 000 byte = 20 p
  2. Jiaozi, +1 500 byte, källa 1 = 15+3 = 18 p
  3. Manhua, +500 byte, bild 1 = 5+3 = 8 p

13. Ma805, 20 p[redigera | redigera wikitext]

  1. A Yi, ny 1 951 byte = 20 p

11. YesDi, 30 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Songhua, 2 693 byte, bild = 27 + 3 = 30 p

11. Ulkl, 30 p[redigera | redigera wikitext]

  1. CCTV:s huvudkontor, 2 976 byte = 30 p

10. Smetanahue, 32 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Cathay (diktsamling), ny 3 192 byte = 32 p

9. JohanahoJ, 46 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Yangtzeplattan, ny 2 588 byte = 26 p
  2. Jordbävningen i Sichuan 2008, + 473 byte = 5 p
  3. Longmen Shan (Sichuan), + 633 byte = 6 p
  4. Sichuanbäckenet, + 938 byte = 9 p

8. Zquid, 72 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Joseph Fan Zhongliang, + 58 byte = 1 p
  2. Aloysius Jin Luxian, + 103 byte = 1 p
  3. Li Yinhe, + 305 byte, källa 1, bild 1 = 3 + 3 + 3 = 9 p
  4. Shen Xue, + 324 byte, källa 1, 3 + 3 = 6 p
  5. Zhao Hongbo, + 292 byte, källa 1, 3 + 3 = 6 p
  6. De frivilligas marsch, + 180 byte, källa 1 = 2 + 3 = 5 p
  7. Kinas statsvapen, + 340 byte, källa 1 = 3 + 3 = 6 p
  8. Fan Bingbing, + 2592 byte = 26 p
  9. Lam Ching Ying, + 163 byte, källa 1 = 2 + 3 = 5 p
  10. Chaoyangparken, + 227 byte = 2 p
  11. Vattendrag i Kina + 220 byte, bild 1 = 2 + 3 = 5 p

7. Allexim, 107 p den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Sifloden, + 457 bytes = 5 p
  2. Qindynastin, + 945 bytes = 9 p
  3. Xiang Yu, + 129 bytes = 1 p, 1:a bilden = 3 p
  4. Namtso, + 1193 bytes = 12 p, 1:a källan = 3 p
  5. Palgon, + 119 bytes = 1 p, 1:a bilden = 3 p
  6. Driru, + 962 bytes = 10 p, 1:a bilden = 3 p
  7. Sikang, + 818 bytes = 8 p
  8. Kham, + 453 bytes = 5 p, 1:a bilden = 3 p
  9. Amdo, + 297 bytes = 3 p, 1:a bilden = 3 p
  10. Delingha, + 1679 bytes = 17 p, 1:a bilden = 3 p, 1:a källan = 3 p
  11. Chengbei, + 124 bytes = 1 p, 1:a bilden = 3 p
  12. Da Qaidam, + 153 bytes = 2 p, 1:a bilden = 3 p, 1:a källan = 3 p

6. Pysslingen, 197 p den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Daifolket, ny 1079 byte = 11 p
  2. Dehong, + 878 byte = 9 p
  3. Xuanzang, + 245 byte, källa = 3 + 2 = 5 p
  4. Kunming, + 609 byte + 2 039 byte, källa = 6 p + 20 p + 3 p = 29 p
  5. Yunnan, + 626 byte = 6 p
  6. Hu Shuli, ny 1 333 byte = 13 p
  7. Kunmings tekniska universitet, ny 1 909 byte = 19 p
  8. Nanzhaoriket, ny 2 199 byte = 22 p
  9. Miya Miqu, ny 1 399 byte = 14 p
  10. Yunnans provinsmuseum, ny 2 232 byte = 22 p
  11. Yun Ling, + 699 byte = 7 p
  12. Jingpofolket, ny 4 020 byte = 40 p

5. Boelnorra, 241 p den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Toona sinensis, +2 107 byte = 21 p
  2. Jamyang Kyi, 3 776 byte = 38 p
  3. Leal Senado, 2 813 byte = 28 p
  4. Macaos historiska centrum, 114 byte = 1 p
  5. Deolinda da Conceição, 4 057 byte = 41 p
  6. António de Albuquerque Coelho, 11 173 byte = 112 p

4. Nordelch, 393 p den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Eothenomys wardi, ny 2 994 byte = 30 p
  2. Eothenomys chinensis, +736 byte = 7 p
  3. Berylmys bowersi, + 1 191 = 12 p
  4. Tamiops maritimus, +832 = 8 p
  5. Kortsvansat piggsvin, +1 634 = 16 p
  6. Hipposideros larvatus, +732 byte = 7 p
  7. Nyctalus plancyi, ny 3 773 byte = 38 p
  8. Petaurista xanthotis, + 1 230 byte = 12 p
  9. Semnopithecus schistaceus, + 2 055 byte = 20 p
  10. Alticola barakshin, + 850 byte = 8 p
  11. Eothenomys custos, + 813 byte = 8 p
  12. Kortsvansad myrkott, +1 300 byte = 13 p
  13. Proedromys liangshanensis, ny 3 678 byte = 37 p
  14. Niviventer confucianus, +976 byte = 10 p
  15. Owstons palmmård, +1 490 byte = 15 p
  16. Aeretes melanopterus, +1 009 byte = 10 p
  17. Neodon linzhiensis, ny 2 968 byte = 30 p
  18. Falsistrellus affinis, +647 byte = 6 p
  19. Pipistrellus pulveratus, +1 076 byte = 11 p
  20. Murina bicolor, ny 2 716 byte = 27 p
  21. Poyangsjön +1 072 byte = 11 p
  22. Gutianshan (naturreservat), ny 1 476 byte = 15 p
  23. Murina gracilis, ny 2 338 byte = 23 p
  24. Muntiacus crinifrons, +1 894 byte = 19 p

3. Thoasp, 420 p den olympiska bronsrosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Zhalinghu, +2 308 byte = 23 p
  2. Macau Tower, +2 301 byte = 23 p
  3. Taiwan Taoyuan International Airport, +2 134 byte, bild = 21 + 3 = 24 p
  4. Baihetan-dammen, +1 141 byte = 11 p
  5. SEG Plaza, +1 228 byte, bild, källa = 12 + 3 + 3 = 18 p
  6. Chen Kaige, +943 byte, bild = 9 + 3 = 12 p
  7. Wang Shu, +523 byte = 5 p
  8. Bröllopsfesten, +1 418 byte, källa = 14 + 3 = 17 p
  9. Haifloden, +3 053 byte, bild = 31 + 3 = 34 p
  10. Lingqukanalen, +2 723 byte = 27 p
  11. Maggie Cheung, +863 byte = 9 p
  12. Huang Yong, +1 086 byte = 11 p
  13. Jolan Chang, +1 517 byte, källa = 15 + 3 = 18 p
  14. Tan Dun, +1 597 byte, bild = 16 + 3 = 19 p
  15. Li Zehou, +892 byte = 9 p
  16. Lhakpa Ri, +1 772 byte = 18 p
  17. Tai Mo Shan, +97 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  18. Songshan, +1 781 byte, källa = 18 + 3 = 21 p
  19. Victoria Peak, +1 886 byte = 19 p
  20. Aydingkol, +2 268 byte = 23 p
  21. Namtso, +2 066 byte = 21 p
  22. Bosten, +2 648 byte, källa = 26 + 3 = 29 p
  23. Pangongsjön, +2 475 byte = 25 p

2. Murmeldjuret, 870 p den olympiska silverrosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Hong Kong Film Awards, ny 3 964 byte = 39 p
  2. Kina i olympiska sommarspelen 2016, ny 51 078 byte = 510 p
  3. Bio Zombie, + 1 158 byte = 11 p
  4. Peking Opera Blues, ny 4 268 byte = 42 p
  5. Five Deadly Venoms, ny 3 858 byte = 38 p
  6. Zhang Mengxue, ny 1 922 byte = 19 p
  7. Xin Qiji, bild 1 = 3 p
  8. Zhang Wenxiu, bild 1 = 3 p
  9. Tianhe, bild 1 = 3 p
  10. Bai Xue, bild 1 = 3 p
  11. Ni Zhiqin, + 982 byte, källa 1, bild 1 = 10 + 3 + 3 = 16 p
  12. Tianhe Stadium, ny 3 862 byte = 38 p
  13. Wuhan Sports Center Stadium, + 477 byte, källa 1 = 5 + 3 = 8 p
  14. Asiatiska spelen 1990, ny 10 248 byte = 102 p
  15. Yu Yang, bild 1 = 3 p
  16. Basi (jättepanda), ny 3 276 byte = 32 p

1. Bairuilong, 1 328 p den olympiska guldrosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Nio tripodkittlar, ny 6 090 byte = 61 p
  2. Sanxingdui, +6 600 byte = 66 p
  3. Gravar med båtformade kistor, ny 3 383 byte = 34 p
  4. Shang Da Ding, ny 6 530 byte = 65 p
  5. Shang Da Wu, ny 9 093 byte = 91 p
  6. Sifloden, +1 847 byte = 18 p
  7. Houmuwukärlet, ny 3 483 byte = 35 p
  8. Yinxu, +2 816 byte = 28 p
  9. Chongwenmen, ny 4 400 byte = 44 p
  10. Xuanwumen, ny 5 438 byte = 54 p
  11. Fuchengmen, ny 4 675 byte = 47 p
  12. Orakelbensskrift, +1 931 byte = 19 p
  13. Taorantingparken, +178 byte, bild 1= 2+3 = 5 p
  14. Xiongan, ny 4 052 byte = 41 p
  15. Shangdynastin, +2 434 byte = 24 p
  16. Yi Yin, ny 12 649 byte = 126 p
  17. Yi Zhi, ny 5 730 byte = 57 p
  18. Shang Da Geng, ny 8 559 byte = 86 p
  19. Shang Da Jia, ny 8 961 byte = 90 p
  20. Fyra baggars quadripod, ny 2 418 byte = 24 p
  21. Åtta principer av Yong, ny 4 086 byte = 41 p
  22. Shang Qiang Jia, ny 6 987 byte = 70 p
  23. Jie av Xia, ny 7 170 byte = 72 p
  24. Kung Ping av Zhou, ny 5 917 byte = 59 p
  25. Kung Nan av Zhou, ny 7 087 byte = 71 p

  1. ^ Uttalas som det låter (pjångtjang!), följt av 10 volter i luften innan man landar i snön igen…