Wikipedia:Veckans tävling/Pyeongchang! I – Medelhavet

Från Wikipedia
Tävla om de olympiska medaljrosetterna & få en mediterransk …!


Priser
  • Segrarpris:
  • Andrapris:
  • Tredjepris:
  • Övriga tävlande med minst 100 poäng:
  • Alla deltagare: En mediterransk sak…

Tävlingen har börjat!
Tävlingslogg

Nu är stafetten igång! Vilket blir det första bidraget?


Stafetten inleddes på Alborán.
Stafetten inleddes på Alborán.

Måndag: Stafetten startade på en liten spansk kobbe långt i väster. Första dagen var sex tävlande på startlinjen, och en rodde hem en rosett. Varmt välkomna – Boelnorra, Ma805, Olavhose, Thoasp, Ulkl och YesDi!

Efter dag ett var YesDi i topp, med utflykter i väster- och österled. Olavhose höll undan på sin andraplats, via holmar och skär, knappt före Thoasp och dennes spanska, franska och italienska besök. Ulkl nådde fjärdeplatsen genom en maltesisk vattenväg.

Det är soligt och varmt runt Medelhavet just nu. Så glöm inte solskyddskrämen.


Boelnorra plockade svamp, hittade båt.
Boelnorra plockade svamp, hittade båt.

Tisdag: Under tisdagen anslöt tre nya tävlande – varmt välkomna, Annapannar, JohanahoJ och Nordelch! Sammanlagt pysslades det med tio olika artiklar.

Vid dagens slut hade vi JohanahoJ på en åttonde plats, efter besök på Jules Vernes utgång från underjorden. Nordelch nyttjade en vass simmare till att klämma sig upp till sjätte plats, strax bakom Boelnorra (som på sin svamputflykt gjorde ett oväntat fynd). Annapannar – som även hon seglade i italienska vatten – lade beslag på fjärdeplatsen. Fortsatt tvåa i tävlingen var Olavhose, efter besök i trånga farvatten. Samtidigt drygade YesDi ut sin ledning, via maltesiska, grekiska och strandhugg.

Jag hoppas ni har det trevligt där nere på böljan. Efter tidigare åskväder är det nu soligt även på Cypern, för den som tänker sig däråt.


Gamla stan i Syrakusa ligger på en ö.
Gamla stan i Syrakusa ligger på en ö.

Onsdag: Under onsdagen fick vi en ny deltagare – varmt välkommen, Zquid! Sammanlagt var sex båtar i vattnet på olika håll.

Vid dagens slut hade Zquid varit på Sardinien, medan JohanahoJ avancerade till sjätte plats med vulkanisk hjälp. Boelnorra försvarade femteplatsen efter assistans från en kartograf, strax bakom Annapannar och hennes sicilianska upptäckter.

Topptrion var fortfarande densamma. Thoasp besökte Malta, samtidigt som Olavhose fortsatte sin utforskningar av trånga farvatten. Ledande YesDi kostade på sig en ledig dag, möjligen på någon solig plats.


Sicilien, en riktig "cosa nostra" för torsdagens tävlande.
Sicilien, en riktig "cosa nostra" för torsdagens tävlande.

Torsdag: Inga nya deltagare under torsdagen, men bidrag från sju tävlande är inte fy skam. Och det hände saker i resultatlistan…

Zquid var i Monaco och lärde sig mer om furstendömets olika notabiliteter, medan JohanahoJ var på italiensk ösafari. På andra sidan av Sicilien fortsatte Annapannar sina utgrävningar. Sicilien var ett "cosa nostra" för våra tävlande, för på nordsidan av ön ägnade sig Boelnorra samtidigt åt en kyrka.

Boelnorra hade nu gått om Thoasp men var trots det inte uppe på medaljplats. Ma805 hade nämligen äntligen fått igång båtmotorn (lånad från Flåklypa Grand Prix?) och rusade värre än ett Obelixdrivet skepp genom fältet upp till en stilig andraplats. Motorn hade effektivt bränsle i form av Medelhavets alla öar, och tidigare tvåan Olavhose passerades i höjd med Lipari (eller om det var vid den tunisiska kusten). YesDi ville inte vara sämre och presenterade själv en massa kuststäder! Ledningen var tryggad, åtminstone tills vidare…


Korinthkanalen, en genväg upp till sjätte plats.
Korinthkanalen, en genväg upp till sjätte plats.

Fredag: Fredagen bjöd på bidrag från fem deltagare, varav tre tjänade ihop till rosett. Trevligt!

Under dagen avancerade Zquid upp på åttonde plats, med hjälp av en venetianska och en maltesiska. Thoasp var samtidigt på Cypern och badade (?). Detta utnyttjade JohanahoJ, som via grekiska genvägar tog sig ut på djupt vatten och upp på en ny sjätteplats. Även om fjärdeplatsen stod kampen hård, mellan Annapannar (som språkade med sardinier) och Boelnorra (som inhämtade färdråd från en amiral).

De tre i toppen var dock osynliga. Måhända hade de något stort på gång…


Malta, en östat som tar ton.
Malta, en östat som tar ton.

Lördag: Lördagen var en aktiv dag med sju båtar i vattnet. Och ytterligare en rosett tjänades in.

Under dagen pendlade Zquid mellan Malta och Monaco. Åttondeplatsen gick dock förlorad någonstans på havet, eftersom Ulkl laddat båtmotorn med 26 (!) korsikanska kommuner och toppat med en salinititetskris. Thoasp höll dock undan (tack vare en syrisk hamnstad) och avancerade av bara farten upp på sjätte plats, förbi JohanahoJ (som var fast i studier ute på Medelhavet).

Medan Boelnorra klättrade i en fyr, hittade Annapannar en genväg upp på fjärde plats via ett antal sardinska grottor. Uppe i täten hade YesDi nu drygat ut sin ledning via en tunisisk och en toskansk kuststad.

Nu är det söndag. Vad kommer att hända under slutspurten?


Sayda är ett bra ställe att tillbringa en söndag på.
Sayda är ett bra ställe att tillbringa en söndag på.

Söndag: Nu är tävlingen över! Tack för en trevlig vecka med många trevliga bidrag. Under avslutningsdagen var sex båtar i vattnet.

Nordelch kom i mål på tionde plats, ett par smörgåskast bakom Zquid och några distansminuter bakom Ulkl. JohanahoJ tog hand om sjundeplatsen, efter en avslutning på Cypern. Thoasp höll samtidigt undan på sin sjätteplats, tack vare en söndag i Libanon, medan Boelnorra rodde hem femteplatsen med hjälp från en tornstad.

Nordafrika, platsen för nästa Pyeongchang!-etapp.

Olavhose slutade fyra, efter att under söndagen ha blivit förbiseglad av Annapannar (antingen väster eller öster om Sardinien. Ma805 gick i mål som tvåa, efter en slutspurt i den kroatiska arkipelagen. YesDi tillbringade å sin sida söndagen Sardinien och forsade i mål som klar etta.

Grattis till vinnaren och grattis till alla som var med! Nu delas rosetter och deltagarpriser (öar av olika slag) ut. Nästa vecka har redan börjat, med en illustreringsjakt. Annars kan jag önska alla välkomna till en ny stafettetapp den 5 juni, då vi ägnar oss åt Nordafrika.

De tävlande har gått i mål!

Pyeongchang! I – Medelhavet …[redigera | redigera wikitext]

Stafetten tar sin början den 1 maj, ett stenkast från… Medelhavet! Stafetten tar sin början den 1 maj, ett stenkast från… Medelhavet!
Stafetten tar sin början den 1 maj, ett stenkast från… Medelhavet!
Extra bonuspoäng! Dubbla poäng för allt som görs i artikeln Den olympiska elden denna vecka.

… har Medelhavet som ämne. Det är ett medelhav till Atlanten. Här finns mängder att skriva om, inklusive öar (och allt och alla på dem), skeppsvrak, idrottstävlingar, vattendrag, bihav och själva havet. I tävlingen ingår de geografiska artiklarna med anknytning till havet, men inte hela länder eller stora regioner (om de inte får rum på öar i havet). Däremot kan man skriva om alla hamnstäderna längs med Medelhavets och dess bihavs kuster, liksom om deras invånare – jag tror att det räcker och blir över. Fråga annars på diskussionssidan om du är osäker.

Den här veckans tävling är första etappen i en tio månader lång odyssé. Den kommer att ta oss från olympiska spelens vagga ända till halvön där 2018 års olympiska vinterspel arrangeras. Den olympiska elden kommer att föras från region till region och till slut nå fram till Pyeongchang, lagom i tid för starten av 2018 års spel.

De olika tävlingsetapperna är i grund och botten geografiskt och kulturellt avgränsade. Därför ägnar vi oss den här gången åt havet ett stenkast från där den olympiska elden tänds. Därefter fortsätter stafetten till en angränsande region. Det kommer att bli en tävlingsetapp i månaden, så boka redan nu in första hela kalenderveckan (den vecka som börjar med första måndagen i månaden) i juni, juli, augusti…

Välkomna till tävlingen! Och pyeongchang[a] på er, allihopa!

Relaterade tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Tid: Vecka 18, 2017 (1 maj kl 00:00 – 7 maj kl 23:59)
  • Tävlingsledare: Paracel63
  • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng.
  • Priser: Vinnaren föräras den olympiska guldrosetten. Tvåan får motta den olympiska silverrosetten. Trean belönas med den olympiska bronsrosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den lila rosetten. Deltagarpris med mediterransk anknytning utdelas till alla som är med i tävlingen.
  • Segrare: YesDi!

Stafettpris[redigera | redigera wikitext]

Eftersom detta är etapp I i en tävling som avslutas först i februari 2018 finns det en särskilt stafettpris. Det kommer att gå till den som deltar i alla deltävlingarna. Utdelning sker i samband med olympiska vinterspelen 2018.

Deltagarpriser[redigera | redigera wikitext]

Denna gång får alla varsin ö. De rankas från väster till öster.

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 50) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt.
  • OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.
  • 3 p i bonus för första bilden[b] i en tidigare bildlös artikel.
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.
  • Alla artiklar om havet, bihaven, öarna, hamnstäderna (egen hamn eller med näraliggande hamnstad) samt folk och ting på och i dem räknas. Vi skriver inte om hela länder eller regioner (utom de som som utgörs av öar) i denna tävling.[c]

Artikelförslag[redigera | redigera wikitext]

(plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in)

(deltagarna listas alfabetiskt ända fram till målsnöret)

OBS! Nedanstående rosetter är endast provisoriskt placerade. De kan senare bytas ut mot en mer värdefull rosett.

exempel:

Medi Terra, 46 p
  1. El Periódico de Catalunya (tidning i Barcelona), ny, 2000 byte = 20 p
  2. Faros, 1500 byte, källa 1 = 15+3 = 18 p
  3. Nuraghe Su Nuraxi, 500 byte, bild 1 = 5+3 = 8 p

1. YesDi, 671 p guldrosett[redigera | redigera wikitext]

  1. Alborán, utökad med 3278 byte, 1 källa = 36 p
  2. Preveza, utökad med 2593 byte, 1 källa, 1 bild = 32 p
  3. Methone, Messenien, utökad med 2517 byte = 25 p
  4. Ammoudia, utökad med 2599 byte, 1 källa = 29 p
  5. Alanya, utökad med 2022 byte = 20 p
  6. Mersin, utökad med 2016 byte = 20 p
  7. Marmaris, utökad med 1963 byte = 20 p
  8. Heraklion, utökad med 2250 byte = 23 p
  9. İskenderun, utökad med 2034 byte = 20 p
  10. Kaş, utökad med 1960 byte = 20 p
  11. Pafos, utökad med 2618 byte = 26 p
  12. Birżebbuġa, utökad med 2463 byte, 1 källa = 28 p
  13. Chania, utökad med 2549 byte = 25 p
  14. Patras, utökad med 2697 byte = 27 p
  15. Lista över kuststäder vid Medelhavet, ny artikel 24814 byte = 248 p
  16. Tabarka, utökad med 1851 byte = 19 p
  17. Orbetello, utökad med 1534 byte, 1 källa = 18 p
  18. Porto Torres, utökad med 1545 byte, 1 källa = 18 p
  19. Sant'Antioco, utökad med 1425 byte, 1 källa = 17 p

2. Ma805, 487 p silverrosett[redigera | redigera wikitext]

  1. Lista över öar i Medelhavet, utökad med 44 550 byte, bild, källa = 446 + 3 + 3 = 452 p
  2. Lista över öar i Kroatien, utökad med 3 470 byte = 35 p

3. Annapannar, 386 p bronsrosett[redigera | redigera wikitext]

  1. Eoliska öarna, utökad med 2340 byte, 1 källa = 23 + 3 = 26 p
  2. Panarea, minskad med 279 byte (hoppas jag slipper minuspoäng), 1 källa = 3 = 3 p
  3. Syrakusa, utökad med 2957 byte, 1 källa = 30 + 3 = 33 p
  4. Ortygia, utökad med 778 byte, 1 källa, 1 bild = 8 + 3 + 3 = 14 p
  5. Pantalica, utökad med 508 byte, 1 källa = 5 + 3 = 8 p
  6. Agrigento, utökad med 1518 byte = 15 = 15 p
  7. Cagliari, utökad med 2273 byte, 1 källa = 23 + 3 = 26 p
  8. Sardiska, utökad med 1887 byte, 1 källa = 19 + 3 = 22 p
  9. Sardinien, utökad med 2967 byte = 30 = 30 p
  10. Grotta del Bue Marino, ny 3595 byte, 1 bild = 36 + 3 = 39 p
  11. Grotta di Ispinigoli, ny 3082 byte, 1 bild = 31 + 3 = 34 p
  12. Korsikanska, minskad med 41 byte, 1 källa = 3 = 3 p
  13. Grotta del Fico, ny 3001 byte, 1 bild = 30 + 3 = 33 p
  14. Grotta di Su Mannau, ny 3022 byte = 30 =30 p
  15. Tirso, miskad med 10 byte, 1 bild = 3 = 3 p
  16. Metauro, ny 1018, 1 bild = 10 +3 = 13 p
  17. Grotta di Nettuno, utökad med 2807 byte, 1 källa = 28 + 3 = 31 p
  18. Tyrrenska havet, utökad 1650 byte, 1 källa, 1 bild = 17 + 3 + 3 = 23 p

4. Olavhose, 341 p lila rosett[redigera | redigera wikitext]

  1. Isla de Isabel II, utökad med 1 265 byte och bild, 13 p + 3 = 16 p
  2. Alicudi, utökad med 5 863 byte, 59 p
  3. Bonifaciosundet, utökad med 3 497 byte, bilder = 35 + 3 = 38 p
  4. Otranto, utökad med 6 062 byte, bilder = 61 + 3 = 64 p
  5. Otrantosundet, utökad med 2 616 byte, bild = 26 + 3 = 29 p
  6. Salina (Italien), ny artikel på 5 977 byte, bild = 60 + 3 = 63 p
  7. Kelibia, ny artikel på 6 934, bild = 69 + 3 = 72 p

5. Boelnorra, 206 p lila rosett[redigera | redigera wikitext]

  1. Skeppsvraket Mahdia, ny artikel 2 142 byte, 21p
  2. Abraham Cresques, ny artikel 3 481 byte, 35p
  3. La Martorana, ny artikel 3 554 byte, 36p
  4. Oberto Doria, utökad artikel 4 939 byte, källa 1, 49+3p = 52p
  5. Fyren i Genua, ny artikel 1 697 byte, 17p
  6. Republiken Pisa, ny artikel 4 545 byte, 45p

6. Thoasp, 177 p lila rosett[redigera | redigera wikitext]

  1. Guadalhorce, utökning 3 297 byte, bild = 33 + 3 = 36 p
  2. Île d'Or, utökning 2 391 byte = 24 p
  3. Salernobukten, ny artikel 718 byte, bild = 7 + 3 = 10 p
  4. Comino, utökning 2 439 byte = 24 p
  5. Episkopi Cantonment, utökning 91 bytte, bild = 1 + 3 = 4 p
  6. Paralimni, utökning 823 byte = 8 p
  7. Tartus, utökning 3 589 byte = 36 p
  8. Sayda, utökning 3 549 byte = 35 p

7. JohanahoJ, 154 p lila rosett[redigera | redigera wikitext]

  1. Stromboli, 1493 byte, källa 1 = 15+3 = 18 p
  2. Medelhavet, 6601 byte = 66 p
  3. Campi Flegrei, 404 byte, källa 1 = 4+3 = 7 p
  4. Eoliska öarna, 66 byte = 1 p
  5. Korinthkanalen, 885 byte, källa 1 = 9+3 = 12 p
  6. Korintiska näset, 909 byte, källa 1 = 9+3 = 12 p
  7. Hellenska graven, 3000 byte = 30 p
  8. Joniska havet, 682 byte = 7 p
  9. Episkopibukten, 119 byte = 1 p

8. Ulkl, 123 p lila rosett[redigera | redigera wikitext]

  1. Akwedott ta' Wignacourt, utökad med 1385 byte, bild = 14 + 3 = 17 p
  2. Chisa, utökad med 66 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  3. Felce, utökad med 82 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  4. Figari, Corse-du-Sud, utökad med 103 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  5. Foce, utökad med 70 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  6. Frasseto, utökad med 75 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  7. Gavignano, utökad med 115 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  8. Giuncheto, utökad med 79 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  9. Guargualé, utökad med 113 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  10. Lugo-di-Nazza, utökad med 92 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  11. Mazzola, utökad med 124 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  12. Noceta, utökad med 100 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  13. Novale, utökad med 84 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  14. Olmeta-di-Tuda, utökad med 100 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  15. Olmeto, utökad med 68 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  16. Parata, utökad med 70 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  17. Penta-di-Casinca, utökad med 98 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  18. Pietraserena, utökad med 126 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  19. Poggio-Marinaccio, utökad med 101 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  20. Prunelli-di-Casacconi, utökad med 113 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  21. Quenza, utökad med 81 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  22. Santa-Maria-di-Lota, utökad med 117 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  23. Solaro, utökad med 95 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  24. Sorbo-Ocagnano, utökad med 87 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  25. Sotta, utökad med 80 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  26. Tarrano, utökad med 70 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  27. Messiniska salinitetskrisen, utökad med 314 byte, bild = 3 + 3 = 6 p

9. Zquid, 50 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Nuraghe Su Nuraxi, utökad med 132 byte, 2 bilder = 1 + 3 = 4 p
  2. Ghislaine Dommanget, utökad med 181 byte, 2 bilder = 2 + 3 = 5 p
  3. Stéphane Ortelli, utökad med 65 byte, 1 bild = 1 + 3 = 4 p
  4. Olivier Beretta, utökad med 71 byte, 1 bild = 1 + 3 = 4 p
  5. Ludvig I av Monaco, utökad med 130 byte, 1 bild = 1 + 3 = 4 p
  6. Moderata_Fonte, utökad med 136 byte, 1 bild = 4 p
  7. Claudia Faniello, utökad med 70 byte, 1 bild = 4 p
  8. Marie Louise Coleiro Preca, utökad med 89 byte, 1 bild = 4 p
  9. Malta i Eurovision Song Contest 2016, utökad med 143 byte, 1 bild = 4 p
  10. L-Innu Malti, utökad med 295 byte, 1 bild, 1 källa = 9 p
  11. Hymne Monégasque, utökad med 85 byte, 1 bild = 4 p

10. Nordelch, 22 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Taggspjutrocka, utökad med 2 214 byte, 22 p
  1. ^ Uttalas som det låter (pjångtjang!), följt av 10 volter i luften innan man landar i snön igen…
  2. ^ Om artikeln endast innehåller en karta, räknas detta också som en bildlös artikel.
  3. ^ Artiklar om stater som är stadsstater kan dock accepteras – se Republiken Ragusa, Republiken Venedig och dylikt.