Amadeus I av Spanien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amadeus I ca 1865
Amadeus I av Spanien

Amadeus I av Spanien, 1:e hertig av Aosta (italienska Amedeo, och latiniserat som Amadeus), född 30 maj 1845 och död 18 januari 1890, var den 1:e hertigen av Aosta och kung av Spanien.

Han fick den ärftliga titeln hertig av Aosta samma år som han föddes. Han grundade grenen Aosta av det italienska kungliga huset Savojen, vilken är yngre agnatiskt härstammande än den gren som kung Umberto I grundade, den som regerade fram till 1946, men var äldre än den numera utslocknade grenen Savojen-Genua.

Grenen Aosta finns fortfarande, och från 2006 har dess överhuvud, Amedeo, 5:e hertig av Aosta, ifrågasatt den äldre grenens krav på den icke existerande italienska tronen. På 1940-talet var även en prins av Savojen-Aosta, till namnet, kung av Kroatien.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Prins Amadeus av Savojen föddes i Turin, Italien. Han var tredje barnet och andre son till Maria Adelheid av Österrike och Viktor Emanuel II. Kung av Piemonte, Savojen, Sardinien och senare den som skapar det samlade riket Italien och blir då dess förste kung.

Den 30 maj 1867 gifte sig Amadeus med Donna Maria Vittoria dal Pozzo, prinsessa della Cisterna (f. 9 augusti 1847 - d. 8 november 1876). Kungen var till en början mot bröllopet eftersom han tyckte att bruden inte hade tillräckligt fin rang. Dessutom hoppades han på ett gifte med en tysk prinsessa. Trots hennes prinsesstitel tillhörde hon inte någon kungafamilj utan tillhörde snarare adeln från Piemonte. Hon var dock enda arvinge till sin faders enorma förmögenhet, som de senare hertigarna av Aosta ärvde och gjorde dem oberoende av apanaget och underhållet från Italiens kung.

Maria Vittorias mor, grevinnan Louise de Mérode, barnbarn till prinsen av Rubempré och prinsessan van Grimberghe, tillhörde en av Belgiens förnämsta adelsätter, och gifte sig med Principe della Cisterna 1846 i ett dubbelbröllop med sin yngre syster Antoinette, som gifte sig med Charles III regerande furste av Monaco.

Amadeus och Maria Vittoria fick tre barn:

Kung av Spanien[redigera | redigera wikitext]

Amadeus I:s vapen som konung av Spanien

Efter den spanska revolutionen avsattes Isabella II och den nya Cortes bestämde att återinsätta monarkin under en ny dynasti. Hertigen av Aosta valdes till kung som Amadeus (Amadeo) I den 16 november 1870. Han svor att upprätthålla konstitutionen i Madrid den 2 januari 1871.

Valet av ny kung sammanträffade med mordet på general Juan Prim, hans främsta stöd. Efter det fick Amadeo handskas med svåra situationer som den instabila spanska politiken, republikanska konspirationer carlistiska uppror, separatism på Kuba, partibråk och mordförsök.

Han kunde bara räkna med stöd från det progressiva partiet, vilkas ledare bytte regering tack vare parlamentarisk majoritet och valfusk. De progressiva delades i två läger monarkister och konstitutionalister, vilket gjorde instabiliteten ännu värre och 1872 blev det ett våldsamt bråk inom partiet. Det var carlistiska uppror i de baskiska och katalanska regionerna och efter det republikanska uppror i flera städer i hela landet. Artillerikåren i armén gick i strejk och regeringen beordrade kungen att disciplinera dem. Med möjligheten att regera utan något folkligt stöd gav Amadeus en motorder mot artilleriet och omedelbart abdikerade från den spanska tronen den 11 februari 1873. Klockan tio samma kväll utropades republiken i Spanien och Amadeus gjorde ett framträdande för Cortes där han förklarade att det spanska folket var omöjligt att regera.

Efter abdikationen[redigera | redigera wikitext]

Den före detta kungen lämnade Spanien och återvände till Italien där han återtog titeln hertig av Aosta.

Efter att hans första hustru dött gifte han om sig 1888 med sin franska systerdotter prinsessan Marie Laetitia Bonaparte (1866-1926). De fick ett barn, Umberto, greve av Salemi (1889-1918).

Amadeo stannade i Turin, Italien till sin död den 18 januari 1890.

Den första spanska republiken varade mindre än ett år, och 1875 blev Alfons XII, Isabella II:s son, utropad till kung med Antonio Cánovas del Castillo, spansk premiärminister från 1873 tills han blev mördad 1893, som tillfällig regent.

Sjuttio år senare, 1941, blev Amadeos sonson, Aimone, 4:e hertig av Aosta utropad till kung av det oberoende Kroatien som Tomislav II. Han regerade egentligen aldrig och höll den kungliga titeln i 29 månader innan han abdikerade.


Företrädare:
Isabella II
Kung av Spanien
18701873
Efterträdare:
Första spanska republiken Näste titelinnehavare: Alfons XII av Spanien
Företrädare:
Ny titel
Hertig av Aosta
18451890
Efterträdare:
Emmanuel Filiberto

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]