Avigdor Lieberman

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Avigdor Lieberman

Avigdor Lieberman (hebreisk stavning אביגדור ליברמן), född som Evet Lieberman 5 juni 1958 i Chisinau, Sovjetunionen (nuvarande Moldavien), är Israels utrikesminister sedan 2009. På grund av en rättsprocess gjorde Lieberman ett uppehåll i rollen som utrikesminister mellan 18 december 2012 och 11 november 2013. Under tiden övertogs hans arbete av premiärminister Benjamin Netanyahu.

Lieberman är en kontroversiell person som har kritiserats av andra israeliska politiker för sina kontroversiella uttalanden.[1] Han har bland annat sagt att israeliska parlamentsledamöter som samtalar med Hamas bör avrättas,[2] att Israel borde bekämpa Hamas på samma sätt som USA bekämpade Japan under andra världskriget (det vill säga med kärnvapen)[3] och att Gaza borde behandlas "som Tjetjenien".

1999 bildade han det parti han nu leder, Yisrael Beiteinu ("Israel är vårt hem"), ett nationalistiskt parti med sin bas bland väljare från det forna Sovjetunionen.

Lieberman förordar att Israel ansluts till EU och NATO.[4]

Han vill att araber som bor i Israel ska avge en lojalitetsförklaring, och han har starkt stöd bland de israeliska bosättarna i det ockuperade Västbanken. Han har blivit medialt anklagad för mutbrott, men aldrig blivit åtalad, även om han blev förhörd av polis. Själv har han hävdat och vidhållit sin oskuld.

Lieberman emigrerade till Israel vid 21 års ålder, 1978, och tjänstgjorde i israeliska armén, han är utbildad i Israel i statsvetenskap vid Hebreiska Universitetet i Jerusalem. Han har varit engagerad i en mängd organisationer, givit ut en tidning vid namn Yoman Yisraeli. Sedan 1999 är han invald i Knesset. Han blev utnämnd till infrastrukturminister 2001, men avgick 2002. 2003 utnämndes han till transportminister, men tvingades än en gång avgå året efter. Lieberman är partiledare för Yisrael Beytenu. Han tillhörde tidigare Likud.

Han är gift och har tre barn samt är bosatt i Nokdim på ockuperad mark.[5] Lieberman talar hebreiska, ryska, engelska och rumänska.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Labour minister quits over Lieberman's role
  2. ^ Lieberman calls Arab MKs who meet with Hamas "collaborators"
  3. ^ Treat Hamas like Japan in WWII: Israeli nationalist leader
  4. ^ http://www.haaretz.com/hasen/spages/808111.html
  5. ^ http://www.haaretz.com/hasen/spages/1067545.html Uppger sig vara beredd att flytta för fred

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]