Exeter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Exeter (olika betydelser).
Exeter
Klockvis: The Cathedral, The Clock Tower, County hall, Ensemble near the cathedral, The Iron Bridge.
Klockvis: The Cathedral, The Clock Tower, County hall, Ensemble near the cathedral, The Iron Bridge.
Land  Storbritannien
Tillhör administrativt Devon
Läge 50°43′18″N 3°32′1″V / 50.72167°N 3.53361°V / 50.72167; -3.53361Koordinater: 50°43′18″N 3°32′1″V / 50.72167°N 3.53361°V / 50.72167; -3.53361
Yta 47,03 km²
Folkmängd 118 800 (2009)
Befolkningstäthet 2 526 invånare/km²

Exeter är en historisk stad i Devon, sydvästra England med 118 800 invånare 2009. Staden är Devons huvudort och säte för grevskapsrådet. Grevskapsrådet motsvarar närmast Sveriges landsting och ansvarar för vissa uppgifter i samhället.

Exeter ligger vid floden Exe. Det är cirka 60 kilometer nordost om Plymouth och 110 kilometer sydväst om Bristol.

Exeters domkyrka, Exeter Cathedral, grundades i början av 1100-talet, helgad åt aposteln Petrus. Den blev en del av den engelska kyrkan på 1500-talet.

Exeter är en populär semesterstad.

Landhockeyklubben University of Exeter Hockey Club är från Exeter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Romerska Exeter[redigera | redigera wikitext]

En illustration av Exeter år 1563.

I början var Exeter en romersk stad. Romarna kom till sydväst år 50. De byggde en borg av trä på en kulle nära floden Exe. Exe är ett keltiskt ord som betyder "vattnet". Den keltiska stammen gjorde litet motstånd mot det romerska styret, och cirka 75 år e.Kr gick soldaterna vidare. Romarna skapade en stad vid borgen som de kallade Isca.

Liksom alla romerska städer hade Exeter, eller Isca, ett rektangulärt utrymme som kallades forum. Detta var marknadsplatsen. Marknadsplatsen radade upp affärer och en basilika, ett slags stadshus. Det fanns också offentliga bad i romerska Exeter. På romartiden badade inte folk bara för att bli rena, utan också för att umgås med andra. Det var den romerska motsvarigheten till att gå på krogen.

Romarna gjorde Exeter till sydvästra Englands förvaltningscentrum. Men den romerska civilisationen var ytlig i denna delen av landet. Längre västerut tynade den bort helt och hållet.

I Exeter bodde rika människor i stenhus med mosaikgolv, och hade till och med en form av värmeledning. Fattiga människor bodde i enkla trähus. Exeter verkar inte ha varit en särskilt välmående stad.

På hundratalet byggde romarna en stadig mur runt Exeter, som varade i århundraden. Emellertid började den romerska civilisationen sjunka på trehundratalet. Befolkningen i städerna minskade.

Saxiska Exeter[redigera | redigera wikitext]

De sista romerska soldaterna lämnade Storbritannien år 407 och den romerska livsstilen försvann långsamt. Människor avlägsnade sig från städerna. De bosatte sig i landsbygden, och återvände till ett enklare sätt att leva. Det kan ha varit några människor som bodde innanför murarna i Exeter och brukade jorden utanför. Men det verkar som att Exeter upphörde att fungera som en stad.

Under tiden invaderade saxare från Tyskland östra England på 400-talet. Före 600-talet hade de nått Devon. År 680 byggde de ett kloster innanför murarna i den gamla romerska staden. Saxarna kallade varje romerska stad för ceaster. De kallade denna stad Exe ceaster. Med tiden ändrades namnet till Exeter.

På 800-talet började danskarna plundra England. År 876 erövrade de Exeter och tillbringade vintern innanför murarna. Det nästa året marscherade de ut för att invadera en annan del av landet. I slutet av 800-talet skapade Alfred den store ett nätverk av borgar i hela sitt rike som kallades köpingar.

I händelsen av en dansk attack, kunde män från det omgivande området samlas i borgen. Varje köping var också en handelsstad med en marknad varje vecka. Varje marknad hade ett myntverk.

Kända personer från Exeter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Exeter.