Francesc Cambó

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Francesc Cambó, Ramon Casas (MNAC)

Francesc Cambó i Batlle, född 2 september 1876 i Verges, Katalonien och död 30 april 1947 i Buenos Aires, Argentina), var en katalansk politiker och jurist.


Cambó grundade och ledde “Liga Regionalista”, och var minister i två spanska regeringar. Francesc Cambó studerade rättsvetenskap, filosofi och litteratur vid Universitetet i Barcelona. Han hjälpte många konstnärer och stödde kulturella aktiviteter. Han översätte grekiska och latinska texter till katalanska.


1901 grundade Francesc Cambó “Lliga Regionalista de Catalunya”, ett konservativt parti. 1907 var han riksdagsman, men han förlorade 1910. Cambó framlade den katalanska stadgan för att lösa det “katalanska problemet”, men han måste acceptera “Mancomunidad” såsom lösning. Efter Enric Prat de la Ribas död, blev han ledare av “Liga Regionalista”. Francesc Cambó var minister i två spanska regeringar: 1918 som “formento” (utvecklings-) minister och 1921-22 som finansminister, alltid med Antonio Maura Montaner som ledare. Efter Miguel Primo de Riveras statskupp 1923 drog han sig tillbaka från politiken, men återkom 1927, som de katalanska reginalisternas ledare.


Han förlorade vid valet 1931. Än en gång i parlament 1933, men han förlorade igen 1936. Vid utbrottet av spanska inbördeskriget befann han sig Cambó utomlands. Han stödde till en början inte Francisco Francos försökt till maktövertagande, men av rädsla för att en socialistisk seger skulle leda till ett kommunistiskt Spanien, valde han senare att stödja nationalistsidan. Efter kriget levde Cambó i Schweiz, USA och Argentina där han dog 1947.

Cambó stödde många konstnärliga och kulturell aktivitet såsom översättningen av bibeln till en katalansk bibelutgåva, Fundacion Bernat Metge, 1922.

Han skrev ett antal böcker såsom "Les Dictadures"(1929) och "Per la concridia"(1930).


Källor[redigera | redigera wikitext]