Georgiana Cavendish

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Georgiana Spencer, hertiginna av Devonshire porträtterad. Tavlan blev stulen och återfanns 1830.

Georgiana Cavendish, född Spencer 7 juni 1759, död 30 mars 1806, var en engelsk adelsdam och hertiginna av Devonshire genom äktenskap med William Cavendish, den 5:e hertigen av Devonshire. Hon var mor till den 6:e hertigen av Devonshire och dotter till John Spencer, 1:e earl Spencer och Margaret Georgiana Poyntz.

Hertiginnan av Devonshire var en firad skönhet och umgicks i politiska kretsar. Hon var politiskt aktiv i en tidsålderkvinnor inte ansågs ha något med politiken att göra. Både hertigen och hertiginnans familjer var Whigs. Båda två kämpade för Whigpartiet, speciellt Georgiana eftersom hennes kusin Charles James Fox var involverad.

År 1779 publicerade hon anonymt en brevroman vid namnet The Sylph. Man spekulerade i att boken hade skrivits av Sophia Briscoe men sedan kom det fram att Briscoe hade blivit betald för "The Sylph."

Hertiginnan av Devonshire var inte bara känd för sina katastrofala affärer, sitt sinne för mode och kläder samt sin skönhet, utan även för sin förkärlek för spel. Trots att hennes familj (Spencer) var besutten var hon ofta skuldsatt. Gainsboroughs målning av henne i en stor svart hatt, (se ovan) försvann från Chatsworth House och var borta under många år. Den återfanns 1830 hemma hos en äldre lärarinna. År 1841 sålde hon den till en konsthandlare som senare gav den till en vän, Wynn Ellis. Inte förrän 25 år senare fick man reda på att den var den kända "Napoleontjuven" Adam Worth som stulit tavlan. Han hade tänkt sälja den för att kunna betala borgen för sin bror. Det tog tvåhundra år innan tavlan återvände till Chatsworth House.

Filmen The Duchess (2008) är baserad på Georgianas liv, där Keira Knightley spelar henne.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Lady Georgiana Spencer gifte sig med hertigen på sin sjuttonårsdag den 7 juni 1774. Hon fick flera missfall innan hon födde fyra barn. Tre med hennes make och en illegitim dotter med Charles Grey, 2:e earl Grey. Hon uppfostrade också makens illegitima dotter Charlotte som han fått med en tjänsteflicka. När Georgiana introducerade sin vän Lady Elizabeth Foster för sin make tog han henne först till älskarinna och gifte sig senare med henne. Hertiginnan tvingades att leva i ett triangeldrama i 25 år.

Barn med Willam Cavendish 5:e hertigen av Devonshire[redigera | redigera wikitext]

Barn med Charles Grey[redigera | redigera wikitext]

  • Eliza Courtney, illegitim dotter. Georgiana tvingades att lämna över henne till Charles familj. Eliza gifte sig med överstelöjtnant Roberts Ellice och döpte sin äldsta dotter efter Georgiana.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Georgiana Cavendish, Duchess of Devonshire, 16 april 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]