Högskolan i Gävle

Från Wikipedia
Version från den 23 juni 2017 kl. 16.05 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 2 källor och märker 2 som döda. #IABot (v1.4beta3))
Högskolan i Gävle
Engelska: Gävle University College
Grundat1977
Ägandeformstatligt
RektorMaj-Britt Johansson
Lärarkår519 anställda[1]
Studerande6152 hås (2012)[1]
Doktorander53 (2012)[1]
SäteGävle, Sverige
Webbplatswww.hig.se

Högskolan i Gävle (HiG), på engelska Gävle University College[2] eller University of Gefle[3], är en svensk statlig högskola i Gävleborgs län.

Högskolan är belägen inom före detta Hälsinge regementes (I 14) kasernområdet på Kungsbäck i Gävle. Högskolan består av tre akademier och sammanlagt nio avdelningar och erbjuder omkring 45 utbildningsprogram samt cirka 800 kurser inom humaniora, religionsvetenskap, samhällsvetenskap, vårdvetenskap, pedagogik, sociologi, naturvetenskap och teknik.

Högskolan har ansökt om rätt att bedriva egen forskarutbildning inom tekniskt och humanistisk-samhällsvetenskapligt vetenskapsområde. Högskolan är knuten till tre nationella forskarskolor tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan, Örebro universitet samt Umeå universitet.


Historik

Dagens HiG grundades som "Högskolan i Gävle/Sandviken" 1977 i och med att högskolereformen 1977 antogs detta år. YTH-utbildningarna i Gävle och Sandviken samordnas till en högskola.

HiG var först ut med den ettåriga fastighetsmäklarutbildningen i Sverige 1992. Samtidigt startar man ett projekt för att utveckla kontakter med högskolor/universitet för lärare- och studentutbyten. Året därpå (1993) sker en omfattande organisationsförändring som leder fram till att högskolans verksamhet delas in i fem institutioner med ämnesavdelningar. Det inrättas också en grundutbildningsnämnd med ansvar för utbildningsprogrammen och en forskningsnämnd med ansvar för forskningsresurserna.

Flytten till nya byggnader

Genom försvarsbeslutet 1992, upphörde grundutbildningen av värnpliktiga 1993 vid dåvarande Hälsinge regemente (I 14). Större delen av militärverksamheten lämnade huvuddelen av lokalerna 30 juni 1994. Fortifikationsverket sålde det som hade blivit överflödigt för försvarsmakten till Akademiska Hus. Byggnaderna och lokalerna totalrenoverades åren 1995–1996 och utgör idag campus för Högskolan i Gävle.[4]

Högskolans verksamhet samordnas och flyttar till de ombyggda och tillbyggda lokaler i Kungsbäck i Gävle. Samtidigt under dessa år startar en förskollärarutbildning med inriktning mot naturvetenskap och teknik, den första i landet, och utbildningen kreativ programmering, som kombinerar datavetenskapligt och konstnärligt kunnande. Idag heter utbildningen Creative Computer Graphics.

Vårdhögskolan flyttar in 1996 också, med sjuksköterskeutbildningar.

Nytt namn och tillväxt

År 1998 byter högskolan namn till den nuvarande namnet "Högskolan i Gävle". Det är också i år som studentbostäderna i Midgårdslunden vid högskoleområdet står klara för inflyttning. Samma år startar utbildningsprogrammet Miljö-kommunikation-ekonomi.

Bibliotek

Det nya biblioteket stod klart i slutet av 2005. Byggnaden fick samma år urmärkelsen Årets Byggen - vilket var de bästa byggprojekt som slutförts under 2005. Biblioteket är skapt i formen av en amfiteater och på taket har växter planterats. Cirka 85 000 böcker får plats i biblioteket och byggnaden har grupprum, arbetsrum för personal och nära 800 läsplatser [5].

Organisation

All forskning och undervisning vid HIG är organiserad inom ramen för akademier, som består av nio institutioner. Som ansvarar för ett antal grundutbildningsprogram samt utbildningar på avancerad nivå. I dagens läge finns det tre akademier.

Rektorer

1977-1989[6]: Wenche Nerdrum-Ullman
1989-2000[6][7]: Birgitta Stymne, teknologie doktor[8]
2001-2008: Leif Svensson, professor i matematik
1 Juli 2008-: Maj-Britt Johansson, professor i skoglig marklära[9]

Studentliv

Gefle studentkår står för Högskolan i Gävles studiesociala liv. De arrangerar tillställningar för studenter, arrangerar föreläsningar, stödjer studenter och ger ut en medlemstidningen "Gefla Högtryck" i webbformat. Kårens lokal kallas "Midgård" och ligger nära intill högskolans campus.[10]

Flertalet studentföreningar finns på Högskolan i Gävle. Dessa jobbar med att hålla kontakt med den akademi de tillhör, för att öka studentinflytandet.

Gefleteknologerna är en studentförening som skapades 1994, då genom att teknologerna från Sandvikens nerlagda campus förflyttades till det i Gävle, vilket ledde till att teknologföreningarna beslöt sig för en sammanslagning.

Vård och Omsorg i X-län (VOX) är studentföreningen som riktar sig till de studenter som studerar till socionom, sjuksköterska eller kriminolog.

Gavlecon är studentföreningen för de som studerar till fastighetsmäklare eller ekonom.

PA (står för Personal- och Arbetslivsprogrammet) är studentföreningen som finns för de studenter som studerar till personalvetare.

HiP (Hälso- och Idrottsprofilen) är föreningen för studenterna som studerar idrottsvetenskap och folkhälsostrategiska programmet.

Cult & Co är en studentförening som riktar sig till de studenter som studerar kommunikationsprogrammet eller människa-kultur-religionsprogrammet.

Galleri

Källor

  1. ^ [a b c] Universitetskanslerämbetet: Universitet och högskolor. Årsrapport 2013
  2. ^ List of higher education institutions Arkiverad 2 november 2010 hämtat från the Wayback Machine., Högskoleverket
  3. ^ Student Union Fee 2010, Gefle studentkår
  4. ^ ”Högskolan”. Allmänna förlaget, s 485 ff, SOU 1973:2, ISBN 91-38-01315-0. http://weburn.kb.se/metadata/289/SOU_78289.htm. 
  5. ^ Genomförda projekt. Arkiverad 6 november 2013 hämtat från the Wayback Machine. Akademiskahus.se. Sett oktober 2013.
  6. ^ [a b] Historik - Högskolan i Gävle
  7. ^ Årsberättelse 1995/96 Arkiverad 4 september 2010 hämtat från the Wayback Machine., Birgitta Stymne är omnämnd i dokumentet för året 2000.
  8. ^ Utvärdering från HSV[död länk], Birgitta Stymne är ordförandet för utvärderingen.
  9. ^ Ledningsgrupp - Högskolan i Gävle[död länk], Nuvarande rektor på Högskolan i Gävle.
  10. ^ ”Det här är studentkåren » Gefle Studentkår”. geflestudentkar.se. http://geflestudentkar.se/. Läst 10 februari 2017. 

Externa länkar