Högskolan i Halmstad

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 56°39′52.64″N 12°52′43.79″Ö / 56.6646222°N 12.8788306°Ö / 56.6646222; 12.8788306

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad.jpg
Engelskt namn Halmstad University
Latinskt namn -
Motto Det innovationsdrivande lärosätet.
Grundad 1983
Ägandeform Statlig
Rektor Mikael Alexandersson
Plats Halmstad, Sverige
Antal studerande 5 113 helårsstudenter (2013)
Antal doktorander 90 (2013)
Antal lärare 277 (2013)
Medlemskap SUHF, EUA, NUAS
Webbplats www.hh.se

Högskolan i Halmstad är en svensk statlig högskola i Halmstad, med (samtliga sifror från 2013) ca 580 anställda och 5 113 helårsstudenter på 50 utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå och 250 fristående kurser. Forskningen är på flera områden internationellt välrenommerad[källa behövs] och 47 professorer är verksamma vid lärosätet. Högskolans profil är att vara "det innovationsdrivande lärosätet". Merparten av Högskolans forskning och utbildning ryms inom tre områden: innovationsvetenskap, informationsteknologi samt hälsa och livsstil. Dessa områden utgör en bas för lärosätet och det är även inom dessa som Högskolan erbjuder utbildning på forskarnivå.

Högskolan i Halmstads vision, som antogs år 2013, sammanfattas i tre värdeord: värdeskapande, innovationsdrivande och samhällsutvecklande.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det beslutades att Halmstad skulle bli högskoleort 1975 och den första högskoleutbildningen startade 1977. Det dröjde dock tills 1983 innan det formellt blev en högskola. Eftergymnasial utbildning hade dock funnits i staden tidigare. 1988 flyttade Högskolan till sina nuvarande lokaler på Larsfrid i östra Halmstad. År 2011 utsågs Högskolan av KK-stiftelsen till så kallad KK-miljö.

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

Forskning[redigera | redigera wikitext]

Merparten av Högskolans forskning ryms inom tre områden: innovationsvetenskap, informationsteknologi samt hälsa och livsstil. Det är även inom dessa som lärosätet erbjuder utbildning på forskarnivå. Forskningen sker i nära samverkan och i samproduktion med aktörer utanför akademin.

Högskolans forskning organiseras i forskningsmiljöer som är knutna till de fem sektionerna. Inom miljöerna samlas forskare kring gemensamma forskningsämnen och mycket av forskningen är mångvetenskaplig. Högskolans forskningsmiljöer är:

  • BLESS (Biological and Environmental Systems)
  • CIEL (Centrum för innovations-, entreprenörskaps- och lärandeforskning)
  • CVHI (Centrum för forskning om välfärd, hälsa och idrott)
  • CESAM (Centrum för samhällsanalys)
  • FULL (Forskning om utbildning och lärande inom lärarutbildningen)
  • EIS (Halmstad Embedded and Intelligent Systems Research)
  • KK (Kontext och kulturgränser)
  • MTEK (Maskinteknisk produktframtagning)

47 professorer är verksamma vid Högskolan i Halmstad (siffra från 2013). År 2010 fick Högskolan forskarutbildningsrättigheter inom två områden: informationsteknologi och innovationsvetenskap. År 2013 erhölls rättigheten att utfärda examen på forskarnivå inom området hälsa och livsstil.

Sektioner[redigera | redigera wikitext]

Högskolan i Halmstad har fem sektioner:

Sektionen för ekonomi och teknik – SET

På SET finns ämnesområden som ekonomi, teknik och naturvetenskap. Samtidigt som dessa utvecklas inom respektive ämne, pågår samarbeten över ämnesgränserna i såväl utbildning och forskning som genom samverkan med omgivande samhälle.

Sektionen för humaniora – HUM

HUM ansvarar för utbildning och forskning inom språkvetenskap och kulturvetenskap. Sektionen har ett rikt utbud av fristående kurser inom bland annat religion, historia, filmvetenskap, konstvetenskap och litteraturvetenskap.

Sektionen för hälsa och samhälle – HOS

HOS bedriver utbildning, forskning och samverkan inom stora vetenskapliga fält såsom beteendevetenskap, samhällsvetenskap och vård.

Sektionen för informationsvetenskap, data‑ och elektroteknik – IDE

IDE bedriver utbildning, forskning och samverkan inom datorteknik, datalogi, datakommunikation, elektroteknik, bildanalys, mekatronik, fotonik, realtidssystem, signalanalys, fysik, intelligenta system, matematik och informatik.

Sektionen för lärarutbildning – LUT

Lärarutbildningen vid Högskolan i Halmstad präglas av valfrihet och av integrerad verksamhetsförlagd utbildning. Forskningen är inriktad på att skapa förutsättningar för förbättrad kvalitet inom utbildningen. Regional samverkan inom området skola och utbildning är omfattande.

Campus[redigera | redigera wikitext]

Skulpturen ASAMK av konstnären Olle Bærtling på Högskolan i Halmstads campusområde.

Högskoleområdet ligger samlat en och en halv kilometer från Halmstads centrum. Området har fått namnet Kvarteret Bærtling efter konstnären Olle Bærtling som föddes i närheten. Högskolan bedriver även utbildning på Campus Varberg.[källa behövs]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]