Hashim

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Hashim (Hāshim), även Banu Hashim, är en arabisk klan, eller hus, från Mekka, tillhörande stammen Quraysh, som gör anspråk på att härstamma från Ismael. Profeten Muhammed tillhörde denna klan och hans farfarsfar hette Hashim ibn Abd Manaf. När Muhammed levde var Banu Hashim den mäktigaste klanen i Mekka, om än inte den rikaste. Muhammeds farbroder var klanöverhuvud.

I den sunnitiska delen av arabvärlden har benämningen sharif använts för de hashimitiska ättlingarna till Hasan ibn Ali. Shariferna bemäktigade sig den heliga staden Mekka på 900-talet. De erkände visserligen kalifens överhöghet men var i stort sett oberoende sedan dess både under abbasiderna och senare under de egyptiska mamlukerna och det osmanska väldet. De innehade befattningen Sharif av Mekka och var beskyddare av de heliga städerna i Hijaz fram till 1924 då området erövrades av Ibn Saud.

Den hashimitiska dynastin är i dag den regerande kungaätten i Jordanien sedan Abdullah Ibn Hussein som var broder till den siste sharifen i Mekka, Ali bin Hussein, 1921 insattes som kung av Jordanien. Hans bror Faisal blev kung av Irak, men Irak blev sedan republik 1959. Den nuvarande kungen av Jordanien, Abdullah II, är högste beskyddare av de muslimska helgedomarna i Jerusalem.

Släktträd[redigera | redigera wikitext]

Släktträd (med text på engelska) för den hashemitiska ätten som visar deras härstamning frånMuhammed.[1][2][3][4][5]


  1. ^ Referensfel: Ogiltig <ref>-tagg; ingen text har angivits för referensen med namnet Hashemites
  2. ^ Stitt, George (1948). A Prince of Arabia, the Amir Shereef Ali Haider. George Allen & Unwin, London. 
  3. ^ Bosworth, Clifford Edmund (1996). The New Islamic Dynasties. Edinburgh University Press. 
  4. ^ Antonius, George (1946). The Arab Awakening. Capricorn Books, New York. 
  5. ^ The Hashemites, 1827-present