Shahadah

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Shahada, den muslimska trosbekännelsen, i konstnärligt utförd arabisk kalligrafi på en stentavla i den stora moskén i Xi'an i Shaanxiprovinsen i Kina.

Shahadah (med arabisk skrift شهادة) är den muslimska trosbekännelsen och en av islams fem pelare. Ordet shahada är ett substantiv som härrör från verbet shahida som betyder att observera, att vittna om, eller intyga.

Trosbekännelsen lyder på arabiska أشهد أن لا إله إلاَّ الله و أشهد أن محمد رسول الله (ʾašhadu ʾan lā ilāha illā-llāh, wa ʾašhadu ʾanna muḥammadan rasūlu-llāh), eller لا إله إلا الله محمد رسول الله (Lā 'ilāha 'illā llāha wa Muhammadun rasūlu llāhi), det vill säga "det finns ingen gud utom Gud och Muhammed är Guds sändebud".

Den första delen av trosbekännelsen förekommer i Koranen, sura 37:35 och 47:19.

Shiitiska muslimer brukar även lägga till "och Ali är vän till Gud." På arabiska و عليٌ وليُّ الله (wa-ʿAli-yyun wali-yyu llāh), men lärda shiamuslimer anser inte att denna sista meningen är obligatorisk för att bli en shiamuslim.

Den som i närvaro av två muslimer uttalar dessa ord uppriktigt på arabiska, men inte under tvång eller inte fått kunskap för att förstå, anses av de troende ha konverterat till islam. Det anses dock av vissa muslimer att det är tillräckligt om dessa ord sägs i enskildhet, med enbart Gud som vittne.